Χαιρετισμός κ. Γιάννου Γραμματίδη, Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο 8ο ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με θέμα «Κτίζοντας Υπεύθυνες Εταιρείες – Βέλτιστες Πρακτικές για την Αειφόρο Ανάπτυξη»

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,

Με μεγάλη υπηρηφάνεια χαιρετίζω το 8ο Συνέδριο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το 8ο κατά σειρά επίτευγμα της δυναμικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Έργο που, πέρα από την άοκνη προσπάθεια των οργανωτών του, οφείλει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του στην συνεχιζόμενη υποστήριξη που του παρέχετε εσείς, ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του Διοικητικού μας Συμβουλίου σ’ όλους εκείνους που το κάνουν πραγματικότητα, στην Επιτροπή μας και τον Πρόεδρό της, στο προσωπικό μας, στον Γενικό μας Διευθυντή, στους εκλεκτούς ομιλητές του Συνεδρίου που μας τιμούν με την παρουσία τους και την πολύτιμη πνευματική τους συνεισφορά, τους χορηγούς μας που διαστροφικά θα έλεγα μας στηρίζουν και, τέλος, σ’ όλους εσάς για την εμπιστοσύνη σας.

Το συνέδριο αυτό, όπως και άλλες σημαντικές διοργανώσεις του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που έλαβαν χώρα εφέτος, εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.

Μήνυμα πρώτο, ότι για εμάς η δουλειά συνεχίζεται ως συνήθως, business as usual, δεν επηρεάζεται από τις δυσκολίες των καιρών και δεν παρακολουθεί το κύμα μίας, φοβούμαι, ολοένα και περισσότερο γενικευμένης απαισιοδοξίας.

Μήνυμα δεύτερο, ότι είμαστε παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας να απαλλαγεί από τις χρόνιες αγκυλώσεις της που, συνδεδεμένες άρρηκτα με την εθνική μας νοοτροπία, την κρατούν καθηλωμένη στο χθες όταν θα έπρεπε να ασχολείται κύρια με το αύριο.

Μήνυμα τρίτο, ότι μπορούμε να σκεπτόμαστε και να ενεργούμε θετικά σαν άτομα, σαν εταιρικές οντότητες, σαν κοινωνικές ομάδες.

Μήνυμα τέταρτο, ότι έχουμε την ωριμότητα και την εμπειρία να ασχολούμαστε και να προάγουμε ανώτερες μορφές οργάνωσης και άσκησης του επιχειρείν και ότι διαθέτουμε εκείνη την υπευθυνότητα πού πολλοί διεθνώς μας κατηγορούν ότι απωλέσαμε.

Μήνυμα πέμπτο, ότι οι ανώτερες αυτές μορφές οργάνωσης και λειτουργίας κι ανάμεσά τους η διαφάνεια, η ηθική, ο αλληλοσεβασμός, η ευθύνη και η έγνοια για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, που ολοένα και περισσότερο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής επιχειρηματικής πρακτικής, θα πρέπει να είναι το παράδειγμα για την άσκηση δημόσιας διοίκησης σε κάθε επίπεδό της.

Μήνυμα έκτο, ότι μέσα από την προαγωγή των ανώτερων αυτών μορφών οργάνωσης και λειτουργίας, σφυρηλατούμε στον μικρόκοσμο των επιχειρήσεών μας την κοινωνική συνοχή που είναι απαραίτητη σήμερα παρά ποτέ στο ευρύτερο επίπεδο της κοινωνίας για να περάσουμε αναίμακτα από την Ελλάδα του χθες στην Ελλάδα του αύριο.

Οι αποδέκτες των μηνυμάτων αυτών βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. Είναι όλοι οι άλλοι πέρα από εμάς, είναι το πολιτικό και το δημόσιο προσωπικό, είναι οι υπηρέτες των θεσμών, είναι οι κοινοτικοί μας εταίροι, οι αγορές και οι προσωρινοί μας διεθνείς κηδεμόνες. Κεντρική συνισταμένη των μηνυμάτων αυτών η έννοια της «αξιοπιστίας» που είναι η μόνη ικανή να επαναφέρει τον αυτοσεβασμό μας και να μας αποδώσει και πάλι λευκούς στο διεθνές γίγνεσθαι.

Συγχωρέστε με, αλλά έτσι αντιλαμβάνομαι την συνεισφορά της σημερινής μας συνάντησης, με πίστη οραματική σε μια εποχή πού λείπουν τα οράματα, πού δοκιμάζονται οι θεσμοί και οι αξίες και οι αρχές ταλαιπωρούνται βάναυσα κι αυτές. Είναι ακριβώς αυτή η προσήλωση όλων μας στις αρχές της κοινωνικής ευθύνης πού με κάνει να πιστεύω ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας την δύσκολη αυτή ώρα, την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας της Ελλάδας, θα δώσει το μεγάλο παρόν για ένα καλύτερο αύριο.

Με τις σκέψεις αυτές ανοίγω τις εργασίες του συνεδρίου κι εύχομαι κάθε επιτυχία στις διαβουλεύσεις σας.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ