Της Βάσως Αγγελέτου
Ψηλά θέτει τον πήχη των digital υπηρεσιών και προϊόντων της για την επόμενη τριετία η Alpha Bank, σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους που παρουσίασε η διοίκηση στους αναλυτές για τα έτη 2023-2025.
Ο σχεδιασμός της τράπεζας προβλέπει ψηφιοποίηση κατά 100% των καθημερινών λειτουργιών της έως το 2025, με το 30% της λιανικής να προέρχονται από το mobile και internet banking. Προκειμένου να πετύχει τους ανωτέρω στόχους, θα κινηθεί σε δύο άξονες: τον εμπλουτισμό των ψηφιακών καναλιών και τον επανασχεδιασμό της ψηφιακής εμπειρίας του πελάτη.
Στον πρώτο άξονα, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ένταξη νέων προϊόντων (επενδυτικών, πιστωτικών κ.α.) στα ψηφιακά κανάλια, ενώ δρομολογείται και η δημιουργία πλατφόρμας για παροχή εξ αποστάσεως συμβουλευτικών υπηρεσιών στους πελάτες από τους Relation Managers (RM). Η εξυπηρέτηση των πελατών μέσω της νέας πλατφόρμας θα πραγματοποιείται με βίντεο για ηλεκτρονική υπογραφή και την κοινή χρήση εγγράφων.
Επιπλέον, σε βάση υλοποίησης βρίσκεται το μοντέλο ενσωμάτωσης χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε πλατφόρμες εμπόρων λιανικής (embedded finance) με την προσφορά λύσεων εξπρές χορήγησης δανείων (My Alpha Quick loan) για την αγορά καταναλωτικών αγαθών. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Alpha Bank συνεργάζεται ήδη με δύο κορυφαίες αλυσίδες λιανικής, όπως αποκάλυψε κατά την παρουσίαση της τριετούς στρατηγικής της.
Στον δεύτερο άξονα – την αναβάθμιση της ψηφιακής εμπειρίας των πελατών της – εντάσσεται ο επανασχεδιασμός των web και mobile εφαρμογών της με πελατοκεντρική φιλοσοφία, καθώς και ο επανασχεδιασμός των customer journeys μεταξύ των διαφορετικών καναλιών που διαθέτει η τράπεζα στους πελάτες της. Προς την κατεύθυνση αυτή, σκοπεύει να προχωρήσει σε συνεργασίες με επιλεγμένους τρίτους παρόχους ώστε να υλοποιηθούν με τα ψηφιακά της σχέδια με τον πλέον αποδοτικό και ελκυστικό τρόπο για τον τελικό καταναλωτή.
Ένα μοντέλο εξυπηρέτησης που “τρέχει” η Alpha Bank στο πλαίσιο αυτό είναι η “Συνεργατική Πλατφόρμα” (Collaboration Platform) η οποία περιλαμβάνει διαφορετικές εμπειρίες φυσικής/ψηφιακής εξυπηρέτησης των πελατών της. Ουσιαστικά, η εξυπηρέτηση μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικούς βαθμούς ψηφιοποίησης, όπως αμιγώς ψηφιακή εξυπηρέτηση ή έναν συνδυασμό εξυπηρέτησης σε φυσικό κατάστημα και ψηφιακής εξυπηρέτησης. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία το τρίτο τρίμηνο του 2023 και θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται και να εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.
Το χρονοδιάγραμμα της ψηφιοποίησης
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της digital στρατηγικής της, η Alpha Bank στοχεύει σε ενίσχυση των ψηφιακών πωλήσεων στο 25% το 2024 και στο 30% το 2025, από 20% που είναι σήμερα. Όσον αφορά στην ψηφιοποίηση των καθημερινών τραπεζικών λειτουργιών, από 80% το 2023 η διείσδυση αναμένεται να αυξηθεί στο 90% το 2024 και στο 100% το 2025.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι της, η τράπεζα σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα από 280 εκατ. ευρώ στην Πληροφορική και το Digital. Όσον αφορά στο προσωπικό που ασχολείται με τις εν λόγω υλοποιήσεις, περιλαμβάνει 150 εξειδικευμένους επαγγελματίες, περισσότερους από 30 experts και πάνω από 40 άτομα που ασχολούνται αποκλειστικά με την ανάπτυξη των ψηφιακών πωλήσεων.
Μέχρι σήμερα, η Alpha Bank έχει επενδύσει 240 εκατ. ευρώ στις ψηφιακές της υπηρεσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται από 1,5 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Η διείσδυση των digital προϊόντων στους τομείς που έχουν προτεραιοποιηθεί ξεπερνά το 70%, ενώ το 60% των καταναλωτικών δανείων της εκταμιεύονται ήδη ψηφιακά.
Πηγή άρθρου και εικόνας: Βάσω Αγγελέτου