Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Kim Gordon Design Office: Noise Name Paintings and Sculptures of Rock Bands That Are Broken Up

13 Ιουνίου 2015 @ 00:00 - 30 Αυγούστου 2015 @ 00:00

kim-gordon-noise-name-paintings-and-sculptures-of-rock-bands-that-are-broken-up
Στις 12 Ιουνίου 2015* εγκαινιάζεται στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη η έκθεση της Kim Gordon Noise Name Paintings and Sculptures of Rock Bands That Are Broken Up, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου 2015. 

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, η Kim Gordon θα παρουσιάσει μια μουσική performance με τους Body/Head.

*Οι  πόρτες  του Μουσείου θα ανοίξουν στις 20:00 και θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας.
 
H έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Μουσείο Μπενάκη, η οποία, μέσα από την παρουσίαση ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης στα κτήρια του μουσείου, αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων, ρηξικέλευθων και πρωτότυπων κατευθύνσεων της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής. 


Η έκθεση Noise Name Paintings and Sculptures of Rock Bands That Are Broken Up, θα περιλαμβάνει μια επιλογή από τα “NoisePaintings” της KimGordon, καθώς και μια σειρά νέων έργων της καλλιτέχνιδας.

Τα εικαστικά έργα της Gordon έχουν συχνές αναφορές στις πρακτικές της σε άλλους τομείς. Τα ‘Noise Paintings’ προβάλλουν το είδος της μουσικής την οποία συμβολίζουν και αρχίζει να αναδύεται ένα πλέγμα αναφορών μεταξύ της πνευματικής ιδιοκτησίας, της οπτικοποίησης και της αμφίδρομης επίδρασης της ποιητικής επικοινωνίας. Οι πίνακες είναι με έναν τρόπο προφητικοί, καθώς οι λέξεις που παρουσιάζουν είναι αποκομμένες από τα αρχικά τους συμφραζόμενα και υπάρχουν μόνο στο επίπεδο της καθαρής οπτικής γλώσσας, χωρίς πληροφοριακό περιεχόμενο, πέρα από τις εικονιστικές και συγκειμενικές τους ιδιότητες.


The Hall of Noise

Η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Κεντρικού Κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη μετατρέπεται σε μνημείο στα συγκροτήματα που δούλεψαν γύρω από τη δυσαρμονία (dissonance) και τις διάφορες πλευρές αυτού που σήμερα ονομάζεται noise music. Οι καμβάδες στα τελάρα αντιπροσωπεύουν συγκροτήματα noise μουσικής, ενώ τα γλυπτά στο δάπεδο είναι ονόματα συγκροτημάτων που δεν υπάρχουν πλέον και που χρησιμοποιούσαν τη δυσαρμονία — ένα μουσικό στοιχείο που ανάγεται στους Φουτουριστές:

Αρχικά η τέχνη της μουσικής αναζητούσε την αγνότητα, τη διαύγεια και τη γλυκύτητα στον ήχο. Αργότερα άρχισαν οι συνδυασμοί διαφορετικών ήχων, αλλά με τη φροντίδα να χαϊδεύουν το αυτί με απαλές αρμονίες. Σήμερα, καθώς η μουσική γίνεται όλο και πιο περίπλοκη επιδιώκει να συνδυάζει τους πιο ασύμφωνους, περίεργους και σκληρούς ήχους. Με τον τρόπο αυτό προσεγγίζουμε όλο και περισσότερο στον ήχο ως θόρυβο.
— Luigi RussoloThe Art of Noises (1913)


Τα τελευταία τριάντα χρόνια η Gordon έχει δραστηριοποιηθεί σε διάφορα πολιτιστικά πεδία: εικαστικά, design, συγγραφή, μόδα (X-Girl), μουσική (μεταξύ άλλων SonicYouth, FreeKitten, Body/Head), κινηματογράφο και βίντεο (ως ηθοποιός και σκηνοθέτης). Η δουλειά της Kim Gordon έχει παρουσιαστεί διεθνώς, μεταξύ άλλων στην 303 Gallery της Νέας Υόρκης, στο Künstlerhaus του Γκρατς και στη Gagosian του Λος Άντζελες. Ως μουσικός με πολλές ηχογραφήσεις, η Kim Gordon είναι ιδρυτικό μέλος των Sonic Youth, ενώ συνεργάζεται με τον Bill Nace στο σχήμα Body/Head. Το πολυσυζητημένο αυτοβιογραφικό της βιβλίο με τίτλο Girl in a Band κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2015 από την Dey Street Books.


Λεπτομέρειες

Αρχή:
13 Ιουνίου 2015 @ 00:00
Τέλος:
30 Αυγούστου 2015 @ 00:00