Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Έκθεση έργων του Κώστα Πανιάρα με τον σημειολογικά εύγλωττο θεματικό τίτλο “fragile”

27 Μαΐου 2015 @ 00:00 - 28 Ιουνίου 2015 @ 00:00

Γεννημένος στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Σικυώνας και με μακρά θητεία στο χώρο της ανεικονικής έκφρασης και του έντονου χρώματος, ο Κώστας Πανιάρας, σε έναν δια βίου διάλογο με το παρελθόν, επί 30 χρόνια, με αφορμή τη γνωστή μαρμάρινη κεφαλή νεανικής μορφής του 4ου αιώνα π.Χ. δημιουργούσε ιδιότυπα ανατρεπτικά έργα, στην αντανάκλαση των προσωπικών του βιωμάτων.

Ο καλλιτέχνης διχοτομεί, πυροβολεί, αποδομεί τις παραλλαγές αυτής της κεφαλής του 350-325 π.Χ. από την Τεγέα της Αρκαδίας που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και παλαιότερα ταυτιζόταν με την Υγεία, χωρίς ποτέ να προσβάλλει τον αρχετυπικό χαρακτήρα της και τη σημασιολογική της φόρτιση. 

Οι κεφαλές, κυανές, κόκκινες, επίχρυσες, ή επάργυρες, συνδυάζουν ποικίλες αισθητικές και τεχνικές και αρθρώνουν τον ιστό της συλλογικής μνήμης ανιχνεύοντας τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων να διασφαλίσουν το αγαθό της υγείας. O Πανιάρας επανέφερε μέσα από σύγχρονα στοιχεία την Υγεία ως νέο προσωπικό αποτύπωμα.

Η INTERAMERICAN είναι χορηγός της σημαντικής έκθεσης έργων του Κώστα Πανιάρα με τον σημειολογικά εύγλωττο θεματικό τίτλο “fragile”. H έκθεση φιλοξενείται ως εγκατάσταση εν μέσω των σταθερών εκθεμάτων του Μουσείου Μπενάκη (κεντρικό κτήριο Κολωνακίου).

Ο Κώστας Πανιάρας, που έφυγε πέρυσι από τη ζωή αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη εικαστικού έργου, αναζήτησε με τις τολμηρές επεμβάσεις του στη γνωστή κεφαλή της Υγείας, την πρόκληση μιας νέας, ανατρεπτικά αιφνιδιαστικής εντύπωσης. “Το μόνο που επιδίωξα, ήταν να κάνω τα εξαντλημένα γύψινα κεφάλια αγνώριστα…” έγραψε στο σημειωματάριό του ο ζωγράφος, καταλήγοντας: “η κόρη Ασκληπιού επιστρέφει στα έργα μου σε νέες περιπέτειες, ακόμη και… μαγειρεμένη”.

Σημειώνεται ότι στη συλλογή έργων Τέχνης της INTERAMERICAN περιλαμβάνεται και ένα από τα εκτιθέμενα έργα, μαζί με ένα μεγάλων διαστάσεων ανεικονικό ζωγραφικό έργο του Πανιάρα.

Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός Τέχνης Ελένη Κυπραίου. Τα εγκαίνια, μεταξύ πλήθους φίλων, τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 27 Μαΐου έως τις 28 Ιουνίου.

Λεπτομέρειες

Αρχή:
27 Μαΐου 2015 @ 00:00
Τέλος:
28 Ιουνίου 2015 @ 00:00