Δράσεις της ΕΤΕπ στον τομέα της Ενέργειας

από | 02/03/2010 | Society News

Στη δραστηριότητά της στις χρηματοδοτήσεις έργων στον τομέα της Ενέργειας αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με αφορμή τη διοργάνωση περιφερειακού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάσκεψη, θα μιλήσουν ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Philippe Maystadt, και υπουργοί ενέργειας από την περιοχή. Διακεκριμένοι ομιλητές θα αναλύσουν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. Μεθαύριο Πέμπτη, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στο πάνελ οκτώ υπουργών από γείτονες χώρες, που θα εξετάσει την πολιτική διάσταση του ενεργειακού περιβάλλοντος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η ΕΤΕπ έχει συμπεριλάβει την Ενέργεια μεταξύ των προτεραιοτήτων της και έχει αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδοτική της δραστηριότητα στον τομέα αυτό. Οι σχετικές χρηματοδοτήσεις της έχουν ακολουθήσει σταθερά αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας σε 10,2 δισ. ευρώ το 2008 και 14,8 δισ. ευρώ το 2009.

Η ΕΤΕπ εστιάζει τις χρηματοδοτήσεις της για την ενέργεια σε μια σειρά τομέων προτεραιότητας: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στον ενεργειακό τομέα, και ασφάλεια και διαφοροποίηση του εσωτερικού ενεργειακού εφοδιασμού (συμπεριλαμβανομένων των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας).

Με τις χρηματοδοτήσεις της αυτές η ΕΤΕπ επιδιώκει παράλληλα να προαγάγει την περιβαλλοντική αειφορία, τόσο εντός όσο και εκτός Ε.Ε., και να συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης. Η Τράπεζα λαμβάνει υπόψη της το θέμα της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις δραστηριότητές της, και παρέχει ισχυρή υποστήριξη στα έργα που αφορούν τις καθαρές πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.

Το 2009, η ΕΤΕπ χορήγησε 4,2 δισ. ευρώ για έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (έναντι 2,2 δισ. ευρώ το 2008). Από το 2005, το ποσοστό των δανείων της στον τομέα αυτόν επί του συνόλου των χρηματοδοτήσεών της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί από 43% σε 70%. Επιπλέον, ενώ κατά κανόνα η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί μέχρι το 50%, κατ' ανώτατο όριο, του επενδυτικού κόστους των έργων, για τα έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα έργα που συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μπορεί να καλύψει μεγαλύτερο ποσοστό.

Η ΕΤΕπ διπλασίασε επίσης τις χρηματοδοτήσεις της για έργα ενεργειακής απόδοσης σε σχέση με το 2008, φθάνοντας στο 1,5 δισ. ευρώ το 2009. Η δραστηριότητα αυτή συμπληρώθηκε με μια σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε η τράπεζα σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό τη προώθηση της ενεργειακής απόδοσης μέσω της παροχής τεχνικής βοήθειας για την προετοιμασία σχετικών έργων.

Παράλληλα, η ΕΤΕπ εξακολουθεί να χρηματοδοτεί δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου, συμβάλλοντας έτσι στη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε. Το 2009, σημαντικό μέρος των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας στον ενεργειακό τομέα αφορούσε ηλεκτρικά δίκτυα (34%) και υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου (11%).

Η τράπεζα έχει ελαττώσει τις χρηματοδοτήσεις της στους τομείς της παραγωγής υδρογονανθράκων, οι οποίες από το 2005 αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των χορηγήσεών της στον τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, στον κλάδο των διυλιστηρίων οι χρηματοδοτήσεις της τράπεζας συγκεντρώνονται σε έργα ενεργειακής απόδοσης και μετατροπής, αποκλείοντας οποιαδήποτε έργα για την αύξηση του σχετικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τράπεζα έχει επίσης υιοθετήσει μια πιο επιλεκτική προσέγγιση όσον αφορά τη χρηματοδότηση έργων ηλεκτροπαραγωγής υψηλής έντασης άνθρακα, χρηματοδοτώντας ανθρακικούς και λιγνιτικούς σταθμούς μόνον εφόσον αντικαθιστούν υπάρχουσες μονάδες, χρησιμοποιούν την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία, είναι προετοιμασμένοι για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και εξασφαλίζουν μείωση της έντασης άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή κατά τουλάχιστον 20%.

Πηγή: GreenBusiness.gr.