H Kοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων αποτελεί την ασφαλή διέξοδο από την κρίση

«Κεντρική συνισταμένη των μηνυμάτων του συνεδρίου η έννοια της “αξιοπιστίας” που είναι η μόνη ικανή να επαναφέρει τον αυτοσεβασμό μας και
να μας αποδώσει και πάλι λευκούς στο διεθνές γίγνεσθαι»

Το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσε το 8ο ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με θέμα «Κτίζοντας Υπεύθυνες Εταιρείες – Βέλτιστες Πρακτικές για την Αειφόρο Ανάπτυξη» την Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα ζει δύσκολες στιγμές και αντιμετωπίζει κινδύνους και προκλήσεις που έχουν φέρει στην ελληνική αγορά, η περιβαλλοντική και κυρίως η χρηματοπιστωτική κρίση. Οι εταιρείες με όραμα και υπευθυνότητα, υιοθετώντας την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, καλούνται να προχωρήσουν σε υπεύθυνες πρακτικές για βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των πολιτών.

Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αλλά κυρίως τα μηνύματα που θέλει να περάσει στην κοινωνία, συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν προτείνοντας λύσεις από εκπροσώπους και φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς κι εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Στέλιος Σταυρίδης στην εναρκτήρια ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «η ελληνική πραγματικότητα μας οδηγεί να χτίσουμε υπεύθυνες εταιρείες που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχουν. Οφείλουμε να ξαναγυρίσουμε σε αξίες και αρχές και να εργαστούμε σκληρά και κυρίως με όραμα. Να μείνουμε προσηλωμένοι στο μοναδικό στόχο να δημιουργήσουμε την αυριανή ισχυρή Ελλάδα. Φτάσαμε στον πάτο και πρέπει να αφυπνιστούμε και να βελτιωθούμε ραγδαία». Στη συνέχεια επισημαίνοντας ότι όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε τις τεράστιες ευθύνες μας και να αλλάξουμε μυαλά και πρακτικές κατέληξε: «η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους ενωμένους. Με ύψιστη κοινωνική ευθύνη οφείλουμε να αναδείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να βγούμε από την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση που έχουμε περιέλθει. Το οφείλουμε στα παιδιά μας».

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα πολλαπλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες που εκπέμπει το συνέδριο όπως άλλωστε και όλες οι σημαντικές διοργανώσεις του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Μεταξύ των μηνυμάτων που εκπέμπει το συνέδριο ο κ. Γραμματίδης τόνισε ότι: «έχουμε την ωριμότητα και την εμπειρία να ασχολούμαστε και να προάγουμε ανώτερες μορφές οργάνωσης και άσκησης του επιχειρείν και ότι διαθέτουμε εκείνη την υπευθυνότητα που πολλοί διεθνώς μας κατηγορούν ότι απωλέσαμε» και να συμπληρώσει πως «οι ανώτερες αυτές μορφές οργάνωσης και λειτουργίας κι ανάμεσά τους η διαφάνεια, η ηθική, ο αλληλοσεβασμός, η ευθύνη και η έγνοια για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, που ολοένα και περισσότερο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής επιχειρηματικής πρακτικής, θα πρέπει να είναι το παράδειγμα για την άσκηση δημόσιας διοίκησης σε κάθε επίπεδό της». Καταλήγοντας ανέφερε: «μέσα από την προαγωγή των ανώτερων αυτών μορφών οργάνωσης και λειτουργίας, σφυρηλατούμε στον μικρόκοσμο των επιχειρήσεών μας την κοινωνική συνοχή που είναι απαραίτητη σήμερα παρά ποτέ στο ευρύτερο επίπεδο της κοινωνίας για να περάσουμε αναίμακτα από την Ελλάδα του χθες στην Ελλάδα του αύριο».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν και καλύφθηκαν θέματα σε τρεις ενότητες:

  • Εταιρική Ηθική & Διαφάνεια στην Αγορά
  • Εταιρική Υπευθυνότητα – Εργασιακό Περιβάλλον
  • Περιβαλλοντικές Πρωτοβουλίες και Ευκαιρίες 

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ανδρέα Ανδρεόπουλου, με θέμα «Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη με Επίκεντρο το Περιβάλλον».

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι: Club Hotel Casino Loutraki και Proton Bank και υποστηρικτές οι: Vodafone, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Pfizer και Diageo.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν: Εφημερίδα «Εξπρές», Flash 96 & Flash.gr, «City Press», «Free Sunday», «CSR Review», «Go Green», SBC TV Channel και «Business Partners».

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ