HELLENIQ ENERGY: Σιάμισιης: Προανήγγειλε δύο εξαγορές έργων ΑΠΕ

“Η στόχευση για μια περιβαλλοντικά πιο ουδέτερη ενεργειακή αγορά παραμένει προτεραιότητα και καθορίζει τις σημερινές και μελλοντικές μας επενδύσεις σε ΑΠΕ”

Δύο στρατηγικές συμφωνίες για την εξαγορά ισάριθμων έργων ΑΠΕ, προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας σε αναλυτές. Χωρίς να δώσεις περαιτέρω λεπτομέρες είπε μόνο ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ «θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε μια πρόσθετη σταθερότητα στη ρευστότητά μας».

Αυτή τη στγιμή, ο όμιλος διαθέτει σε λειτουργία ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 341 MW, από τα οποία το 48% είναι φωτοβολταϊκά και το 52% αιολικά. Έχει, επίσης, ένα χαρτοφυλάκιο έργων 3,1 GW σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, από τα οποία η μερίδα του λέοντος (55%) είναι φωτοβολταϊκά, το 19% αιολικά και το 27% έργα αποθήκευσης.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου χαρακτηρίζονται από τη διοίκηση της Helleniq Energy «πολύ υγιή». Τα μεγέθη του επόμενου τριμήνου αναμένεται να διαμορφωθούν μέσα σε ένα ασθενές διεθνές περιβάλλον περιθωρίων διύλισης, ωστόσο, η εταιρεία προσδοκά να ανακάμψουν στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο, με οδηγό την αυξημένη ζήτηση καυσίμων της εγχώριας αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές επιδόσεις κατά το β’ εξάμηνο του έτους αναμένεται ότι δεν θα είναι ανάλογες του 2022.

Πολύ καλές επιδόσεις παρουσίασε στο α’ τρίμηνο η Elpedison. Παρά το γεγονός ότι η ηλεκτροπαραγωγή της μειώθηκε κατά 33% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022 και οι πωλήσεις της κατά 27%, πέτυχε αυξημένο EBITDA κατά 30%, στα 60 εκατ. ευρώ. Το μισό και πλέον προήλθε από το διεθνές εμπόριο φυσικού αερίου που έκανε η εταιρεία.

Όπως ανακοινώθηκε, εξάλλου, επίκειται η τελική επενδυτική απόφαση για την πιλοτική επένδυση στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, που θα αφορά στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ σε φάση υλοποίησης έχει τεθεί και η παραγωγή βιοκαυσίμων στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, σε φάση αξιολόγησης παραμένει η επένδυση σε τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, για την παραγωγή μπλε υδρογόνου στην Ελευσίνα. Παρότι έχει υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας, η Helleniq Energy εκτιμά ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμη τα δεδομένα για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης.

Η στόχευση για μια περιβαλλοντικά πιο ουδέτερη ενεργειακή αγορά παραμένει προτεραιότητα και, φυσικά, καθορίζει τις σημερινές και μελλοντικές μας επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας, καθώς και σε μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των ενεργειακών προϊόντων που παράγουμε.

Ταυτόχρονα όμως, οι πρόσφατες εμπειρίες της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τα τεχνικά προβλήματα που αρχίζουν να διαφαίνονται με την αύξηση των ΑΠΕ, επανάφεραν με πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη επαρκούς μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της ενεργειακής ασφάλειας, τόσο από πλευράς προσβασιμότητας και κόστους των ενεργειακών προϊόντων, όσο και στο είδος των επενδύσεων που απαιτούνται, τόνισε ο ceo της εταιρείας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος η στρατηγική μας όπως περιγράφεται και στο Vision 2025, λαμβάνει υπόψη τα πιο πάνω και, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη φάση του μετασχηματισμού, προχωράμε σε ανάπτυξη στη Νέα Ενέργεια, με αυξανόμενη έμφαση σε ανάπτυξη και εκτός Ελλάδος και σε λύσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε αξιολόγηση και υλοποίηση επενδύσεων που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση των διυλιστηρίων και την ουσιαστική βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου/Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ