Κύριε Υπουργέ,
Κύριοι εκπρόσωποι των Κομμάτων,
Κύριε Πρόεδρε της ΓΣΕΕ,
Κύριε Πρόεδρε της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ,
Κύριοι εκπρόσωποι των εργαζομένων,
Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,
Ως νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ χαιρετίζω τις εργασίες του 33ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω σε αυτή την κορυφαία εκδήλωση του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ.
Από αυτό το βήμα, θα ήθελα εκ μέρους της Διοίκησης να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να προασπίσω αφενός τα συμφέροντα της Επιχείρησης και αφετέρου, ότι θα εργαστώ ώστε, μαζί, οι κοινωνικοί εταίροι -Πολιτεία, τοπικές κοινωνίες, ηγεσία της Επιχείρησης και εργαζόμενοι- να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξής της.
Ήταν και παραμένει σταθερή η άποψή μου ότι τα κάθε είδους προβλήματα (κοινωνικά, εργασιακά, οικονομικά ή θεσμικά) απαιτούν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα. Ανταλλαγή απόψεων, ενεργητική και όχι παθητική ακρόαση ιδεών, σύνθεση ιδεών, διαπιστώσεις και εξαγωγή συμπερασμάτων και έναρξη δημιουργικών δράσεων.
Άκουσα με μεγάλη προσοχή την τοποθέτηση του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ και τα όσα σημαντικά θέματα επεσήμανε. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα εν τάχει να επικεντρωθώ σε ορισμένα από τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την Επιχείρηση και τα οποία ζητούν άμεση επίλυση. Γενικότερα, αρκετά από αυτά τα ζητήματα, αποτελούν αντικείμενα δημόσιας διαβούλευσης για τις προοπτικές και την έκβαση γενικότερων οικονομικών επιλογών και στόχων όχι μόνον της ΔΕΗ, αλλά ολόκληρης της εθνικής οικονομίας.
Όσον αφορά άμεσα το προσωπικό της ΔΕΗ
Αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, παραμονές του Νέου Έτους, από την Πτολεμαϊδα ανακοίνωσα την απόφασή μου να ξεκινήσουν άμεσα – μέσα στον Ιανουάριο – οι πρώτες προσλήψεις των επιτυχόντων στον μεγάλο διαγωνισμό.
Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν οι πρώτες 80 προσλήψεις των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2007.
Επισημαίνω ότι όλες οι προσλήψεις και με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας γίνονται σύμφωνα με το Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού της ΔΕΗ. Και συνεχίζουμε την επιτάχυνση των προσλήψεων και όλων των άλλων εργαζομένων που έχουν περάσει με επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία.
Πέραν αυτών:
- Σύντομα θα ξεκινήσουμε την καταγραφή των αναγκών όλων των Μονάδων μας για νέες πρόσθετες προσλήψεις.
- Επιδίωξή μας είναι οι νέες προσλήψεις να γίνονται με ευελιξία και με αξιοκρατικά κριτήρια – ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ΒΕΜ -μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα από την προκήρυξη του κάθε διαγωνισμού.
- Ο προγραμματισμός των νέων προσλήψεων θα γίνει σε απόλυτη συνάρτηση με το προς επικαιροποίηση Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ, που υπολογίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη.
Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τούτο: Δεν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη εάν δεν δώσουμε από τώρα απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις που αφορούν τις νέες προσλήψεις.
- Πόσους εργαζόμενους χρειάζεται η Επιχείρηση σήμερα και στα επόμενα χρόνια;
- Τι είδους ανθρώπινο δυναμικό χρειαζόμαστε για να εξασφαλίζουμε καλύτερες επιδόσεις και υπηρεσίες προς τους πελάτες σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας;
- Ποιες είναι οι αξίες και η κουλτούρα που πρέπει να έχουμε για να πετύχουμε την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας;
- Τι θέλει να πετύχει η Επιχείρηση στο μεσοπρόθεσμο και τον μακροπρόθεσμο ορίζοντά της;
Για να δώσουμε απαντήσεις σε όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα χρειάζεται να γίνει πάρα πολύ δουλειά από όλους μας.
Ήδη έχει ξεκινήσει ένας γύρος ενημερωτικών επισκέψεων της νέας Διοίκησης της ΔΕΗ σε περιοχές ζωτικής σημασίας για τις νέες μεγάλες επενδύσεις της Επιχείρησης, με πρώτο σταθμό τη Δυτική Μακεδονία και ακολουθούν η Μεγαλόπολη, το Αλιβέρι, η Κρήτη και η Ρόδος.
Σε όλες αυτές τις ενημερωτικές επισκέψεις – όπως έγινε και στη Δυτική Μακεδονία -θα έχω συναντήσεις κάθε φορά με εκπροσώπους των εργαζομένων σε συνεργασία με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, για να γνωρίζω καλύτερα τα θέματα που απασχολούν την Επιχείρηση και τους εργαζόμενους σε τοπικό επίπεδο.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η πραγματοποίηση και άλλων συναντήσεων στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων Σωματείων.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα Διοίκηση, στον τομέα ανανέωσης του προσωπικού, ακολουθεί μια πολιτική συνεχούς ενημέρωσής της για τα θέματα της απασχόλησης τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο διάλογος με τους εκπροσώπους των εργαζομένων είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αναγκαίος και χρήσιμος ενόψει της επικαιροποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου.
Τέλος θα ήθελα να σας αναφέρω ότι, με προσωπική μου εντολή θα γίνει επαναξιολόγηση των ρυθμίσεων που αφορούν στη τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας εκ μέρους των εργολάβων της Επιχείρησης, πιθανώς δε και των προμηθευτών της.
Όσον αφορά τις επενδύσεις της ΔΕΗ
Ξεκινάμε με αφετηρία ότι το 51% της ΔΕΗ παραμένει στο Δημόσιο και δεν το διαπραγματευόμαστε. Η ΔΕΗ δεν πρόκειται να χάσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα που έχει αποδείξει έμπρακτα μέχρι τώρα. Συνεπώς ,οι επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την Επιχείρηση, τους Εργαζόμενους, τη Πολιτεία και την κοινωνία.
Σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις στο επενδυτικό πρόγραμμα, και κατανοώντας τις εύλογες ανησυχίες των εργαζομένων της Επιχείρησης, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:
Από την Πτολεμαΐδα ανακοίνωσα ότι:
Η Νέα Διοίκηση θα προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη του Διαγωνισμού για την Πτολεμαΐδα 5 και η ανάθεσή της στον ανάδοχο θα πραγματοποιηθεί αμέσως μόλις εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών Κοινωνικών Εταίρων.
Η θέση της ΔΕΗ για τη δημιουργία της νέας Λιγνιτικής Μονάδας Μελίτη 2 παραμένει αταλάντευτη. Είναι, όμως, αναγκαίο να προηγηθεί η επίλυση του θέματος του Ορυχείου της Βεύης, που ανήκει στο Δημόσιο, καθώς ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια δεν ολοκληρώθηκε. Ήδη, για την επίλυση του θέματος αυτού υπάρχει σοβαρή κινητικότητα.
Παράλληλα με τα δύο μεγάλα αυτά ενεργειακά έργα – που θα εξασφαλίσουν εκατοντάδες βιώσιμες θέσεις εργασίας και θα δώσουν ανάπτυξη στην περιφέρεια για πάρα πολλά χρόνια, ανακοινώσαμε τη θέση εκτός λειτουργίας μιας από τις παλαιότερες και πλέον ρυπογόνες Μονάδες στην Πτολεμαΐδα.
Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση με νέες επενδύσεις στα μεγάλα Υδροηλεκτρικά – αντλητικά συστήματα.
Σχετικά με το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την περίοδο 2010-2015
Σχετικά με το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και τις αλλαγές του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την περίοδο 2010-2015 -ένα θέμα πολύ μεγάλης σημασίας για όλους τους εργαζόμενους- θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:
Η ΔΕΗ είναι η μοναδική επιχείρηση ηλεκτρισμού που πραγματοποιεί επενδύσεις σε περιοχές απομακρυσμένες από τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Όμως, αυτές οι μεγάλες επενδύσεις στην περιφέρεια παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και πολύ μεγάλες δυσκολίες. Για το λόγο αυτό πρέπει να υποστηριχθούν ακόμη περισσότερο οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, καθώς αυτές συνδέονται άμεσα με την κοινωνική ευημερία αρκετών περιφερειών της χώρας.
Είναι αλήθεια ότι ο λιγνίτης θα παραμείνει το «εθνικό καύσιμο» και η «μεγάλη ασπίδα» της χώρας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και προστασίας της από τις διεθνείς κρίσεις για μεγάλο διάστημα. Όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι λόγω των τεράστιων επιβαρύνσεων που θα έχει ο λιγνίτης, από το 2013 και εξής, θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με άλλες ενεργειακές πρώτες ύλες.
Είναι επίσης σαφές ότι με δεδομένο τις δεσμεύσεις της χώρας, οι ΑΠΕ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο για τις επόμενες δεκαετίες.
Στην ενεργειακή πολιτική η υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γινόταν στο παρελθόν με αργά βήματα, με αποτέλεσμα οι ίδιες οι εξελίξεις να μας ξεπερνούν.
Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει. Το θέμα αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και εμείς με ρεαλισμό και η ΔΕΗ πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο.
Στον ενεργειακό σχεδιασμό που ήδη ξεκινήσαμε να χαράσσουμε θα πρέπει με τόλμη να αντιμετωπίσουμε τη «μεγάλη πρόκληση» για σημαντική αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων Υδροηλεκτρικών έργων.
Προτεραιότητες: Απασχόληση – Ανάπτυξη – Περιβάλλον
Όπως αντιλαμβάνεσθε, ο σχεδιασμός της Επιχείρησης για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα βασίζεται στο τρίπτυχο: Απασχόληση – Ανάπτυξη – Περιβάλλον.
Η ανανέωση του προσωπικού, οι επενδύσεις και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
- Μεγαλύτερη αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων σημαίνει μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από το εξωτερικό.
- Η συμμετοχή των νέων λιγωτικών μονάδων και των ΑΠΕ στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ σημαίνει μικρότερη επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματά της από τις απότομες διακυμάνσεις των διεθνών ενεργειακών τιμών.
- Η ανάπτυξη των ΑΠΕ από τη ΔΕΗ είναι η εγγύηση για την προστασία των θέσεων απασχόλησης.
Είναι λοιπόν καιρός, και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι, να προσεγγίσουμε την κατάσταση ρεαλιστικά. Χωρίς σκοταδισμούς, χωρίς δαιμονοποιήσεις, χωρίς στερεότυπα. Το ζητούμενο είναι να χτυπήσουμε τον συντηρητισμό που μας κράτησε πίσω για μια μακρά και κρίσιμη χρονική περίοδο. Και ξέρετε, ο συντηρητισμός, δεν έχει χρώμα (δεν είναι ούτε μπλε, ούτε πράσινος, ούτε κόκκινος). Είναι η φιλοσοφία εκείνη που επιλέγει την δύναμη της αδράνειας απέναντι στη δύναμη της ώθησης. Βραχυπρόθεσμα, αυτή η πορεία βολεύει, διότι οι αλλαγές πάντοτε απαιτούν τόλμη, που λίγοι διαθέτουν.
Οφείλουμε στην αναπτυξιακή μας πολιτική μια παράλληλη πολιτική προστασίας για την απασχόληση και για το περιβάλλον. Και αυτό, γιατί η εργασία και το περιβάλλον είναι το πλέον δυνατό αναπτυξιακό χαρτί της χώρας μας σε ένα πλαίσιο που, έτσι ή αλλιώς, είναι ευρωπαϊκό και, γενικότερα, παγκοσμιοποιημένο.
Μένει σε εμάς -ανεξαρτήτως κομματικών κριτηρίων- να αποβάλουμε την ολιγωρία μας και τον συντηρητισμό μας και να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο, γνωρίζοντας καλά ότι στα θέματα απασχόλησης, θέσεων εργασίας, περιβαλλοντικής προστασίας τίποτε απολύτως δεν μας χωρίζει.
Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την περίοδο 2010 – 2015 και την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου 2010 – 2020 νομίζω ότι θα πρέπει δούμε τις δυνατότητες για την ανάπτυξη μιας πολιτικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της ΔΕΗ.
Μιας πολιτικής για την Επιχείρηση, τους καταναλωτές, την εθνική οικονομία, την ασφάλεια των εργαζομένων.
Μια τέτοια πολιτική μπορεί να χαραχθεί και να αρχίσει να υλοποιείται μόνο μέσα από ένα ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και της Διοίκησης της Επιχείρησης.
Κύριοι εκπρόσωποι των εργαζομένων,
Το 2010 θα είναι μια χρονιά δύσκολη για την Κοινωνία, την Εθνική Οικονομία, τους πελάτες μας, για τη ΔΕΗ.
Με απόλυτη υπευθυνότητα οφείλουμε να εργασθούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ τις συγκυριακές δυσκολίες αλλά και τα όποια διαρθρωτικά προβλήματά της. Και θα κληθούμε να δοκιμάσουμε νέες προσεγγίσεις και καινοτομικές λύσεις στα παλιά προβλήματα, παρότι για αρκετούς οι «μεταρρυθμίσεις» φαίνεται να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα. Κάποιοι στρογγυλεύουν απλώς τις γωνιές. Εμείς τις αντιλαμβανόμαστε ως καινοτόμες πολιτικές για να γίνει η ΔΕΗ ο σημαντικότερος μοχλός στήριξης της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Ευημερίας μέσα από την υλοποίηση του γιγαντιαίου προγράμματος επενδύσεών της.
Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο χρόνου.
Η Νέα Διοίκηση της ΔΕΗ έχει τη βούληση να συνεργασθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων . Θέλουμε όλοι μια ΔΕΗ κοινωνικά υπεύθυνη στους εργαζομένους της, στους πελάτες, στους μετόχους, στο περιβάλλον.
Σας καλώ να προχωρήσουμε μαζί με νέους, καινοτόμους τρόπους σκέψης, δράσης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ΔΕΗ με δύναμη και πνοή, με ηγετικό ρόλο στην αγορά της ενέργειας.
Όλοι μαζί μπορούμε να εργασθούμε και να πετύχουμε τους υψηλούς επιχειρηματικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους της Επιχείρησης.