THRIVE GLOBAL: Ο Οδηγός για να αλλάξεις τρόπο σκέψης

Κάθε αρχή της άνοιξης, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να οργανώσουμε και να τακτοποιήσουμε τις ντουλάπες μας. Την ίδια στιγμή όμως είναι και μία πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε το ίδιο και με το μυαλό μας, απομακρύνοντας τις αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις, υιοθετώντας παράλληλα νέες συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να ευημερήσεις.

Ο εγκέφαλός σου είναι «το κέντρο ελέγχου» των συνηθειών, των σκέψεων και των συμπεριφορών. Έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις αυτές τις συνήθειες και συμπεριφορές μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται νευροπλαστικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν προσπαθείς να εξασκηθείς σε ένα νέο τρόπο σκέψης, αυτός ο τρόπος σκέψης θα εγκαθιδρυθεί στον εγκέφαλό σου μέσω μίας νέας νευροδιαδρομής, και τελικά θα γίνει μία συνήθεια που θα την κάνεις αυτόματα. Και με τη σειρά της, η νέα αυτή συνήθεια θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του ίδιου σου του εαυτού και ο νέος τρόπος σκέψης πιο ισχυρός και πιο ανθεκτικός από τον προηγούμενο.

Αυτός ο Οδηγός θα σε βοηθήσει να ξε(καθαρίσεις) όχι μόνο τον τρόπο σκέψης σου, αλλά και τις πεποιθήσεις σου, να αντικαταστήσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις με νέες πιο θετικές και να δημιουργήσεις νέες συνήθειες ακολουθώντας τα Μικροβήματα του thrive, τα επιστημονικά τεκμηριωμένα βήματα που μπορείς να εντάξεις από σήμερα στην καθημερινότητά σου – όσο φορτωμένη και αν είναι.

Νέα εποχή, νέος τρόπος σκέψης

Όταν είσαι παγιδευμένος σε έναν αρνητικό τρόπο σκέψης, είναι δύσκολο να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό. Ο εγκέφαλός σου είναι 31% πιο αποδοτικός όταν σκέφτεσαι θετικά. Για να αλλάξεις έναν αρνητικό τρόπο σκέψης και να υιοθετήσεις έναν πιο θετικό, θα πρέπει να «αναλύψεις» τις περιοριστικές πεποιθήσεις που σε κρατάνε πίσω και να τις αντικαταστήσεις με πιο θετικές. Μπορεί κάτι τέτοιο να σου φαίνεται πολύ δύσκολο, αλλά τα Μικροβήματα που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις:

Στο τέλος κάθε ημέρας, σκέψου τι κατάφερες

Το να εστιάζεις στις νίκες, όσο μικρές και αν είναι, είναι το κλειδί που θα σε οδηγήσει στην αλλαγή τρόπου σκέψης.

Όταν είσαι αγχωμένος, σκέψου μία στιγμή που κατάφερες να ξεπεράσεις μία δυσκολία

Όταν υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι τα έχεις καταφέρει στο παρελθόν με τις προκλήσεις που έχεις αντιμετωπίσει, θα νιώσεις πιο δυνατός.

Κανόνισε συγκεκριμένο χρόνο ανησυχίας

Αντί να σκέφτεσαι τα προβλήματα και τις ανησυχίες σου καθόλη την διάρκεια της ημέρας (και της νύχτας), το να προγραμματίσεις συγκεκριμένο χρόνο ανησυχίας, θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς το στρες και να μην το αφήσεις να σε κατακλύσει.

Εξασκώντας τον μυ του επαναπροσδιορισμού

Ο επαναπροσδιορισμός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να διώξεις καθετί αρνητικό. Το πρώτο βήμα φυσικά είναι η επίγνωση: αναγνώρισε τυχόν περιοριστικές πεποιθήσεις ή αρνητικούς τρόπους σκέψης. Το δεύτερο βήμα είναι η αλλαγή. Σκέψου έναν άλλο τρόπος για να δεις ή να αντιμετωπίσεις μία κατάσταση. Και το τρίτο βήμα είναι ο επαναπροσδιορισμός: μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα εμπόδιο ή μία πρόκληση σαν μία ευκαιρία και όχι σαν πρόβλημα;

Μία φορά την ημέρα προσπάθησε να αλλάξεις μία από τις αρνητικές σου σκέψεις

Αν πιάσεις τον εαυτό σου να έχει έναν αρνητικό τρόπο σκέψης, κάνε μία παύση και δες τα πράγματα υπό άλλη σκοπιά. Με τον καιρό, θα μπορείς να επαναπροσδιορίζεις πιο εύκολα.

Αντικατάστησε αρνητικές λέξεις και φράσεις με άλλες πιο θετικές

Αντί για “είμαι κολλημένος στο σπίτι,” δοκίμασε το “είμαι ασφαλής στο σπίτι.” Ακόμα και μία μόνο λέξη με αρνητική χροιά, μπορεί να πυροδοτήσει το αίσθημα του φόβου.

Κάνε την αποτυχία, μάθημα

Αντί να κατηγορείς τον εαυτό σου ή οποιονδήποτε άλλο, σκέψου τι πρέπει να αλλάξεις ή ποιες δεξιότητες πρέπει να καλλιεργήσεις, έτσι ώστε να επιτύχεις την επόμενη φορά.

Υιοθετώντας νέες συνήθειες αποφόρτισης

Η άνοιξη είναι μία πολύ καλή εποχή αναζωογόνησης. Δοκίμασε λοιπόν να υιοθετήσεις νέες συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να αποφορτιστείς και να ξαναβρείς τον σκοπό σου. Μπορείς πάντα να βάζεις μεγάλους στόχους, αρκεί να ξεκινάς από τους μικρότερους.

Αφιέρωσε χρόνο για άσκηση

Αντιμετώπισε την άσκηση σαν το σημαντικό meeting της εβδομάδας. Σίγουρα δεν θα το έχανες, επομένως άλλαξε τρόπο σκέψης και προγραμμάτισε χρόνο για εσένα.

Έλεγξε τον ύπνο σου

Μήπως πρέπει να αλλάξεις κάτι σε ό,τι αφορά στην ποιότητα, τη ρουτίνα ή την διάρκεια του ύπνου σου; Αφιέρωσε χρόνο και φτιάξε μία λίστα με συνήθειες που ενδεχομένως εμποδίζουν τον ύπνο σου και υιοθέτησε νέες που τον βελτιώνουν.

Δοκίμασε τον διαλογισμό

Πρόσθεσε μερικές στιγμές ηρεμίας στην ημέρα σου, έτσι ώστε να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος και το στρες.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Thrive Greece στο info@thriveglobal.gr. 

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου/Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ