Την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου στις 20:00 θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα τα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Ex-machina». Η έκθεση διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 27 Ιανουαρίου 2010.
Ο πρώην βιομηχανικός χώρος και νυν μουσείο «ξαναζωντανεύει» μέσω της σύγχρονης τέχνης. Οι εικαστικοί Ελένη Κοτσώνη, Μάρω Μιχαλακάκου με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Κατερίνα Τσέλου προτείνουν μια σειρά γλυπτικών και ηχητικών εγκαταστάσεων στο γοητευτικό χώρο του παλιού εργοστασίου. Οι δύο καλλιτέχνιδες του δίνουν μια νέα διάσταση, συνδέοντας το πρωτότυπο, ποιητικό έργο-βίντεο των Ελβετών καλλιτεχνών Peter Fischli και David Weiss, The way things go με στοιχεία από τον χώρο, την πρότερη ιδιότητά του και την ιστορία του: πρόκειται για εγκαταστάσεις in situ, που αναπτύσσουν έννοιες όπως μηχανική κίνηση, αλυσιδωτή παραγωγή, ύλη και μορφή, μετάβαση από μια κατάσταση σε μία άλλη, σχέση ανθρώπου/μηχανής.
Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο Μουσείο την εβδομάδα που προηγείται των εγκαινίων (16-20 Νοεμβρίου), θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν «εν τη γενέσει» τη δουλειά των δύο εικαστικών, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα με σχολικές ομάδες που συμμετέχουν και αυτές στη δημιουργία των έργων.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιείται εργαστήριο (workshop) με τους φοιτητές. Οι φοιτητές θα δουλέψουν στο χώρο του μουσείου σε συνεργασία με τις καλλιτέχνιδες και θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις. Η δράση θα έχει έναν εξελισσόμενο χαρακτήρα που θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των δημιουργιών τους στη λήξη της έκθεσης.