Οικολογική Μετακίνηση σε 28 πόλεις

Χαρτί και μολύβι από Μαθητές Γυμνασίων για τη καταγραφή των προβλημάτων μετακίνησης στις μεγάλες πόλεις της χώρας

Στα μέσα Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της υποδοχής των αιτήσεων συμμετοχής από τις Ομάδες Μαθητών της Γ΄ τάξης Γυμνασίων, στη διοργάνωση της Εκστρατείας ECOMOBILITY, Οικολογική Μετακίνηση 2009-10, που διοργανώνεται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Η ανταπόκριση των Γυμνασίων σε αυτή την εθελοντική πρωτοβουλία, ήταν αξιόλογη και η Εκστρατεία θα απλωθεί σε 28 πόλεις της χώρας, όπου οι Μαθητές θα ερευνήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που προκαλούν οι υπάρχουσες συνθήκες και οι συνήθειες μετακίνησης των πολιτών στις πόλεις.

Στη περίοδο μέχρι και τις διακοπές των Χριστουγέννων, αναμένεται να καταγράψουν παρατηρήσεις για τον επηρεασμό της λειτουργίας από τη φόρτιση αυτοκινήτων στις περιοχές τους, να επισκεφθούν εκπροσώπους Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Φορέων για να συγκεντρώσουν στοιχεία και να δουν τις επιπτώσεις που προκαλεί η εκπομπή ρύπων στον αέρα, η κατάληψη των πεζοδρομίων στην ελευθερία μετακίνησης, η έλλειψη πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων στα εμπορικά κέντρα και η αδυναμία στρατηγικής για τις πράσινες μεταφορές.

Από την εκστρατεία που καλλιεργεί έντονα την περιβαλλοντική διάπλαση των εφήβων μας, αναμένεται εμβάθυνση στην ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας της ζωής στις μεγάλες πόλεις και ενεργοποίηση των νέων με σκοπό την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος στην οικογένεια, στο σχολείο και στην τοπική κοινότητα.

Οι πόλεις που θα ενεργοποιηθούν οι μαθητές για την προώθηση της Οικολογικής Μετακίνησης είναι : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Βόλος, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Σέρρες, Ηράκλειο Αττικής, Θήβας, Χαϊδάρι, Τριανδρία, Πολίχνης, Τούμπα, Καλπάκι, Νέα Ιωνία Μαγνησία, Καστοριά, Ευκαρπία, Βριλήσσια, Ασπρόπυργος, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Θέρμη, Καισαριανή, Φάρσαλα, Φαρρές, Λάππα, Χανιά και Ρόδος.

Η εκστρατεία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής.

Επίσης έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σταύρου Δήμα, ενώ η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θα φιλοξενήσει τη νικήτρια ομάδα με τον καθηγητή της, το καλοκαίρι, στις Βρυξέλλες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν περισσότερα στοιχεία για την Εκστρατεία και τις συμμετοχές των μαθητών στον δικτυακό τόπο www.ecomobility.gr.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ