Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος: Η Δρ Edith Hall στην πολυαναμενόμενη διάλεξη της Έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος»

30 Ιανουαρίου @ 19:00 - 21:00

Η Δρ Edith Hall, Καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, αποτελεί τη φετινή καλεσμένη της διάλεξης της Έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, στις 19:00, στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή, 15342).

Η Edith Hall θα αναλύσει τον βαθύ αντίκτυπο της αυτοκτονίας στις διαδοχικές γενιές μιας οικογένειας, βασιζόμενη στην αρχαία ελληνική τραγωδία, και θα εξιστορήσει τη δική της επώδυνη εμπειρία στη διάλεξη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, στις 19:00, στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή. Η εν λόγω εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό.

Η φετινή κάτοχος της Έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος», Edith Hall, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα για την ιστορία, την κοινωνία αλλά και τη σκέψη των Αρχαίων Ελλήνων και του ρωμαϊκού πολιτισμού, θα μοιραστεί τις σκέψεις της για το πώς οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, όπως αυτή του αρχαίου τραγωδού Σοφοκλή, μπορούν να προσφέρουν σοφία και παρηγοριά σε ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με την αυτοκτονία, καθώς και παρόμοια τραύματα. Παράλληλα, μέσω μίας προσωπικής οδυνηρής αναδρομής, η Δρ Edith Hall θα παρομοιάσει τον αγώνα της οικογένειάς της με την αυτοκτονία με αυτή των χαρακτήρων από την αρχαία ελληνική τραγωδία.

Λίγες μέρες πριν από την άφιξή της στην Αθήνα, η Δρ Edith Hall, ανέφερε: «Η ελληνική τραγωδία εξερευνά σε συναισθηματικό βάθος τον αντίκτυπο της αυτοκτονίας στους πενθούντες – γονείς, παιδιά, φίλους, συναδέλφους καθώς και την ευρύτερη κοινωνία. Η ελληνική τραγωδία δεν κρίνει ηθικά όσους βρίσκονται σε απόγνωση και σκέφτονται την αυτοκτονία ως πράξη, αλλά τους απεικονίζει να σκέφτονται μέσω των περιορισμένων εναλλακτικών τους, εκφράζοντας την οργή και τον πόνο τους, ενώ, περιγράφει τις αυτοκτονικές πράξεις με έντονο πάθος».

H έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» θεσπίστηκε το 2003 στο Deree, προς τιμή του μεγάλου πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου τόσο ως αναγνώριση του εμβληματικού του ρόλου στην ιστορία, όσο και για την αποφασιστική του συμβολή στην επανεγκατάσταση του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Ελλάδα το 1923 μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια: Η Edith Hall είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Durham στη βορειοανατολική Αγγλία. Ταξιδεύει στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο για να μιλήσει για τον αρχαίο πολιτισμό σε σχολεία, πανεπιστήμια, θεατρικές εταιρείες, δημόσιες εκδηλώσεις και μέσα ενημέρωσης. Η ειδικότητά της είναι η αρχαία ελληνική λογοτεχνία, ωστόσο της αρέσει να ενσωματώνει την ευχαρίστηση καθώς και την αυστηρότητα σε όλες τις πτυχές της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής ιστορίας, της κοινωνίας και της σκέψης. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα και βιβλία όπως: 2021 Tony Harrison’s Radical Classicism. Bloomsbury, 2020 A People’s History of Classics: Class and Greco-Roman Antiquity in Britain 1689-1939, Routledge Taylor Francis. Co-authored with Henry Stead, 2018 Aristotle’s Way. Penguin/Random House, 2014 Introducing the Ancient Greeks: From Bronze Age Seafarers to Navigators of the Western Mind, Norton/Bodley Head.

Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, στις 19:00, στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής, εδώ.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
30 Ιανουαρίου
Ώρα:
19:00 - 21:00