Η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η ContourGlobal εγκαινιάζουν νέα μονάδα εξοικονόμησης ενέργειας

Η μονάδα συμπαραγωγής θέρμανσης και ηλεκτρισμού (ΣΘΗ) στη Ρουμανία είναι η πρώτη από τις 15 που θα ανεγερθούν σε 12 χώρες αποσκοπώντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% σε 80 εγκαταστάσεις εμφιάλωσης.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η ContourGlobal εγκαινίασαν στη Ρουμανία ένα εργοστάσιο εξοικονόμησης ενέργειας τελευταίας τεχνολογίας στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε όλες τις μονάδες της Coca-Cola Τρία Έψιλον κατά περισσότερο από 20%.

Η μονάδα συμπαραγωγής θέρμανσης και ηλεκτρισμού κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ενέργειας ContourGlobal στο εργοστάσιο εμφιάλωσης της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην πόλη Ploiesti. Πρόκειται για το πρώτο από τα 15 εργοστάσια που η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει δεσμευτεί ότι θα κατασκευάσει σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η λειτουργία του εργοστασίου ΣΘΗ αποτελεί ορόσημο στη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης των μονάδων μας και των κοινοτήτων που υπηρετούμε», δηλώνει ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

«Και στις 28 περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε, προσπαθούμε να αυξήσουμε την απόδοση και να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αποτελούν τον βασικό υπαίτιο παράγοντα για την κλιματική αλλαγή», προσθέτει.

Ο Joseph Brandt, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ContourGlobal, δήλωσε ότι «Η βιώσιμη παραγωγή προϊόντων αποτελεί μια από τις βασικές προκλήσεις των καιρών μας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Coca-Cola Τρία Έψιλον, συνδυάσαμε εκ νέου ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες προκειμένου να δημιουργήσουμε μια πρωτοποριακή ενεργειακή μονάδα στις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης της Coca-Cola Τρία Έψιλον στη Ρουμανία.

Η μονάδα ΣΘΗ χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλή απόδοση και μειώνει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είμαστε περήφανοι που η Coca-Cola Τρία Έψιλον επέλεξε να συνεργαστεί με την ContourGlobal για το σχεδιασμό και τη λειτουργία αυτών των πρωτοποριακών μονάδων σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική».

Η ανάπτυξη της μονάδας στο Ploiesti αποτελεί τη συνέχεια ενός πιλοτικού έργου που εφαρμόστηκε στην Ουγγαρία το 2006 και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 43%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 20% για το σύνολο και των 80 εγκαταστάσεων εμφιάλωσης, πολύ πριν από το 2020 που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τελική προθεσμία για τη μείωση των εκπομπών.

Στο λόγο του στα επίσημα εγκαίνια, ο καθηγητής Geoffrey Boulton, Regius Professor στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μέλος του Συμβουλίου Επιστήμης & Τεχνολογίας του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι «…είναι πιθανή η μέση παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4oC περίπου μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτός ο αριθμός μπορεί να μην ακούγεται μεγάλος, αλλά ουσιαστικά διπλασιάζει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας από την τελευταία δεκαετία μέχρι σήμερα».

Ο Καθηγητής Boulton, ο οποίος είναι και Πρόεδρος στην Επιτροπή Ενέργειας της Βασιλικής Εταιρείας (της παλαιότερης εθνικής ακαδημίας επιστημών στον κόσμο) και συμμετέχει ενεργά στις προετοιμασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύνοδο κορυφής, ορόσημο για το περιβάλλον στην Κοπεγχάγη, προσθέτει ότι «η Coca-Cola Τρία Έψιλον αναλαμβάνει την ευθύνη και την πρωτοβουλία στον αγώνα για τη μείωση των εκπομπών μέσω της συνεργασίας της με μια εταιρεία τεχνολογίας, την ContourGlobal. Προβαίνει σε ένα αρχικό βήμα αντιμετώπισης της πιο δύσκολης ίσως πρόκλησης με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η ανθρώπινη φυλή εν γένει, την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας του πλανήτη».

Το εργοστάσιο ΣΘΗ παρέχει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια υψηλής απόδοσης αλλά και θέρμανση και ψύξη για την εγκατάσταση παραγωγής αναψυκτικών, ενώ ταυτόχρονα, η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται και στο τοπικό δίκτυο εξασφαλίζοντας αποδοτική ενέργεια για την περιβάλλουσα κοινότητα στο Ploiesti.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η ContourGlobal έχουν δρομολογήσει το άνοιγμα τριών ακόμα μονάδων αυτό το χρόνο και δεσμεύονται και για άλλες μέσα στο 2010 και έπειτα.

Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό των εγκαταστάσεων στο Ploiesti είναι μια έξυπνη και πλήρως αυτοματοποιημένη υψηλή αποθήκη (High-bay) μεγάλου μεγέθους, η οποία αποτελεί και την πρώτη κατασκευή τέτοιου τύπου στη Ρουμανία. Ένας ταινιόδρομος μεταφέρει τις παλέτες προϊόντων από έξι γραμμές παραγωγής στο σύστημα και επιτρέπει την αποθήκευση και την ανάκτηση αποθεμάτων με χρήση έντεκα αυτοματοποιημένων ανυψωτικών.

Οι χώροι αποθήκευσης που βρίσκονται στην τοποθεσία αυξάνουν την αποδοτικότητα και εξασφαλίζουν στην Coca-Cola Τρία Έψιλον την ευελιξία που χρειάζεται για να επεκτείνει τις δυνατότητές της παράλληλα με την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων.

 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ