THRIVE GLOBAL: Ο Thrive οδηγός για τη νέα χρονιά

Άλλη μία χρονιά φτάνει στο τέλος της. Άλλη μία δύσκολη χρονιά, κατά την οποία κληθήκατε να διαχειριστείτε τη νέα εργασιακή πραγματικότητα μετατρέποντας το σπίτι σας σε γραφείο, κάνοντας ψηφιακά αντί δια ζώσης meetings, αντιμετωπίζοντας την ψηφιακή κόπωση, αλλά και προσπαθώντας να διαχειριστείτε το άγχος των ανθρώπων σας, να καλλιεργήσετε την ανθεκτικότητά τους, να διατηρήσετε την μεταξύ σας επικοινωνία, την δέσμευση και το ηθικό τους και να τους τονώσετε την αυτοπεποίθηση τους.

Κάνοντας το δικό σας απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, θα διαπιστώσετε πόσο καλά μπορέσατε να ανταποκριθείτε σε αυτήν την κρίση. Ίσως παρατηρήσατε μερικές αδυναμίες, αλλά και κάποια πράγματα που θέλετε να βελτιώσετε τη νέα χρονιά για να μπορέσετε να ευημερήσετε εσείς και η ομάδα σας, αλλά και για να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον εργασίας, όπου ο καθένας θα ήθελε να εργάζεται.

Πριν θέσετε τα resolutions σας για το 2022, σας προτείνουμε να διαβάσετε τα Μικροβήματα που δημιουργήσαμε ειδικά για εσάς και την ομάδα σας:

Managers: Τα Μικροβήματα που χρειάζεστε για τη νέα χρονιά

1.Βάλτε χρονικά όρια στην επικοινωνία
Αν οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι χρειάζεται να απαντούν σε emails ανά πάσα στιγμή, τους είναι πιο δύσκολο να ξεκουραστούν πραγματικά. Για να εξασφαλίσετε ότι οι βραδινές ώρες είναι για ξεκούραση, συμφωνείστε ότι αν είναι κάτι επείγον θα το επικοινωνείτε τηλεφωνικά – έτσι δεν θα χρειάζεται να ελέγχετε συνέχεια τα εισερχόμενά σας.

2.Συζητήστε για αυτά που αποσπούν την προσοχή σας
Επειδή δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι ενοχλεί τον καθέναν και τι του αποσπά την προσοχή, συζητήστε το όλοι μαζί. Ίσως έτσι μάθετε κάτι που δεν το φανταζόσασταν και θα μπορέσετε να κάνετε τις απαιτούμενες αλλαγές που θα βελτιώσουν την απόδοσή σας και θα δημιουργήσουν ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας.

3.Επικεντρωθείτε στα δυνατά σημεία
Στην επόμενη συζήτηση με έναν συνάδελφό σας, φροντίστε να αναφερθείτε στα δυνατά του σημεία και τη δυναμική του. Ακόμα κι αν πρόκειται να μιλήσετε για αδυναμίες και δυσκολίες, το να αρχίσετε από τα θετικά θα βοηθήσει τον συνάδελφό σου να αντιμετωπίσει τη συζήτηση με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

4.Μη διστάζετε να δείξετε ευαισθησία
Στο επόμενο meeting μοιράσου μία προσωπική ιστορία που θα αποκαλύψει μία άλλη πλευρά σου – μία στιγμή αδυναμίας ή αποτυχίας, κάτι που σε δυσκόλεψε. Έτσι θα κάνεις τους συνεργάτες σου να νιώσουν ασφάλεια να εκφραστούν και εκείνοι με ανάλογο τρόπο και έτσι θα μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος με μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση και περισσότερη ενσυναίσθηση.

5.Κάντε το “ευχαριστώ” μέρος κάθε συζήτησης 
Σε περιβάλλον με μεγάλη πίεση, όπως είναι το εργασιακό, καμία φορά η ευγένεια χάνεται. Προσπαθήστε λοιπόν να λέτε περισσότερα ευχαριστώ στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις, στα meetings και σε κάθε είδους συζητήσεις. Είναι ο πιο απλός και ειλικρινής τρόπος για να δείξετε στην ομάδα σας πόσο εκτιμάτε τους ίδιους και την δουλειά τους. 

6.Ξανασκεφτείτε τα εργαλεία επικοινωνίας που χρησιμοποιείτε
Μερικές φορές δε χρειάζεται τόση τεχνολογία. Συζητήστε με την ομάδα σας ποια μέσα χρησιμοποιείτε και κατά πόσο αυτά διευκολύνουν τη συνεννόηση. Δείτε τι σας βοηθά και τι όχι και συζητήστε τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε.

7.Γνωρίστε τον άνθρωπο πίσω από τον συνάδελφο
Είναι εύκολο και φυσικό να διαχωρίζουμε την προσωπική μας ζωή από την επαγγελματική. Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους που έχετε στην ομάδα σας να μιλήσουν για τη ζωή τους εκτός δουλειάς. Γνωριστείτε καλύτερα και βοηθήστε τους να βγάλουν τον πραγματικό τους εαυτό και στο γραφείο.

8.Ενθαρρύνετε τις ειλικρινείς συζητήσεις
Δημιουργήστε ένα κλίμα όπου οι συνεργάτες σας μπορούν να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για ό,τι μπορεί να τους απασχολεί και να συζητούν για πιο ευαίσθητα θέματα. Οι αληθινές συζητήσεις μέσα από ειλικρινή ερωτήματα είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να εκδηλώσει ο καθένας τις σκέψεις, το πάθος και τις αξίες του. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα παραγωγικό και ανταποδοτικό περιβάλλον εργασίας.

9.Να είστε ειλικρινής για τις αποτυχίες σας
Σαν manager, αποτελείτε πρότυπο για την ομάδα σας. Μιλήστε με ειλικρίνεια στην ομάδα σας για δικές σας αποτυχίες και λάθη του παρελθόντος, τους τρόπους που τα διαχειριστήκατε και πώς αυτά σας οδήγησαν εδώ που είστε τώρα. Δείξτε τους ένα πιο ανθρώπινο και ειλικρινές πρόσωπο και κάντε τους να καταλάβουν πως κάθε αποτυχία – μικρή ή μεγάλη – είναι απαραίτητη για την επιτυχία. 

10.Μην στέκεστε απλά στο αποτέλεσμα
Κάθε φορά που γιορτάζετε την ολοκλήρωση ενός project ή μία μεγάλη επιτυχία, μην μένετε απλά στο αποτέλεσμα, αλλά και σε όλες τις προκλήσεις, δυσκολίες ή εμπόδια που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε για να φτάσετε σε αυτό το σημείο και ενθαρρύνετε το κάθε μέλος της ομάδας σας να μοιραστεί την δική του εμπειρία αναφορικά με το πώς διαχειρίστηκε τις δυσκολίες και τι έμαθε από αυτές. 

11.Γιορτάστε ένα project που δεν πήγε τόσο καλά
Είναι ωραίο να γιορτάζετε την επιτυχία. Το να συνειδητοποιείτε όμως την αξία της αποτυχίας, είναι εξίσου σημαντικό και μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ομάδα σας. Είναι πολύ απλό: όταν οι συνάδελφοί σας αισθάνονται ότι μπορούν να συζητήσουν για κάτι που δεν πήγε τόσο καλά, έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε ένα κλίμα ασφάλειας και υποστήριξης όπου κανείς δεν φοβάται να δοκιμάσει νέα πράγματα.

12.Δώστε στα μέλη της ομάδας σας την ελευθερία να πειραματιστούν με το πώς προτεραιοποιούν καλύτερα
Έρευνες δείχνει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν ελεύθερη βούληση στο γραφείο είναι πιο ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους. Αξίζει λοιπόν να το δοκιμάσετε!

13.Απαγορεύστε τις ηλεκτρονικές συσκευές από τα meetings σας
Εφαρμόστε έναν κανόνα απόλυτης συγκέντρωσης στα meetings σας. Αυτό θα κάνει τα meetings σας πιο αποτελεσματικά και θα ενθαρρύνει την ομάδα σας να είναι περισσότερο “παρών” και να μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον.

14.Αναγνωρίστε τον χρόνο αποφόρτισης στα team meetings
Αν ξοδεύετε τον χρόνο σας στα team meetings για να ευχαριστήσετε τον υπάλληλο που απάντησε σε ένα email τα μεσάνυχτα, η ομάδα σας δεν θα πιστέψει ποτέ πως όντως θέλετε να αποφορτίζονται. Αντί λοιπόν για αυτό, αφιερώστε λίγο χρόνο σε κάθε meeting για να μιλήσετε για τις δραστηριότητες που βοηθούν τον καθέναν από εσάς να αποφορτιστεί και συγχαρείτε εκείνους που πραγματικά αποφορτίζονται και γεμίζουν τις μπαταρίες τους. 

15.Γίνετε καλύτερος Manager
Φροντίστε τον εαυτό σας και προγραμματίστε χρόνο αποφόρτισης για να μπορέσετε να αποδώσετε τα μέγιστα. Αν δεν φροντίσετε εσείς την ευεξία σας πώς περιμένετε να το κάνει η ομάδα σας;

16.Δείξτε εμπιστοσύνη
Ήρθε η ώρα να δείξετε εμπιστοσύνη στην ομάδα σας μέσα από τη συνεργασία, τον καταμερισμό εργασιών, την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών και τη λήψη αποφάσεων από κάθε μέλος της. Μην ξεχνάτε ότι το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην ομαδικότητα.

17.Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους σας να ακούν τα συναισθήματά τους
Τα συναισθήματα μπορούν να σας εξαντλήσουν όταν προσπαθείτε να αντισταθείτε ή να τα καταπολεμήσετε. Αν ενθαρρύνετε τους εργαζομένους σας να αντιδρούν διαφορετικά στα συναισθήματά τους και να μην τα καταπιέζουν, θα τους βοηθήσετε να μειώσουν την εξουθένωση.

18.Εκτιμήστε την προσπάθειά τους
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να δείξετε σε έναν εργαζόμενο πόσο εκτιμάτε τη σκληρή δουλειά του είναι η ανταμοιβή. Παρόλο που οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσδοκούν χρηματικά κίνητρα, υπάρχουν πολυάριθμες πιο δημιουργικές λύσεις που μπορείτε να σκεφτείτε. Για παράδειγμα, μελετήστε και μάθετε περισσότερα πράγματα για τις συνήθειες των εργαζομένων σας, τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι τους. Κάντε τους έκπληξη και βγείτε όλοι μαζί για φαγητό ή αγόραστε τους ένα βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα εκφράσετε ευγνωμοσύνη για την προσπάθειά τους, αλλά θα τους αποδείξετε ότι εκτιμάτε τα ατομικά τους χαρακτηριστικά.

19.Επικοινωνήστε συχνά και άμεσα 
Εκτός των προγραμματισμένων επίσημων ομαδικών συναντήσεων με την ομάδα σας, προγραμματίστε τουλάχιστον ένα σύντομο εβδομαδιαίο meeting σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, όπου μπορείτε σε ανεπίσημο τόνο να εμβαθύνετε και σε πιο προσωπικά θέματα ή δυσκολίες και να συζητήσετε πιθανές ανησυχίες της ομάδας σας.

20.Δείξτε έμπρακτα στην στήριξή σας 
Δείξτε το ενδιαφέρον σας χωρίς να δώσετε συμβουλές. Έρευνες μιλούν για “αόρατη στήριξη” (invisible support) και υποστηρίζουν ότι τα άτομα επωφελούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτήν, καθώς γίνεται με έμμεσο τρόπο. Επομένως αντί να σκέφτεστε “πώς θα λύσω το πρόβλημά του”, σκεφτείτε καλύτερα με ποιον τρόπο θα του δείξετε έμπρακτα την στήριξή σας τη δεδομένη στιγμή. 

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ