TÜV AUSTRIA HELLAS: Η Πιστοποίηση είναι Πολιτισμός

Σε εξέλιξη η κατάταξη των καταλυμάτων

Το νομοθετικό πλαίσιο για την κατάταξη των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές κατασκηνώσεις) σε κατηγορίες αστέρων προβλέπει μια διαδικασία, με συγκεκριμένα βήματα και απαιτητικές προδιαγραφές. Αρμόδιος φορέας για την έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης των ξενοδοχειακών μονάδων είναι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), μέσω των διαπιστευμένων Φορέων Διενέργειας Ελέγχων και Επιθεωρήσεων (ΦΔΕΕ), οι οποίοι αναλαμβάνουν τις διαδικασίες επιθεώρησης και αξιολόγησης για την κατάταξή τους σε κατηγορίες αστέρων. 

Οι εν λόγω φορείς, όπως η TÜV AUSTRIA HELLAS, μετά από επιτόπιους ελέγχους στα τουριστικά καταλύματα εκπονούν Τεχνική Έκθεση, η οποία υποβάλλεται στο ΞΕΕ. Με το επίσημο αυτό έγγραφο ο φορέας, τεκμηριώνει την εισήγησή του προς το ΞΕΕ για την έκδοση του πιστοποιητικού κατάταξης του καταλύματος, μέσω της Βεβαίωσης Συνδρομής την οποία εκδίδει. Στόχος η προστιθέμενη αξία… Η πιστοποίηση είναι πια απαραίτητο στοιχείο για κάθε επιχείρηση ή επαγγελματία που στοχεύει σε ένα καλύτερο μέλλον, συνεπώς και για την ίδια τη χώρα. Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία περνά ουσιαστικά ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού μοντέλου που όλοι επιζητούμε ώστε να δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης, ακόμα και στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. 

Η πιστοποίηση σημαίνει στην πραγματικότητα αναβάθμιση της ποιότητας, μεγαλύτερη ασφάλεια, διασφάλιση υποδομών ποιότητας, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, και ταυτόχρονα παρέχει όλα τα εχέγγυα για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση η πιστοποίηση αποτελεί όπλο στην εθνική προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού κλίματος, γεγονός που δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητό και σίγουρα δεν έχει αξιοποιηθεί προς όφελος του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Η εν ισχύ διαδικασία κατάταξης κύριων τουριστικών καταλυμάτων αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την επιβεβαίωση και επιβράβευση της ποιότητας των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας και για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό τους καθώς δύναται να μεταβληθεί σε εργαλείο βελτίωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών τους. Η νέα αυτή κατάσταση προσφέρει αφενός ένα «νοικοκύρεμα» στον κλάδο, ένα κλάδο που όπως όλοι ξέρουμε η οικονομία της χώρας τον χρειάζεται υγιή, δυναμικό και επιτυχημένο. 

Παράλληλα μέσα από μια τέτοια διαδικασία τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα μπαίνουν στον ανταγωνισμό με των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών που ήδη από χρόνια εφαρμόζουν ανάλογες διαδικασίες και πλαίσια, έχοντας αυτή τη στιγμή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα μάτια του καταναλωτή. Ασφαλώς, μέσα από τα κριτήρια και τους ελέγχους, δίνεται και η δυνατότητα στους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού, να οργανώσουν καλύτερα το «προϊόν» τους, να το ανανεώσουν, να το εκσυγχρονίσουν και τελικά να το αναβαθμίσουν, γεγονός που μόνο οφέλη μπορεί να έχει τόσο για τους ίδιους όσο και συνολικότερα στην οικονομία μας και τη θέση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στον παγκόσμιο χάρτη.

Όσο λοιπόν αλλάζει η κουλτούρα επιχειρήσεων αλλά και καταναλωτών και η πιστοποίηση παύει να λειτουργεί ως μια διεκπεραίωση, όταν ο νόμος ή το πλαίσιο κάθε αγοράς την επιβάλουν αλλά ως μοχλός επιχειρηματικής ανάπτυξης και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας, τόσο θα βελτιώνεται γενικότερα το κλίμα. Και αυτό αφορά σαφέστατα και στον τουριστικό κλάδο. Η πιστοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων έρχεται να λειτουργήσει πια ως απόδειξη της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον εδραιώνεται διαρκώς και ως κριτήριο και από τη σκοπιά του καταναλωτή- τουρίστα στη διαδικασία επιλογής που ακολουθεί. 

Για την TÜV AUSTRIA HELLAS η διαδικασία της κατάταξης καταλυμάτων δεν αποτελεί μια ακόμα διεκπεραιωτική εργασία, αλλά ακόμη ευκαιρία για μια δυναμική, έμπρακτη και διαρκή συνύπαρξη με τις επιχειρήσεις του χώρου, με γνώμονα και στόχο την ανάγκη πολύπλευρης αρωγής για την ανάπτυξη και προβολή του κλάδου του τουρισμού στη χώρα μας. Που βρισκόμαστε… Βάσει των δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι στιγμής, το ποσοστό των τουριστικών καταλυμάτων που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία κατάταξης μετά δυσκολίας πλησιάζει το 1/3 του συνόλου, με την TÜV AUSTRIA HELLAS να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν και διανύουμε την τρίτη προθεσμία, είναι ακόμη εφικτό τα τουριστικά καταλύματα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία κατάταξης, με συντονισμένες κινήσεις και πάντα με τη συνεργασία με έναν αξιόπιστο και έμπειρο συνεργάτη, που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Ευελπιστούμε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου θα επισπεύσουν την κατάταξη των καταλυμάτων τους και ότι η όλη διαδικασία κατάταξης σε κατηγορίες αστέρων θα κινηθεί με «γρηγορότερους» ρυθμούς, ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου του 2019, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία. 

Η TÜV AUSTRIA HELLAS με την μεγάλη ομάδα κατάλληλα εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων επιθεωρητών που διαθέτει σε όλη τη χώρα, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις πιο δύσκολες περιπτώσεις ώστε να ολοκληρώσουν τα τουριστικά καταλύματα εντός χρόνου τις νομοθετικές τους υποχρεώσεις, καθώς και να καλύψει το σύνολο των αναγκών τους, αποκτώντας ταυτόχρονα και ένα πρόσθετο πλεονέκτημα με τον έλεγχο και κατάταξή τους από έναν διεθνώς αναγνωρίσιμο Οργανισμό Πιστοποίησης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site της TÜV AUSTRIA HELLAS ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 5220920 και το εξειδικευμένο προσωπικό του Τμήματος Πιστοποίησης των Υπηρεσιών Τουρισμού θα είναι στη διάθεσή σας για περαιτέρω ενημέρωση και εξυπηρέτηση των αναγκών σας.

Πηγή: money-tourism.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ