Αlpha Bank: Οι προϋποθέσεις ανάκαμψης εντός του 2017

Έτος καμπής για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει το 2017 η Alpha Bank, εκτιμώντας ότι η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν δύο μεγάλα ορόσημα για την μετατροπή της χώρας σε επενδυτικό προορισμό.

Στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικό εξελίξεων, η τράπεζα εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει το επόμενο έτος, παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο διεθνής περίγυρος θα προσδιοριστεί από τις εξής παραμέτρους:

  • Τις διαδοχικές κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις με την παράλληλη άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.
  • Την αναμενόμενη ελαφρά υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από 1,7% σε 1,5% με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών (άνω του 3% σε Ιρλανδία και Σλοβακία και κάτω από 1% στην Ιταλία).
  • Την εξέλιξη των προσφυγικών ροών που ενδέχεται να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των σχετικών συμφωνιών μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας.
  • Την επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας της έξαρσης του τρομοκρατικού φαινομένου που ενισχύει την αβεβαιότητα.
  • Τη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή ως παράγωγο της κλιμάκωσης του πολέμου στη Συρία και των νέων συνθηκών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
  • Τη διαδικασία διαμόρφωσης της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής καθώς θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις ΕΕ  -Ηνωμένου Βασιλείου για το μετά το Brexit περιεχόμενο της σχέσης τους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική τράπεζα καθιστά αναγκαίο τον περιορισμό της ενδογενούς αβεβαιότητας, προκειμένου η χώρα να προσελκύσει διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και να κινητοποιήσει εκ νέου την επιχειρηματικότητα.

Όπως επισημαίνει παράλληλα, η αξία της αύξησης της επενδυτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας δύσκολα μπορεί να στηριχτεί στην ιδιωτική κατανάλωση που παραμένει καθηλωμένη, κυρίως λόγω του αυξανόμενου φορολογικού βάρους.

Ως εκ τούτου – καταλήγει – η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό μπορεί να αμβλύνει για ένα χρονικό διάστημα το πρόβλημα της ανεπαρκούς σώρευσης αποταμιευτικών πόρων.

Πηγή: naftemporiki.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ