ΑΥΡΑ: «Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής»

Νέο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με την υποστήριξη του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ και με την έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Πόσους ορόφους έχει το δάσος; Ποια ζώα είναι πυροσβέστες; Τα δέντρα φέρνουν τη βροχή; Γιατί δεν πλημμυρίζει το δάσος; Το δάσος έχει ομπρέλα; Υπάρχει ζωή στις πόλεις;

Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις καλούνται να απαντήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στο πρόγραμμα “Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής”. Όταν οι ερωτήσεις απαντηθούν σωστά αυτό που όλοι κερδίζουμε είναι μια καλύτερη ζωή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο της τριετούς δράσης «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους ΑΥΡΑ», ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με την υποστήριξη του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ σχεδίασε και υλοποιεί στα σχολεία, το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής.

Το Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου που ζουν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των παιδιών για τα δασικά οικοσυστήματα και το νερό, σε μια εποχή που οι κλιματικές αλλαγές επιβάλλουν τη δράση από μικρούς και μεγάλους.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος από την παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι κατάλληλος για την αξιοποίησή του από τον/την εκπαιδευτικό τόσο στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα όσο και σε δραστηριότητες που αφορούν σε θεματικές του Ολοήμερου Δημοτικού και της Ευέλικτης Ζώνης στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Το περιεχόμενό του βασίστηκε στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τις επιστήμες της Βιολογίας, της Δασολογίας, της Ζωολογίας, της Υδραυλικής, της Αρχιτεκτονικής, της Διδακτικής και της Παιδαγωγικής, αλλά και σε κοινωνιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με συγκεκριμένες στάσεις και αντιλήψεις παιδιών και ενηλίκων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Το Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής θα εφαρμοστεί δωρεάν σε 400 σχολικές τάξεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 10.850 μαθητών.

Αναλυτικά περιεχόμενα του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος
Διαδραστική παρουσίαση: με οπτικοακουστικό τρόπο προβάλλονται στα παιδιά η λειτουργία του δάσους και του νερού και η συμβολή τους στην ύπαρξη της ζωής. Προκειμένου να συνδεθεί το δάσος και το νερό με τη ζωή των παιδιών στα μεγάλα αστικά κέντρα, η ζωή και οι λειτουργίες του δάσους παραλληλίζονται με τη ζωή των παιδιών στην πόλη και συγκεκριμένα σε μια πολυκατοικία. Επιμέρους θεματικές ενότητες είναι α) η αναδάσωση, β) το δάσος και η βλάστηση, γ) το δάσος και οι κάτοικοί του (πανίδα), γ) οι βιολογικές λειτουργίες του δάσους, δ) το δάσος και το νερό και ε) τα περιαστικά δάση. Η παρουσίαση περιλαμβάνει διασκεδαστικά παιχνίδια, θεματικές animation, περιβαλλοντικά μηνύματα, φωτογραφίες από το δάσος αλλά και την πόλη. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε όλη την παρουσίαση.

Φυλλάδιο. Οι πληροφορίες που παρέχονται στα παιδιά στη διαδραστική παρουσίαση συνοψίζονται σε ένα οκτασέλιδο εικονογραφημένο φυλλάδιο με στόχο να μεταφερθούν από τους μικρούς αυριανούς πολίτες και στην ευρύτερη κοινωνία.

Το φυλλάδιο συμπυκνώνει τις πληροφορίες της παρουσίασης με βασικά θέματα: α) τα δάση, β) η άγρια ζωή στα δάση, γ) περιαστικό δάσος, δ) νερό και δάσος, ε) αναδάσωση, στ) οι δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα ελληνικά δάση.

Aφίσα: Εμείς καταναλώνουμε το δάσος μας προσφέρει… με αριθμούς.

Παρουσιάζει την άμεση σχέση και αλληλεπίδραση των ανθρώπων που κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και του δάσους. Έχει τη μορφή αποτελεσμάτων επιστημονικής έρευνας και αναδεικνύει τη συμβολή των δασικών οικοσυστημάτων στην καθημερινότητα και την επιβίωση των κατοίκων των αστικών πόλεων.

Πληροφοριακά στοιχεία για το πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους ΑΥΡΑ»
Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ υλοποιεί, από τον Ιανουάριο του 2009 σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», το πρόγραμμα «Κάποια δάση έχουν τη δική τους Αύρα», αναλαμβάνοντας την αναδάσωση και τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας 3 δασικών περιοχών της Ελλάδας σε Αττική, Αχαΐα και Φλώρινα. Μέρος του προγράμματος αποτελεί και η εκπαιδευτική δράση σε 400 σχολεία με θέμα «Δάσος, πηγή νερού και ζωής».

Η 3ετής δέσμευση του ΑΥΡΑ για την προστασία των 3 δασικών περιοχών θα έχει ως αποτέλεσμα να παραδοθούν στο τέλος του προγράμματος υγιή και βιώσιμα δέντρα, που θα ενισχύσουν τα τοπικά οικοσυστήματα. Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την επιστημονική και τεχνική επίβλεψη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, έτσι ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αναδάσωση, προστασία και τελική αειφόρα ανάπτυξη των τριών περιοχών.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα 13.140 δέντρα που θα φυτευτούν συνολικά στη διάρκεια του προγράμματος, θα καταναλώνουν κάθε χρόνο της ζωής τους 150 τόνους CO2, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στο φιλτράρισμα της ατμόσφαιρας.

 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ