Η ελληνική ΜΚΟ ANCE ξαναδίνει ζωή στο απομακρυσμένο χωριό Καμάρ του Ουζμπεκιστάν

Δωρεάν συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας για την ίδρυση αγροτικού συνεταιρισμού και την βελτίωση των συνθηκών ζωής των αγροτών

Με στόχο την δημιουργία εισοδήματος στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού και την προώθηση ενός βιώσιμού μοντέλου ανάπτυξης, η ΜΚΟ ANCE (Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων Αθήνας για την υποστήριξη των λιγότερο ευνοημένων) θα εξασφαλίσει δωρεάν ενέργεια στους κατοίκους του χωριού Kamar του Ουζμπεκιστάν διαμέσου μιας μικρής ανεμογεννήτριας, ενός μικρού υδροηλεκτρικού συστήματος, 2 ηλιακών θερμοσιφώνων, 22 φωτοβολταϊκών πάνελ και 10 μονάδων παραγωγής βιο-καυσίμων για οικιακή χρήση.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 249.259 ευρώ υλοποιείται από την ANCE και την Ένωση Αγροτών του Ουζμπεκιστάν με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος IBPP (Πρόγραμμα υποστήριξης της κοινωνίας των πολιτών και των τοπικών πρωτοβουλιών) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα οφέλη του έργου «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσω της ίδρυσης αγροτικού συνεταιρισμού και την παροχή ανανεώσιμης ενέργειας» για την τοπική κοινωνία ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους κατοίκους του χωριού που βρίσκεται στην περιφέρεια Shakhrizabs της επαρχίας Kashkadarya, μιας επαρχίας με ποσοστά φτώχιας που ξεπερνούν το 40%. Ειδικότερα η πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού Kamar ζει με λιγότερο από 50 δολάρια το μήνα, με δύο ώρες ηλεκτρικού ρεύματος την μέρα και χωρίς παροχές νερού και φυσικού αερίου. Οι κάτοικοι που έχουν απομείνει στο χωριό και δεν έχουν μεταναστεύσει στις γειτονικές επαρχίες και χώρες, ζουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες καίγοντας ξύλα για τις καθημερινές οικιακές τους ανάγκες ενώ αναγκάζονται να διανύουν σχεδόν καθημερινά απόσταση 40 χιλιομέτρων για να προμηθευτούν βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Το έργο της ANCE αναμένεται να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του χωριού, στην αύξηση της απασχόλησης και την μείωση της φτώχειας. Η χρήση των συστημάτων ανανεώσιμης ενέργειας αναμένεται επίσης να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία και το επίπεδο εκπαίδευσης των κατοίκων και φυσικά να συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ.: 210 821 533, akakari@ance-hellas.org.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ