Δημιουργικές απόψεις για το μέλλον της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Πολιτικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί και διακεκριμένα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας από την Ελλάδα και το Εξωτερικό διατύπωσαν απόψεις και προτάσεις για το σήμερα και το αύριο του θεσμού της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), στην εποχή της οικονομικής κρίσης, που ενδεχομένως τον επηρεάζει αρνητική, αλλά και των διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία παρέχουν νέες δυνατότητες στην εφαρμογή των σχετικών δραστηριοτήτων, καθώς και στην αμεσότητα της επαφής μεταξύ επιχειρήσεων και ευρύτερου κοινού. Η σχετική συζήτηση αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του CEO & CSR Money Conference 2010, που διοργάνωσαν και φέτος τα Money Conferences σε συνεργασία με τη EuroCharity. Γενικό θέμα της 4ης φετινής διοργάνωσης ήταν: «CSR 2.0: Η εποχή της Εταιρικής Αειφορίας & Υπευθυνότητας». Το συνέδριο έλαβε χώρα την Πέμπτη, 11 Ιουνίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο βασικός ομιλητής του συνεδρίου, John Elkington, ιδρυτής SustainAbility, εκτελεστικός Διευθυντής Volans, μέλος Δ.Σ. Global Reporting Initiative, μίλησε για το μέλλον της κοινωνικής υπευθυνότητας και του reporting και στο ρόλο της διαφάνειας μετά την κρίση. Αναφέρθηκε στη προϊστορία και ιστορία της ΕΚΕ, η οποία ξεκίνησε υπό τη μορφή της αναγκαίας νομικής συμμόρφωσης σε κανόνες που θέτει η πολιτεία, εξελίχθηκε σε προσπάθεια για καλύτερη σχέση με πελάτες και προσωπικό, αλλά φθάνει σήμερα να αφορά τη σχέση της επιχείρησης με ολόκληρη την κοινωνία, γεγονός που απασχολεί πλέον όχι κάποια εξειδικευμένα τμήματα της εταιρείας, αλλά και τα ανώτατα διοικητικά κλιμάκιά της. Η φάση της γενικευμένης και διαφανούς δημοσιοποίησης όλων των εταιρικών πραγμάτων που μπορεί να ενδιαφέρουν την κοινωνία, με τη χρήση και των κοινωνικών μέσων, χαρακτηρίζει το αύριο της ΕΚΕ, η οποία ταυτίζεται πλέον με το στόχο και της αειφόρου ανάπτυξης.
Ο Δρ Wayne Visser, καθηγητής και Διευθύνων Σύμβουλος του CSR International, αναφέρθηκε στο ιστορικό του θεσμού της ΕΚΕ εξηγώντας γιατί παράγοντες όπως η αποσπασματικότητα της δράσης δεν επέτρεψαν στο αρχικό μοντέλο του να έχει ιδιαίτερη επιτυχία. Αντ' αυτού, ο εισηγητής προτείνει ένα νέο μοντέλο, το CSR 2.0, το οποίο προβλέπει ότι η ΕΚΕ θα αποτελεί μέρος του DNA της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο ενός επιχειρείν που εξ ορισμού θα προωθεί την συνολική αειφορία, με την επικράτηση πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων και με τον κατάλληλο συνδυασμό της τοπικής και της παγκόσμιας θεώρησης.
Ο Δημήτρης Μαύρος, Πρόεδρος του PRC Group και του Ινστιτούτου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μίλησε επίσης για τις νέες ευκαιρίες που παρέχουν τα κοινωνικά μέσα στον τομέα της ΕΚΕ. Τα νέα αυτά μέσα, χαρακτηριστικό των οποίων είναι πως το «δημοσιογραφικό» περιεχόμενό τους δημιουργείται από τους απλούς πολίτες, αποτελούν εξελιγμένο, δημοκρατικότερο των συμβατικών μέσο κυκλοφορίας της πληροφορίας, με επακόλουθο αφ' ενός τη δυνατότητα δημοσιοποίησης ενδεχόμενης κριτικής στάσης έναντι κάποιας εταιρικής συμπεριφοράς, αλλά και τη δυνατότητα των εταιρειών να έχουν άμεση, μη διαμεσολαβημένη πρόσβαση και επικοινωνία με ένα ευρύτατο κοινό.
Η Ελένη Κίτρα, διευθύντρια OMD Digital Hellas και μέλος Δ.Ε. του Interactive Advertising Bureau Hellas, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και τον εξελισσόμενο ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν διαμορφώσει έναν συμμετοχικό χαρακτήρα στον παγκόσμιο ιστό του διαδικτύου, αλλά ωθούν και τις επιχειρήσεις να έχουν θετική παρουσία σε αυτόν. Οι επιχειρηματικές πρακτικές αποκτούν ευρύτερη κοινωνική πρόσβαση, ενώ παράλληλα όμως τίθενται σε ευρύτερη κριτική και καθίστανται αντικείμενο άμεσου διαλόγου και κριτικής.
Ο Γιάννης Σωτηράκος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ ΖΗΝ και συνιδρυτής της Α2Κ, αναφέρθηκε σε μία “νέα ανθρωπότητα” που συγκροτείται σε όλον τον κόσμο, από πολίτες οι οποίοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αλλά σε μεγάλο βαθμό μέσω των social media, εκφράζουν άποψη, εκδηλώνουν ενδιαφέρον και κινητικότητα για κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα, ενώ επίσης χαρακτηρίζονται από ζωντάνια και δυναμισμό, όντας στο μεγαλύτερο μέρους τους νεαρά άτομα. Αυτή η “νέα ανθρωπότητα” οφείλει να ενθαρρυνθεί και να αναπτύξει πρωτοβουλίες δίνοντας νέο χαρακτήρα και προοπτική και στην ΕΚΕ. Ζητούμενο της τελευταίας δεν μπορεί να είναι πώς, π.χ., μία ρυπογόνος εταιρεία μπορεί να γίνει λιγότερο ρυπογόνος, αλλά πώς ολόκληρο το πλέγμα δραστηριοτήτων της θα έχει θετικά χαρατηκτηριστικά και θα προωθεί την αειφορία.
Στο πάνελ με τίτλο «CSR 2.0 και ο ρόλος των κοοινωνικών μέσων», με συντονίστρια την Δρα Γώτα Πάστρα, επίκουρο καθηγήτρια λογιστικής και πρόεδρο Επιτροπής ΕΚΕ του Alba, έλαβαν μέρος οι: Μαρία Λαζαρίμου, διευθύνουσα σύμβουλος Advocate-BM και μέλος του Ινστιτούτου ΕΚΕ, Ελένη Κίτρα, διευθύντρια OMD Digital Hellas, Νίκος Αναγνώστου, εταίρος στην Scicada New Media Agency, και Δημήτρης Μιχαρικόπουλος, συνιδρυτής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Καινοτομία. Οι ομιλητές ανέφεραν πολλά παραδείγματα της κοινωνικά υπεύθυνης αξιοποίησης των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβανομένου του οικολογικού χαρακτήρα τους, αφού μπορούν να υποκαταστήσουν μεγάλο όγκο χάρτινων εντύπων. Εστίασαν, βεβαίως, στη διαδραστικότητα του μέσου και στην ενεργητική εμπλοκή του ευρύτερου κοινού σε υποθέσεις που αφορούν στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με γενικότερες κοινωνικές ευαισθησίες και ανησυχίες. Δεν έλειψαν, όμως, από τη συζήτηση οι προτροπές για τήρηση του μέτρου και μη ανάπτυξη υπερβολικών προσδοκιών, καθώς και τα νέα μέσα έχουν και αυτά τους περιορισμούς τους, υπό τη μορφή -για παράδειγμα- της έλλειψης δυνατότητας άμεσης ανταπόκρισης των επιχειρήσεων σε ζητούμενα που θέτει το κοινό, λόγω των δεδομένων ιεραρχικών δομών των εταιρειών και των πολλαπλών επιπέδων των απαιτουμένων εγκρίσεων για τις δημόσιες εκφράσεις τους.
Το συνέδριο κορυφώθηκε με την τελετή για τα βραβεία «ΘΑΛΗΣ – CEO & CSR 2010», τα οποία απονεμήθηκαν σε εταιρείες και επιχειρηματικά στελέχη που ξεχώρισαν με την σημαντική προσφορά και δραστηριότητά τους σε τομείς κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Τα αποτελέσματα της σχετικής ψηφοφορίας φέρουν την πιστοποίηση της KPMG.
To CEO & CSR Money Conference 2010 πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, COSMOTE, Alapis και Comergon και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Ένωσης Θεσμικών Εταιρειών και της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών.