Η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Coca-Cola Hellas, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αποστολή Νερό» (www.apostolinero.gr), που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και στη συμβολή για την άμβλυνση του προβλήματος της λειψυδρίας στις τοπικές κοινωνίες επεκτείνει το πρόγραμμα εγκατάστασης συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού σε 6 νησιά των Κυκλάδων.
Μέχρι το Σεπτέμβριο, 5.000 κάτοικοι στην Ίο, Σαντορίνη, Ανάφη, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Νάξο θα επωφεληθούν από την εγκατάσταση 12 συστημάτων, ενώ 540 τοπικοί τεχνίτες, μαθητές και δάσκαλοι θα εκπαιδευτούν σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας και την εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού.
Σε συνεργασία με το Μεσογειακό Σκέλος της Διεθνούς Σύμπραξης για το Νερό (GWP – Med) και τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, το πρόγραμμα στηρίζεται στην εγκατάσταση, χρήση και συντήρηση συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού, ιδιαίτερα σημαντικό σε νησιά που το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι οξύ, όπως τα νησιά των Κυκλάδων όπου ο μέσος όρος βροχόπτωσης δεν ξεπερνά τα 400 mm ετησίως.
«Η ανεπάρκεια νερού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέεται με την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής. Στην Coca-Cola Τρία Έψιλον και στην Coca-Cola αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, και μέσα από τη δέσμευσή μας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, δρούμε με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και την άμεση συμβολή στην επίλυση του προβλήματος. Έτσι, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος το 2009, προχωράμε σε μεγαλύτερο αριθμό νησιών, με το ίδιο πάθος και την ίδια ενέργεια», αναφέρει ο Βασίλης Λώλας, Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Coca-Cola Τρία Έψιλον.
Το 2009, η «Αποστολή Νερό» εγκατέστησε στη Σύρο, στην Τήνο και στη Νάξο. πέντε δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 200 m3 με τη χρήση των οποίων θα εξοικονομηθούν ετησίως 290 m3 νερού, ενώ 500 περίπου κάτοικοι επωφελήθηκαν με την κάλυψη ποικίλων αναγκών τους σε νερό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή Βάρη της Σύρου το νερό, μέσα από κατάλληλη επεξεργασία, μετατρέπεται σε πόσιμο και βρίσκεται στη διάθεση των κατοίκων της περιοχής.
Σημαντική παράμετρος του προγράμματος ήταν η εκπαίδευση 38 τοπικών τεχνιτών διαφόρων ειδικοτήτων στην κατασκευή και συντήρηση συστημάτων συλλογής όμβριων υδάτων, ενώ, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών ως προς τη σωστή διαχείριση του νερού, ολοκληρώθηκε η επιμόρφωση 206 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 83 καθηγητών, με τη χρήση ειδικού υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Σχετικά με το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό»
To Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα, (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas) στο πλαίσιο της δέσμευσης του για υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών για τη διασφάλιση μιας Βιώσιμης Ανάπτυξης, ξεκίνησε το 2006 το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» που έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζόμενων και όλων των Ελλήνων σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Με σύνθημα «Νοιάσου για το νερό», το πρόγραμμα προτρέπει:
- να μάθουμε περισσότερα για το μοναδικό αυτό αγαθό
- να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία του για τη Ζώη στον πλανήτη
- να ενημερωθούμε για πρακτικούς τρόπους περιορισμού της αλόγιστης κατανάλωσης
- να αλλάξουμε νοοτροπία σχετικά με την καθημερινή χρήση του.
Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» υλοποιείται με την υποστήριξη του Μεσογειακού Σκέλους της Διεθνούς Σύμπραξης για το Νερό (GWP: Global Water Partnership – Mediterranean Division).
Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν πραγματοποιηθεί οι ακόλουθες ενέργειες:
- Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε Μ.Μ.Ε. (Τηλεόραση, Ραδιόφωνο και Έντυπος Τύπος)
- Διανομή πάνω από 800.000 Ενημερωτικών Εντύπων
- Καμπάνια Ενημέρωσης σε συνεργαζόμενους φορείς, ενώσεις και οργανισμούς μέσω της χρήσης του διαδικτύου
- Δημιουργία ειδικού portal στο Ιnternet (www.apostolinero.gr)
Υποστήριξη και συμμετοχή σε συνέδρια που στόχο έχουν την ανάδειξη και ευαισθητοποίηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μη-σωστής διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων. Το 2009 υποστήριξε το Συμπόσιο για το Νερό, μία πρωτοβουλία του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Καθαρισμός σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την εθελοντική συμμετοχή μαθητών, δασκάλων και εργαζομένων της εταιρίας, τα 2 τελευταία έτη της λίμνης Κερκίνης, ενός από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας μας.
Χρήσιμες Συμβουλές Εξοικονόμησης Νερού στην Καθημερινότητά μας
Η εξοικονόμηση του νερού, δεν απαιτεί κόπο, χρόνο και έξοδα. Φερθείτε έξυπνα και με απλές κινήσεις εξοικονομήσετε νερό όπου κι αν βρίσκεστε.
Χρήσιμες Λύσεις:
- Να επισκευάσουμε βρύσες που τρέχουν και σωληνώσεις νερού που έχουν διαρροή.
- Να ειδοποιούμε αμέσως τον υπεύθυνο φορέα (π.χ. ΕΥΔΑΠ), όταν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει κάπου διαρροή από το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης.
- Όταν πλένουμε το αυτοκίνητο ή καθαρίζουμε την αυλή μας, μπορούμε να κάνουμε οικονομία στο νερό χρησιμοποιώντας κουβά αντί για λάστιχο.
Στην Κουζίνα:
- Μαζέψτε το νερό που περισσεύει από το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών και χρησιμοποιήστε το σε άλλες χρήσεις όπως για να ποτίσετε τα φυτά σας.
- Ξεπλύνετε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη νερό, αντί κάτω από συνεχώς ανοιχτή βρύση.
- Μη χρησιμοποιείτε τρεχούμενο ζεστό νερό για να ξεπαγώσετε τρόφιμα. Θυμηθείτε απλά να τα αφήσετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από το προηγούμενο βράδυ.
- Συγκεντρώστε σε μια λεκάνη το κρύο νερό που βγαίνει από τη βρύση μέχρι να έρθει το ζεστό και χρησιμοποιήστε το για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών ή το πότισμα των φυτών.
- Κατά το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι, να γεμίσετε το νεροχύτη και το ανάλογο απορρυπαντικό και ξεβγάλτε τα πιάτα σε όσο γίνεται χαμηλότερη ροή.
- Να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων όταν είναι γεμάτο και να το βάζετε στο πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού, όταν υπάρχει, για να μειώσετε την κατανάλωση νερού.
Στο Μπάνιο:
- Προτιμήστε τα σύντομα ντους από τα μπάνια.
- Αντικαταστήστε το κοινό "τηλέφωνο" ντους με "τηλέφωνο" εξοικονόμησης που θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα ειδών υγιεινής και πετύχετε σημαντική μείωση κατανάλωσης σε ποσοστό έως και 40%.
- Συνηθίστε να μη βουρτσίζετε τα δόντια σας με τη βρύση ανοιχτή. Γεμίστε ένα ποτήρι με νερό, κλείστε τη βρύση και… ξεπλύνετε.
- Εγκαταστήστε καζανάκι δύο βαλβίδων ή ένα με δυνατότητα "stop". Αν έχετε καζανάκι παλαιού τύπου, τοποθετήστε μέσα σε αυτό ένα τούβλο ή ένα πλαστικό μπουκάλι γεμάτο νερό.
- Mην αφήνετε την βρύση να τρέχει κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος και του λουσίματος.
Στον Κήπο:
- Προτιμήστε ξηροφυτικά είδη και φυτέψτε τα φυτά που έχουν παρόμοιες ανάγκες για νερό ανά ομάδες.
- Εγκαταστήστε αυτόματο σύστημα ποτίσματος. Ορίστε τη διάρκεια ποτίσματος και τις χρονικές αποστάσεις μεταξύ των ποτισμάτων όπως προτιμάτε.
- Προτιμήστε να κάνετε το πότισμα των γλαστρών σας με ποτιστήρι και όχι με το λάστιχο.
- Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω ζέστης και μεγάλης ηλιοφάνειας, το νερό εξατμίζεται γι αυτό είναι καλό να προγραμματίσετε το πότισμα των φυτών σας να γίνεται τις απογευματινές ώρες.