CEO Summit 2009, από την ΕΕΔΕ

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) πραγματοποίησε το CEO Summit (το συνέδριο των ηγετών επιχειρήσεων και οργανισμών), στις 3 Δεκεμβρίου 2009, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. To CEO Summit 2009 διοργανώθηκε από το νεοσύστατο Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, με τη συνεργασία του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ και της Λέσχης Επιχειρηματικότητας.

Δύο σημαντικοί ομιλητές της φετινής εκδήλωσης ήταν ο παγκόσμιας εμβέλειας μελλοντολόγος – οικονομολόγος Jeremy Rifkin και ο εξαιρετικά επιτυχημένος CEO Roger Flynn, οι οποίοι μίλησαν για τις νέες τάσεις και δυναμικές που αναπτύσσονται στο σημερινό περιβάλλον και τις ικανότητες ηγεσίας που απαιτούνται από κάθε επιχείρηση, προκειμένου να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Ο Jeremy Rifkin αναφερόμενος στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας, υπογράμμισε ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, την οποία ο ίδιος αποκαλεί «Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση». Με την έννοια αυτή ο αμερικανός συγγραφέας υπονοεί ότι στο σημερινό κόσμο παρουσιάζονται πρωτόγνωρα προβλήματα, τα οποία ως εκ τούτου απαιτούν και πρωτόγνωρες λύσεις. Με άλλα λόγια, ο κ. Rifkin επεσήμανε ότι πρέπει να καταλάβουμε την εποχή μας για να μπορέσουμε να την ερμηνεύσουμε και στη συνέχεια να πάρουμε τις προσαρμοσμένες στη νέα πραγματικότητα αποφάσεις. Άρα, είπε ο αμερικανός οικονομολόγος – μελλοντολόγος ότι οι μεγάλες αλλαγές στον κόσμο μας, εκ των πραγμάτων υπαγορεύουν και ένα νέο παράδειγμα ηγεσίας. Είπε επίσης, ο γνωστός αμερικανός συγγραφέας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Τάσεων ότι τα χρόνια που έρχονται θα κορυφωθεί η αποκαλούμενη πράσινη επανάσταση με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα πολεοδομικά και ενεργειακά δεδομένα της νέας εποχής.

Από την πλευρά του ο Roger Flynn, μιλώντας για το νέο παράδειγμα της Ηγεσίας (the new leadership paradigm), υπογράμμισε ότι μία από τις μεγάλες προκλήσεις, στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον, είναι η ικανότητα κάθε επιχείρησης να μπορεί να εκμεταλλευτεί και αξιοποιήσει τις προκλήσεις-ευκαιρίες του παρόντος και του μέλλοντος, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει σε διαρκώς μεταβαλλόμενους καιρούς. Για τις επιχειρήσεις, λοιπόν, είναι σημαντικό, το παράδειγμα – από φιλοσοφικής πλευράς – να ξεκινά από την ίδια την ηγεσία και από την αντίληψή της για τα τεκταινόμενα σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο.

Προλογίζοντας και χαιρετώντας αυτή την μεγάλη εκδήλωση της ΕΕΔΕ, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε με έμφαση ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε μια δύσκολη κατάσταση αλλά παρ΄όλα αυτά, στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, κατάφερε να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις για την εν γένει οικονομική πορεία της χώρας μας. Συμπερασματικά ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η χώρα έχει ανάγκη το επιχειρηματικό της κεφάλαιο όπως και αυτό των στελεχών επιχειρήσεων, προκειμένου να βγει από τη σημερινή της κρίση.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, αναφέρθηκε στο ρόλο της Εταιρίας, στην προώθηση των αρχών της διοίκησης των επιχειρήσεων της χώρας μας και ευχήθηκε το έργο της ΕΕΔΕ να εκτιμηθεί με τη δέουσα προσοχή από την πολιτεία, αλλά και από όσους προσπαθούν η Ελλάδα να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μάρκος Φραγκουλόπουλος, που τόνισε και ποια είναι η σημασία της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα ευρήματα από στοχευμένη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε, από την ΕΕΔΕ και την Global Link (εταιρία ερευνών) στους CEOs της ελληνικής αγοράς τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2009 (CEOs Barometer), και τα οποία αποτύπωναν προθέσεις, προβληματισμούς και θέσεις, κορυφαίων στελεχών της ελληνικής αγοράς για την τρέχουσα συγκυρία. Η παρουσίαση των ευρημάτων έγινε από τον κ. Κώστα Σιγαλό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Global Link.

Επίσης, σε δύο ενότητες υπήρξαν συζητήσεις Ελλήνων CEOs μεγάλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα οι οποίοι σχολίασαν τους ξένους ομιλητές και τοποθετήθηκαν στα συγκεκριμένα θέματα και ευρήματα. Στην πρώτη ενότητα συμμετείχαν οι κ.κ. Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος Δ.Σ. της Upstream Α.Ε., Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ της S & B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., Δημήτρης Βιδάκης, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε., Paul Philips, Διευθυντής του Kent Business School & Καθηγητής Business Management, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου, οι οποίοι σχολίασαν τους ξένους ομιλητές και τοποθετήθηκαν στα συγκεκριμένα θέματα και ευρήματα.

Στη δεύτερη ενότητα υπό τον συντονισμό της κ. Τζίνας Μαμιδάκη, Προέδρου της Δ.Ε. του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ και CEO της blue.gr Mamidakis Hotels, συμμετείχαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS Pharma A.E., Γιώργος Κώτσαλος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN Α.Ε., Γιώργος Γκόνος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου McCain.

Το CEO Summit πραγματοποιήθηκε με την χορηγία των εταιρειών: OTEplus, Τεχνικές & Επιχειρηματικές Λύσεις (Χρυσός Χορηγός), Coca-Cola Τρία Έψιλον (Μεγάλος Χορηγός), ΑΤΕxcelixi, Avitron, Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, Essential, Mave Logistics Services, Randstad, Sprint Integrated Communications (Χορηγοί), Boutari, Chivas, Global Link, Setup (Υποστηρικτές) και τα ΕΛ.ΤΑ. (Χορηγός Ταχυδρομικών Υπηρεσιών). Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα «Καθημερινή», το περιοδικό «Manager» και η Boussias Communications. Τηλεοπτικός χορηγός ήταν το SBC TV.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ