Ο οργανισμός της ΕΕ καταρτίζει σχέδια προτύπων για τη δημοσιοποίηση της βιωσιμότητας

Οι εταιρείες θα πρέπει να θέσουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα στόχων βιωσιμότητας σύμφωνα με το σχέδιο νέων προτύπων που υποβάλλονται σε εκθέσεις της χώρας, δήλωσε την Τρίτη (3 Μαΐου) ο οργανισμός CDP για τις περιβαλλοντικές επιδιώξεις.

Οι αρχές σε όλο τον κόσμο συντάσσουν πρότυπα εκθέσεων για να καταπολεμήσουν το «πράσινο ξέπλυμα», ή τις εταιρείες που υπερβάλλουν στα πράσινα διαπιστευτήριά τους για να προσελκύσουν επενδυτές, οι οποίοι έχουν επενδύσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε βιώσιμα περιουσιακά στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Ομάδα για Θέματα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (EFRAG) έθεσε αργά την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο σχέδιο προτύπων αειφορίας. Τα τελικά πρότυπα θα αποσταλούν στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τον Νοέμβριο για έγκριση.

Τα πρότυπα που θα εφαρμοστούν από τις εισηγμένες εταιρείες σε ολόκληρη την ΕΕ για την εφαρμογή των υποχρεωτικών απαιτήσεων γνωστών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών στοιχείων (ESG) βάσει της νέας ένωσης της ένωσης για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας.

«Τα πρότυπα εκθέσεων βιωσιμότητας της ΕΕ πρόκειται να είναι τα πιο φιλόδοξα σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η Mirjam Wolfrum, διευθύντρια πολιτικών στην Ευρώπη για το CDP, προσθέτοντας ότι περίπου το ήμισυ των αναφερόμενων εκπομπών στην Ευρώπη δεν καλύπτονται από στόχους.

Το CDP έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο αποθετήριο περιβαλλοντικών δεδομένων παγκοσμίως, που υποβάλλονται σε εθελοντική βάση από τις εταιρείες, οι οποίες δέχονται πιέσεις από τους μετόχους τους να γνωστοποιήσουν πώς σχεδιάζουν να κινηθούν κατά τη μετάβαση σε ένα μέλλον με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το CDP δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις για ένα πολύ ευρύτερο φάσμα περιβαλλοντικών ζητημάτων σύμφωνα με τα σχέδια προτύπων από ό,τι οι περισσότερες έχουν συνηθίσει.

«Μόλις το 5% των ευρωπαϊκών εταιρειών γνωστοποίησαν στο CDP το 2021 ισχυρούς στόχους που καλύπτουν τις εκπομπές τους, την αποψίλωση των δασών και τη χρήση του νερού, οπότε η τυποποίηση των γνωστοποιήσεων σχετικά με τη φύση και τη βιοποικιλότητα που είναι κρίσιμη, καθώς η φύση παραμένει σαφώς ένα τυφλό σημείο για πολλές εταιρείες», δήλωσε η Wolfrum.

Τον περασμένο μήνα, οι νομοθέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησαν τη θέση τους σχετικά με την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), εισάγοντας πιο λεπτομερείς αναφορές εκθέσεων για τις εταιρείες, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις είναι περισσότερο υπεύθυνες για τον αντίκτυπό τους στους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση του νόμου θα ξεκινήσουν με το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, μόλις το Κοινοβούλιο ψηφίσει τη θέση του σε προσεχή σύνοδο ολομέλειας. Το Συμβούλιο συμφώνησε τη γενική του προσέγγιση στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Συνονθύλευμα εθελοντικών κανόνων

Τα πρότυπα της ΕΕ θα αντικαταστήσουν ένα συνονθύλευμα εθελοντικών κανόνων, αλλά παρουσιάζονται και άλλες εκδοχές, καθώς οι επενδυτές ζητούν ένα ενιαίο σύνολο διασυνοριακών κανόνων.

Τον περασμένο μήνα, ένα νέο Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Βιωσιμότητας που υποστηρίζεται από την G20 δημοσίευσε παρόμοια σχέδια προτύπων, αλλά σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ, δεν καλύπτουν τον άμεσο αντίκτυπο μιας εταιρείας στο περιβάλλον.

Ο Eelco van der Enden διευθύνων σύμβουλος της Global Reporting Initiative, της οποίας τα εθελοντικά πρότυπα χρησιμοποιούνται από πολλές εταιρείες παγκοσμίως για να δείξουν τον αντίκτυπο τους στο περιβάλλον, δήλωσε ότι απαιτούνται τώρα περισσότερες προσπάθειες για την εναρμόνιση του σχεδίου κανόνων της ΕΕ όσο το δυνατόν περισσότερο με τα πρότυπα της GRI.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει επίσης καταρτίσει σχέδιο κανόνων δημοσιοποίησης.

«Στιβαρός και εποικοδομητικός διάλογος διεξήχθη επίσης με άλλες κορυφαίες διεθνείς πρωτοβουλίες… με κοινό στόχο τόσο την αμοιβαία κατανόηση της προσέγγισης και των στόχων όσο και την αναζήτηση τρόπων διευκόλυνσης της συμβατότητας και της σύγκλισης, όπου αυτό είναι δυνατόν», δήλωσε η EFRAG.


Πηγή άρθρου και εικόνας: Euractiv

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ