ΔΕΠΑ: Κατέληξε σε συμφωνία με την Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου

Σε συμφωνία κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η ΔΕΠΑ εμπορίας και Gazprom. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ η νέα συμφωνία, εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom,με ορίζοντα έως το 2026. Εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει.

ΔΕΠΑ εμπορίας και Gazprom: Ποια τα βασικά σημεία της συμφωνίας

  • – Για το 2022, σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 80% με τον δείκτη TTF (Ολλανδική πλατφόρμα συναλλαγών) και κατά 20% με την τιμή του αργού πετρελαίου (Oil Indexed). Η Ρωσική πλευρά είχε απαιτήσει τη σύνδεση κατά 100% με το δείκτη TTF.
  • – Οι ποσότητες του συμβολαίου παραμένουν μέχρι το 2026, οπότε λήγει, στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 2 δισ. κ.μ. ετησίως. Η Gazprom ζητούσε αρχικά, για να δεχτεί την αναλογία 80 – 20, να μειωθούν οι ετήσιες συμβολαιοποιημένες ποσότητες για τη χώρα μας.
  • – Για τα έτη 2023 έως 2026 η φόρμουλα τιμολόγησης θα είναι επίσης συνδεδεμένη κατά κύριο λόγο με το δείκτη TTF και κατά κάποιο ποσοστό με την τιμή του πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια.

Τι δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας

«Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά».

Οι δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας

«Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.»

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Pagenews

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ