«Η Επιστήμη… και το περιβάλλον» Νέα σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων, στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του Ιδρύματος Ευγενίδου

«Από τους πόλους μέχρι τον ισημερινό ξετυλίγεται ένα μαγικό χαλί γεμάτο νερό, χώμα, πέτρες, ζώα, φυτά και μικροοργανισμούς που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σχηματίζοντας το μεγαλύτερο οικοσύστημα που γνωρίζουμε, τον πλανήτη μας!»

Με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σας προσκαλεί… κάθε Σάββατο και Κυριακή του Μαΐου σε μια μαγική περιήγηση στα μυστικά του πλανήτη μας! Ελάτε να μάθουμε περισσότερα για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και το πώς επιβαρύνεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, στη νέα θεματική και «θεαματική» ενότητα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, που φέρει τον τίτλο:

Η Επιστήμη… και το περιβάλλον

και περιλαμβάνει:

Πειράματα – Ώρα 13:30

  • Με παρέσυρε το ρεύμα! Πώς διαδίδεται η θερμότητα στα υγρά και τι ρόλο διαδραματίζουν τα θαλάσσια ρεύματα στην ισορροπία του κλίματος στον πλανήτη;
  • Κι αν λιώσουν οι πάγοι; Ένα πείραμα δίνει απαντήσεις! Τι μπορεί άραγε να συμβεί αν λιώσουν οι πάγοι στους πόλους;
  • Η μαγεία του νερού: Πώς οι ιδιότητες του νερού διασφαλίζουν τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη; Με ένα απλό πείραμα αλλάζουμε τις εποχές σε μια λίμνη! Πώς επωφελούνται οι κάτοικοι της λίμνης από την παράξενη συμπεριφορά του νερού;
  • Η λίμνη στο μικροσκόπιο: Τι θα δούμε στο νερό μιας λίμνης αν το παρατηρήσουμε μέσα από ένα μικροσκόπιο; Σε τι διαφέρουν τα καθαρά από τα μολυσμένα νερά;
  • Φωτοσύνθεση και αναπνοή στο δοκιμαστικό σωλήνα! Τι καθιστά τα φυτά τόσο ξεχωριστά και χρήσιμα; Πώς έμοιαζαν οι πρώτοι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί; Αναπνέουν οι μύκητες;
  • Καθαρίζοντας μια πετρελαιοκηλίδα. Τι συμβαίνει όταν γίνει ένα ατύχημα στη θάλασσα; Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο υδάτινο οικοσύστημα; Τι συμβαίνει όταν το πετρέλαιο πέσει στα φτερά ή στο τρίχωμα των ζώων;
  • Εξερευνώντας το έδαφος. Παράξενα, μικροσκοπικά πλάσματα ζητούν την προσοχή μας. Ανακαλύψτε τα μυστικά μιας χούφτας χώματος!

Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους – Ώρες 16:30 έως 17:30 (προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών)

Αιολική ενέργεια: Στις δραστηριότητες της ενότητας αυτής, μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τους ανέμους και τα ονόματά τους! Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Αιολικής ενέργειας; Αποτελεί αυτή η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας την απάντηση στις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας;

Ανακύκλωση τώρα! Στο Ίδρυμα Ευγενίδου ανακυκλώνουμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε πια και σαν παρουσιάζουμε πώς με ανακυκλώσιμα υλικά μπορείτε να φτιάξετε ένα διακοσμητικό ανεμοδείκτη για το μπαλκόνι σας! Με τη χρήση μιας πυξίδας βρίσκουμε μαζί και την κατεύθυνση του ανέμου!

Πήραν τα μυαλά μας αέρα! Στη δραστηριότητα αυτή οι επισκέπτες κατασκευάζουν το δικό τους ανεμόμετρο και μαθαίνουν πώς να μετρούν μ αυτό την ταχύτητα του αέρα σε διαφορετικές περιοχές.

«Η Επιστήμη στο… Περιβάλλον» είναι η πέμπτη θεματική ενότητα της ευρύτερης σειράς πειραμάτων και δραστηριοτήτων, που διοργανώνει κάθε μήνα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας. Κάθε μήνα μια ΝΕΑ ενδιαφέρουσα θεματική ενότητα θα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών!

Σημείωση: Στις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣTO ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Η επιστήμη στα χέρια σας!
Οι πειραματικές επιδείξεις πραγματοποιούνται στο φιλικό, ζεστό και σύγχρονο περιβάλλον της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, έναν υπερσύγχρονο χώρο που συνδυάζει αρμονικά μάθηση και ψυχαγωγία.

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, αποτελεί ένα περιβάλλον, όπου το «πάντρεμα» της επιστήμης με την τεχνολογία υλοποιείται με τον πλέον πρωτότυπο και μοναδικό τρόπο: Μέσα από «έξυπνα» εκθέματα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα, που προκαλούν το μυαλό και τη σκέψη!

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, μία από τις πλέον οργανωμένες εκθέσεις επιστημονικού χαρακτήρα στη χώρα μας, άρχισε να δημιουργείται το 2003 σε συνεργασία με το γνωστό γαλλικό επιστημονικό κέντρο Cité des Sciences et de l’Industrie!

Σκοπός της Έκθεσης
Σκοπός της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι να συμβάλλει στην εκπαίδευση των επισκεπτών της και ιδιαίτερα των νέων, όσον αφορά στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο, μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης. Προσφέροντας εκπαιδευτικά ερεθίσματα σε ένα σύγχρονο, φιλικό περιβάλλον, που θα είναι ταυτόχρονα ενδιαφέρον, ελκυστικό και ευχάριστο, το Ίδρυμα Ευγενίδου ευελπιστεί να εμπνεύσει ένα πνεύμα συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης για όλες τις ηλικίες.

Παράλληλα όμως, σκοπός του είναι να κινητοποιήσει τον κόσμο ώστε να ανακαλύψει ότι οι τεχνολογίες αιχμής, οι επιστήμες και τα επιτεύγματά τους, μπορούν να είναι προσιτές σε όλους, να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να προσφέρουν μια ιδανική ευκαιρία ψυχαγωγικής διεξόδου. Έτσι, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει μια «άλλη», εναλλακτική προσέγγιση στην εκμάθηση των επιστημονικών νόμων και αρχών, συμπληρωματικά με τις μεθόδους και τις πρακτικές του σχολικού συστήματος, ειδικά για το απαιτητικό σε ερεθίσματα νεανικό κοινό.

Τι θα δείτε
Στους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν τις γνώσεις τους και να «ξυπνήσουν» την περιέργειά τους. Η Έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (Ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος Όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος Όροφος). Η επαφή με καθένα από τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν τους χώρους της φυσικής, της χημείας, των υλικών, των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της βιοτεχνολογίας, αποτελεί για τον επισκέπτη το ξεκίνημα μιας πρωτότυπης, ζωντανής και εξαιρετικά διαδραστικής «περιπέτειας».

Πατώντας κουμπιά, μετρώντας δείγματα, χρησιμοποιώντας διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους, ο επισκέπτης μπορεί να διαδρά με το εκθεσιακό περιβάλλον, παρατηρώντας τα αποτελέσματα των ενεργειών του και αντιδρώντας σ αυτά. Μέσα από τα εκθέματα θα μάθετε τι είναι οι περιβόητες οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, αλλά και τα υλικά με μνήμη! Θα παίξετε εικονικά κρουστά, θα εξετάσετε πόσο καλή είναι η ακοή σας και αν τα γυαλιά ηλίου σας σας προστατεύουν από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες.

Επιπλέον, θα μάθετε πώς γίνονται τα 3D γραφικά, θα δείτε αληθινά δείγματα DNA, δέρμα καρχαρία και άλλα πολλά!

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ