ΔΕΠΑ: Τα στερεότυπα, αλλά και η έλλειψη δομών υποστήριξης δημιουργούν εμπόδια στην ανέλιξη των γυναικών

Από συνειδητή επιλογή ξεκίνησε να δουλεύει στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας η Μαρία Φαντριδάκη, οικονομολόγος που είναι σήμερα, μετά από μια μακρά πορεία στην εταιρεία, Συντονίστρια Διευθύντρια Δραστηριοτήτων Οικονομικών της ΔΕΠΑ.

Μιλώντας στο energypress με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, αποδίδει στα στερεότυπα, αλλά και στην έλλειψη δομών υποστήριξης, το γεγονός ότι είναι συγκριτικά λίγες οι γυναίκες που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. 

Επισημαίνει όμως ότι η ικανότητα των γυναικών στη διαχείριση πολλών θεμάτων ταυτόχρονα, η επιμονή, η υπομονή τους, η αφοσίωση τους στη δουλειά, αποτελούν χαρακτηριστικά που τις κάνουν να ξεχωρίζουν. 

Ποια βήματα σας οδήγησαν στον τομέα της ενέργειας; Ήταν επιλογή εξαρχής ή προέκυψε στη συνέχεια;

Ξεκίνησα την εργασιακή μου εμπειρία στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας ως συνειδητή επιλογή. Η ΔΕΠΑ στην οποία σήμερα εργάζομαι, αποτελεί τη φυσική εξέλιξη αυτής της αρχικής και επιτυχημένης – πιστεύω – απόφασής μου.

Βλέπουμε ότι στον τομέα της ενέργειας είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν θέση ευθύνης. Που οφείλεται αυτό;

Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες είναι συγκριτικά λίγες σε θέσεις ευθύνης, κυρίως λόγω στερεότυπων αλλά και έλλειψης δομών υποστήριξήης τους. Τα πράγματα ωστόσο βελτιώνονται καθημερινά με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν, πλέον, στη λήψη αποφάσεων και να στελεχώνουν θέσεις ευθύνης.

Υπάρχουν γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τις γυναίκες (γενικά) και ταιριάζουν στην ενέργεια; Οι γυναίκες της ενέργειας ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχουν, αν έχουν;

Η ενέργεια είναι ένας πολύ δυναμικός κλάδος που αλλάζει και εξελίσσεται διαρκώς. Εδώ η ικανότητα των γυναικών στη διαχείριση πολλών θεμάτων ταυτόχρονα, η επιμονή, η υπομονή τους, η αφοσίωση τους στη δουλειά, αποτελούν όχι μόνο χρήσιμα, αλλά απαραίτητα χαρακτηριστικά. 

Οι γυναίκες της ενέργειας δεν έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, θα έλεγα όμως ότι οι γυναίκες που διαθέτουν τα παραπάνω, ξεχωρίζουν σε όποιο χώρο και εάν απασχολούνται και κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Μετά τη δουλειά, υπάρχει καθόλου… ενέργεια για τις άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις μιας γυναίκας ή για προσωπική ζωή;

Δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Απαιτείται και εδώ διαχείριση χρόνου και προτεραιοτήτων. Οι θέσεις ευθύνης βέβαια συνεπάγονται και θυσίες. Θεωρώ όμως τον εαυτό μου τυχερό που εργάζομαι στον Όμιλο της ΔΕΠΑ και η ικανοποίηση που αντλώ από την επίτευξη των στόχων με αποζημιώνει για τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο.

Ποια είναι

Η Μαρία Φαντριδάκη είναι Οικονομολόγος, Πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάζεται στη ΔΕΠΑ από την ίδρυσή της, έχοντας περάσει διαδοχικά όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας. 

Σήμερα είναι Συντονίστρια Διευθύντρια Δραστηριοτήτων Οικονομικών της ΔΕΠΑ.

Χειρίζεται τα οικονομικά θέματα της Εταιρίας και του Ομίλου της ΔΕΠΑ και δηλώνει ότι αισθάνεται υπερήφανη που είχε την ευκαιρία να συμβάλλει στην ανάπτυξή του.
Πηγή εικόνας και άρθρου: https://energypress.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ