«VAN GOGH: Ο πυρετός του χρώματος» Νέα ταινία θόλου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, από 22 Σεπτεμβρίου 2009

Για μια ακόμη χρονιά το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, υποδέχεται τους φίλους του -κάθε ηλικίας- με μία νέα φαντασμαγορική όσο και τρυφερή ταινία θόλου, μια ταινία αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, τον Vincent van Gogh.

Πρόκειται για την νέα ταινία θόλου: «VAN GOGH: Ο πυρετός του χρώματος», μέσα από την οποία ο τεράστιος θόλος του Πλανηταρίου θα γεμίσει, με το εκθαμβωτικό κίτρινο των χωραφιών με τα καλαμπόκια αλλά και με το βαθύ μπλε του έναστρου νυκτερινού ουρανού, που με τόση ομορφιά αποτύπωσε στον καμβά ο «μαέστρος» του χρώματος Van Gogh.

Η ταινία μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη σύντομη, θυελλώδη ζωή και συνάμα την σπουδαία καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου δημιουργού -από την ηλικία των 27 ετών ως και τον τραγικό του θάνατο στα 37 του χρόνια- τη δεκαετία εκείνη δηλαδή κατά την οποία ο παγκόσμιος πολιτισμός έγινε πλουσιότερος κατά 900 τουλάχιστον έργα του. Κάνοντας ένα εικονικό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο θα γνωρίσουμε το έργο ενός μεγάλου δημιουργού, ενός ανθρώπου που έφερε την επανάσταση στον χρώμα και βέβαια θα απολαύσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα στην Ιστορία της Τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ολοκλήρωση της ταινίας αυτής συνεργάστηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, όπως το μουσείο D'Orsay στη Γαλλία αλλά και τα Μουσεία Van Gogh και Kroller Muller στην Ολλανδία, ενώ συμμετείχαν ακόμη τα Μουσεία: Maison Van Gogh, το Fundación Colección Thyssen-Bornemisza, και το Musée Rodin, αλλά και έμπειρες εταιρίες όπως η MacGillivray Freeman Films, η La Geode και η Camera Lucida Productions.

Στην Ελλάδα, την ταινία «έντυσαν» με την φωνή τους και με ιδιαίτερη επιτυχία οι ηθοποιοί Κώστας Τζούμας και Θέμις Μπαζάκα.

Επίσημη προβολή για τα ΜΜΕ
H επίσημη πρώτη προβολή της ταινίας, «VAN GOGH: Ο πυρετός του χρώματος», θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση για τα Μ.Μ.Ε. στις 21 Σεπτεμβρίου 2009. Τους προσκεκλημένους θα καλωσορίσει ο κος Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, ενώ την ταινία θα προλογίσει η κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία «VAN GOGH: Ο πυρετός του χρώματος», καθήλωσε το κοινό σε όλες τις πόλεις στις οποίες προβλήθηκε. Αυτός είναι άλλωστε ένας ακόμη λόγος για τον οποίο, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, επέλεξε αυτήν την ταινία για να εγκαινιάσει την νέα χειμερινή περίοδο 2009-2010, μετά από έξι πετυχημένα έτη λειτουργίας, που προσμετρούν περισσότερους από 1.800.000 θεατές.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ για παιδιά
Η ταινία θα ξεκινήσει να προβάλλεται στο κοινό από τις 22 Σεπτεμβρίου 2009 και στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Ευγενίδου προγραμματίζει παράλληλες εκδηλώσεις για παιδιά. Πρόκειται για μια σειρά μαθημάτων ηλεκτρονικής εικονογράφησης με τίτλο «Το χρώμα μέσα από τα μάτια του Van Gogh», τα οποία θα πραγματοποιηθούν από τον εικονογράφο κ. Αντώνη Ασπρόμουργο στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα χωρίς κόστος αρκεί να έχουν πρώτα δηλώσει συμμετοχή. Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν από την Ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου: www.eugenfound.edu.gr.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ