ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Χορηγός του International Women in Resources Mentoring Programme (IWRMP)

Με υπερηφάνεια, Ελληνικός Χρυσός και Eldorado Gold Corporation στεκόμαστε πρωτοπόροι στην προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου της γυναίκας στον μεταλλευτικό κλάδο, αναγνωρίζοντας το μοναδικό σθένος και τις ικανότητες των γυναικών της Βιομηχανίας.

Με αφορμή τη συμμετοχή της στο φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η Έφη Κουτσοθεοδώρου, Υπεύθυνη Μεταλλουργικού Εργαστηρίου Ολυμπιάδας, παραχώρησε συνέντευξη στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό IWiM – International Women in Mining, στην οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις σπουδές της, την εξέλιξή της και στην εμπειρία της στον ανδροκρατούμενο κλάδο των εξορύξεων.

Πείτε μας τι σας προσέλκυσε να σπουδάσετε Μηχανική Ορυκτών Πόρων και στη συνέχεια να ειδικευτείτε σε υπόγεια μεταλλευτικά έργα;

Από τότε που μπορώ να θυμηθώ, παρατηρώ οτιδήποτε με περιβάλλει. Από τα νεανικά μου χρόνια παρατηρούσα τις πέτρες – τα χρώματά τους, τα σχήματά τους και τις συνέλεγα. Επιπλέον, το χόμπι μου για την ανάγνωση ιστορικών κειμένων εμπλούτισε την περιέργειά μου: αυτές οι πέτρες, ήταν πάντα εδώ; Ήταν πάντα έτσι; Πώς δημιουργήθηκαν; Πόσα πράγματα και γεγονότα «είδαν»; Καθώς μεγάλωνα, συνειδητοποιούσα κάθε μέρα ότι τα περισσότερα από τα πράγματα που κάνουν την καθημερινή μας ζωή ευκολότερη προέρχονται από τη Γη. Όλα αυτά με γοήτευσαν. Κατά συνέπεια, η επιθυμία μου να έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα του περιβάλλοντός μας, και του πολιτισμού που δημιουργήθηκε, με οδήγησε στην επιστήμη των ορυκτών πόρων.

Περιγράψτε την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας και πώς έχουν αλλάξει η φύση και οι ευθύνες της εργασίας σας στους διάφορους ρόλους που κατείχατε.

Τα πρώτα οκτώ χρόνια εργάστηκα ως μελετητής μηχανικός, εκπονώντας κυρίως γεωτεχνικές μελέτες και περιβαλλοντικές μελέτες για το Μετρό Αθήνας & Θεσσαλονίκης και για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Για τα επόμενα οκτώ χρόνια, εργάστηκα στην Ελληνικός Χρυσός ως μηχανικός σχεδιασμού μεταλλείων Ολυμπιάδας και συμμετείχα επίσης σε όλα τα συνοδευτικά μεταλλευτικά έργα στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας ενώ εδώ και ένα χρόνο είμαι Υπεύθυνη Μεταλλουργικού Εργαστηρίου Ολυμπιάδας.

Η Ελλάδα δεν είναι ευρέως γνωστή ως χώρα με ισχυρή μεταλλευτική και μεταλλουργική ιστορία. Περιγράψτε τις κύριες εξορυκτικές δραστηριότητες στη χώρα σας και πόσο σημαντικές είναι για την οικονομία.

Η ελληνική μεταλλευτική και μεταλλουργία ήταν γνωστές κατά τους αρχαίους χρόνους. Γραπτά κείμενα, κατάλοιπα μεταλλευτικής δραστηριότητας των αρχαίων Ελλήνων και αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν τις ιστορικές πηγές πληροφοριών. Οι πρώτες πληροφορίες για την εξόρυξη μάς δόθηκαν από τους δύο μεγάλους ποιητές: τον Όμηρο και τον Ησίοδο. Ο Θεόφραστος έδωσε στην ανθρωπότητα το πρώτο επιστημονικό έργο για τα μέταλλα και άλλα ορυκτά: το «Περί λίθων» αναγνωρίζεται γενικά ως το πρώτο επιστημονικό ορυκτολογικό κείμενο. Πολλά σημαντικά μεταλλευτικά κέντρα εμφανίστηκαν κατά τους αρχαίους ελληνικούς χρόνους σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπου τα κύρια μέταλλα και ορυκτά που προέρχονταν από εξορυσσόμενα μεταλλεύματα ήταν ο σίδηρος, ο άργυρος, ο μόλυβδος, ο χαλκός, ο χρυσός, ο ψευδάργυρος, το θείο, ο καολίνης, ο μπεντονίτης, το μάρμαρο, οι ασβεστόλιθοι και οι γρανίτες.

Με τα χρόνια και κατά τη διάρκεια ταραγμένων περιόδων, η ελληνική εξόρυξη άλλοτε δοκιμάστηκε και άλλοτε ανέκαμψε. Ο Β ́ Παγκόσμιος Πόλεμος επέφερε σημαντικό πλήγμα στην ελληνική μεταλλευτική δραστηριότητα, η οποία βρισκόταν τότε στη σύγχρονη φάση ανάπτυξής της. Κατά την περίοδο 1961-1979, η ελληνική εξόρυξη έγινε σημαντική για την οικονομία. Παρά τα προβλήματα, οι ελληνικές μεταλλευτικές εταιρείες έχουν προωθήσει τις δραστηριότητές τους στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας για να αυξήσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές τους.

Στο παρελθόν, η εξόρυξη στην Ελλάδα διαδραμάτισε σημαντικό παγκόσμιο ρόλο σε σχέση με το μέγεθος της χώρας, αλλά η βιομηχανία βρίσκεται σε πτώση τα τελευταία 40 χρόνια. Οι κύριες δραστηριότητες τώρα είναι: η εξόρυξη αδρανών υλικών, μαρμάρου και γρανίτη, η εξόρυξη βιομηχανικών ορυκτών, όπως μπεντονίτης, ποζολάνες, ελαφρόπετρα, περλίτης, γύψος, ανθρακικό ασβέστιο, καολίνη, λευκόλιθοι, εξόρυξη μετάλλων, όπως βωξίτες, χρυσός, μόλυβδος, ψευδάργυρος, ασήμι και η εκμετάλλευση πετρελαίου. Σήμερα, η συμβολή της εξόρυξης στο ΑΕΠ της χώρας είναι περίπου 3%. Επιπλέον, το 4% των θέσεων πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα οφείλεται στην εξορυκτική δραστηριότητα, δημιουργώντας περίπου 100.000 θέσεις εργασίας.

Περιγράψτε την εμπειρία σας ως γυναίκα που εργάζεται σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο κλάδο και σε μια χώρα όπου οι παραδοσιακοί ρόλοι εκτιμώνται έντονα.

Από την αρχή της καριέρας μου, υπό την καθοδήγηση και υποστήριξη των μεντόρων μου, μπήκα στο μεταλλευτικό χώρο με απλότητα, πρόθυμη να συνεργαστώ και όχι να παραπονιέμαι. Με την πάροδο του χρόνου, μέσω της αλληλεπίδρασης, της επικοινωνίας και της συνεργασίας, οι άνδρες συνάδελφοί μου σε διάφορες θέσεις εργασίας πείστηκαν για τις ικανότητές μου και εκτίμησαν τη συνεργασία μου στα διάφορα έργα.

Έχετε επωφεληθεί από γυναικεία πρότυπα ή μέντορες που προηγήθηκαν από εσάς ή από άλλες δομές υποστήριξης στο χώρο εργασίας; Καθοδηγείτε νεότερους επαγγελματίες που εισέρχονται στον κλάδο;

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, διδάχτηκα και εμπνεύστηκα από επιτυχημένους προϊσταμένους/μέντορες, όλοι άνδρες, και ήμουν σε θέση να διαμορφώσω τη δική μου φιλοσοφία για να προχωρήσω. Ωστόσο, όταν ήμουν ακόμα φοιτήτρια, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μου πρακτικής άσκησης, η προϊσταμένη μου ήταν μια γυναίκα που ήταν η Διευθύντρια της εταιρείας. Είχε μια ηρεμία και μια γλυκύτητα, και όμως ο τρόπος που διαχειριζόταν τα πάντα και τους πάντες απέπνεε τόση δύναμη και αυτοπεποίθηση. Δεν υπήρχε περιθώριο αμφιβολίας ότι κινούνταν προς την επιτυχία. Θυμάμαι ακόμα κάθε συμβουλή και καθοδήγηση που μου προσέφερε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας.

Επί του παρόντος, θα μπορούσα να πω ότι το είδος της καθοδήγησης που παρέχω υποστηρίζει τα μέλη των ομάδων μου στα καθήκοντα και τα έργα του τομέα μας και τους συμβουλεύω με βάση την εμπειρία μου.

Ποια ήταν η πιο ικανοποιητική επαγγελματική εμπειρία ή έργο της καριέρας σας; Ποιο επίτευγμα στην καριέρα σας, σας κάνει πιο περήφανη;

Η καλύτερη ανταμοιβή είναι όταν βλέπεις τα έργα που σχεδιάζεις και προγραμματίζεις να ολοκληρώνονται και να παραδίδονται, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της εταιρείας και την συνθηκών εργασίας όλων των εργαζομένων. Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τις συνεργασίες μου σε πολλά έργα, κατάφερα να ξεχωρίσω ως μηχανικός. Είμαι περήφανη που είχα την ευκαιρία να βιώσω την αποδοχή και την υποστήριξη συναδέλφων σε αρκετές περιπτώσεις.

Περιγράψτε τα προσωπικά και επαγγελματικά σας χαρακτηριστικά που θεωρείτε ότι επηρέασαν περισσότερο την επιτυχία σας.

Το πιο σημαντικό για την επιτυχία μου είναι ότι ακολουθώ πάντα τις αξίες μου και διασφαλίζω τόσο την ποιότητα της δουλειάς μου όσο και την αξιοπιστία των πληροφοριών που δημοσιεύω. Άλλα χαρακτηριστικά μου είναι οι οργανωτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, η συνέπεια και η αυτοπαρακίνηση. Είμαι πάντα πρόθυμη να μάθω και να υιοθετήσω νέες τεχνολογίες για να βελτιώσω τα αποτελέσματα της εργασίας.

Πιστεύετε ότι η παρουσία γυναικών σε σημαντικούς διοικητικούς, λειτουργικούς και υποστηρικτικούς ρόλους επηρεάζει την τελική επιτυχία μιας εταιρείας; Μια πιο ποικιλόμορφη ομάδα λειτουργίας οδηγεί σε καλύτερες ή διαφορετικές αποφάσεις ή επιδόσεις;

Η παρουσία γυναικών σε διάφορες σημαντικές θέσεις είναι το κλειδί για την επιτυχία μιας εταιρείας γιατί εισάγει νέες προοπτικές, νέες οργανωτικές μεθόδους, καινοτόμες τεχνικές κατάρτισης και γενικά μια νέα αντίληψη και προσέγγιση των θεμάτων – χωρίς κόστος.

Πιστεύω ότι η ποικιλόμορφη και χωρίς αποκλεισμούς διαχείριση σε μια εταιρεία βελτιώνει τη δυναμική όλων των εργαζομένων χωρίς κανένα μειονέκτημα. Ως εκ τούτου, αυτό οδηγεί σε καινοτομίες, σε καλύτερα, ασφαλέστερα και ταχύτερα μοντέλα επίλυσης προβλημάτων, σε υψηλότερη παραγωγικότητα και σε καλύτερη ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Έχετε κάποια συμβουλή για τις νέες γυναίκες που ξεκινούν την καριέρα τους; Τι θα θέλατε να γνωρίζετε όταν μπήκατε για πρώτη φορά στο χώρο εργασίας;

“Θέστε τους στόχους σας και δομήστε τη διαδρομή σας, χωρίς ποτέ να ξεχνάτε τις αξίες σας”.

Θα μοιραστώ μαζί σας όσα είχα την τύχη να γνωρίσω καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής μου διαδρομής και αργότερα από τους μέντορές μου στα πρώτα μου βήματα ως μηχανικός: «Ως προσωπικότητες και μηχανικοί, η δύναμη και η αξία μας έγκειται στην ικανότητά μας να διαμορφώνουμε τη γνώμη μας, να την υποστηρίζουμε, να την παρουσιάζουμε και να την τεκμηριώνουμε». Συνεπώς, ποτέ δεν ένιωσα ότι μου έλειπε κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζω για αυτόν τον χώρο εργασίας.

Έχετε κάποια χόμπι, για τα οποία θα θέλατε να μας μιλήσετε;

Τα χόμπι μου είναι να πηγαίνω σε συναυλίες, θέατρο και φεστιβάλ. Διάβασμα και χορός. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρακολουθώ μαθήματα για τη δημιουργία χειροποίητων αντικειμένων, μια διαφορετική δεξιότητα κάθε χρόνο: μου αρέσει πολύ να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου.

Διαβάστε τη συνέντευξη, όπως δημοσιεύτηκε στη σελίδα International Women in Mining.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ