ICAP: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το “Credit Risk in the Age of Disruption and Evolution”

Με κύριο μήνυμα το “Credit Risk in the Age of Disruption and Evolution”, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία
το 14ο συνέδριο ICAP Credit Risk Management την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, σε υβριδική μορφή.


Για τη δυναμική των Ratings στην Ελλάδα μίλησε ο CEO του ομίλου εταιρειών ICAP Νικήτας Κωνσταντέλλος, δίνοντας το έναυσμα για το φετινό συνέδριο, όπου συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα της ελληνικής και διεθνούς επιχειρηματικότητας όπως, oι μακροοικονομικοί κίνδυνοι της ελληνικής οικονομίας, τα εργαλεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων (ESG), οι συναλλαγές δομημένης χρηματοδότησης (Structured Finance) καθώς και οι εξελίξεις του κλάδου παροχής τεχνολογικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (Fintech).


Ο keynote speaker του συνεδρίου, Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, αναφέρθηκε στην προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθώς και σε καίρια ζητήματα που μας απασχολούν, όπως η κλιματική αλλαγή, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο πληθωρισμός, τα οποία επηρεάζουν τόσο τη ρευστότητα όσο και του κινδύνους που καλείται να διαχειριστεί το τραπεζικό σύστημα. Οι αλλαγές του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και της τεχνολογίας χαρακτηρίστηκαν ως καταλύτες στη διαμόρφωση της νέας εποχής διαχείρισης και ανάλυσης κινδύνων και πιστωτικού κινδύνου στην Ελλάδα.


Macro Risk in the Presence of Disruption and Evolution
H πρώτη, θεματική ενότητα του συνεδρίου επικεντρώθηκε σε μακροοικονομικά ζητήματα όπως στους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στους άμεσους κινδύνους που προκύπτουν από την κλιματική και οικονομική αλλαγή, αλλά και στις πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες που διαγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς φυσικά να λείπει η αναφορά στον COVID-19 και στον ρόλο της Ευρωζώνης για την υποστήριξη της οικονομίας.


Σήμερα η Ελλάδα παρά την ισχυρή ανάπτυξη παρουσιάζει σημαντικά ελλείμματα, όπου σε συνδυασμό με την απώλεια παραγωγής, την αύξηση τιμών εμπορευμάτων και τον υψηλό πληθωρισμό εγκυμονούν κινδύνους αποσταθεροποίησης και επιβράδυνση της ανάκαμψης.

Ο Τάσος Γιαννίτσης – Πανεπιστήμιο Αθηνών/Lamda Development, μίλησε για τις «Μεγάλες απειλές για επιχειρήσεις σε συνθήκες εντεινόμενων αβεβαιοτήτων” για να συνεχίσει η Μιράντα Ξαφά – E.F.Consulting Ltd., με την παρουσίαση της με τίτλο “Economic Outlook: Macro risks in Greece and Beyond”. Την τριάδα των ομιλητών, έκλεισε ο Paul de Grauwe – London School of Economics, αναπτύσσοντας το θέμα “The Fragility of the Eurozone. Endemic or temporary?”.


Ακολούθησε Panel όπου πέρα των προαναφερθέντων, συμμετείχαν οι Γεράσιμος Τζέης – Atradius, Γιώργος Βελιζιώτης – Euler Hermes Hellas, Peter Kerkhoff – Marsh και στο ρόλο του συντονιστή ο Δρ. Γεώργιος Χριστοδουλάκης του ομίλου εταιρειών ICAP.


ESG – Πλαίσιο και Εργαλεία για Βιώσιμη Ανάπτυξη


Το συνέδριο συνεχίστηκε με αναφορά στο πλαίσιο και στα εργαλεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Παρόλο που το ESG οικοσύστημα στην Ελλάδα είναι σε πρώιμο στάδιο, εντούτοις αναδείχθηκε η προσπάθεια που γίνεται για μια αποτελεσματική διαχείριση ρίσκου βιωσιμότητας, μέσω των ESG Scores και Ratings. H αξία των δεδομένων και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών υποστηρίζουν σημαντικά αυτή την προσπάθεια. Ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναγνωρίστηκε και συζητήθηκε εκτενώς η κλιματική αλλαγής και οι κοινωνικές προεκτάσεις της, ενώ έγινε αναφορά στο πόσο σημαντική είναι η διαφάνεια στον τρόπο διοίκησης μιας επιχείρησης.


Ο Giorgio Costantino της CRIF, ανέλυσε την παρουσίαση του με τίτλο “ESG and CRIF Sustainability Framework: Creditworthiness evaluation, the role of data and advanced analytics”, με τον Αθανάσιο Βλαχόπουλο από την Τράπεζα Πειραιώς να μιλά για “Banking in the ESG era: Piraeus Bank leading the way in ESG and sustainable finance”. Στη συνέχεια, οι ίδιοι συνεπικουρούμενοι από τους Κωνσταντίνο Τσολακίδη της Interamerican, την Άννυ Τρύφων της Designia Insurance Brokers, τη Λήδα Κοντογιάννη της MYTILINEOS και, ως συντονιστή, τον Δρ. Αλέξανδρο Μπένο της Cenergy (Viohalco Group), συμμετείχαν σε σχετικό Panel.


Structured Finance – Τεχνικές Τιτλοποίησης για τη Βελτίωση Χρηματοδότησης της Οικονομίας


Οι τιτλοποίησεις δανείων και περιουσιακών στοιχείων εν γένει, αποτελούν ένα κρίσιμο ζήτημα για την οικονομία στην Ελλάδα και διεθνώς, που αντιμετωπίστηκε αποφασιστικά επιτρέποντας στις Τράπεζες να σταθεροποιούν τους ισολογισμούς τους και να χρηματοδοτούν με χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την αγορά. Η απόδοση και η διαχείριση των κινδύνων των τιτλοποιήσεων είναι σημαντική για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αντανακλά αλλά και εν μέρει προσδιορίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Εκτενής αναφορά έγινε για τα structured finance ratings, τα οποία ενσωματώνοντας τις micro και macro οικονομικές παραμέτρους μέσω εξελικτικών υποδειγμάτων, υποστηρίζουν τη βέλτιστη εκτίμηση της κατανομής των ζημιών και των ανακτήσεων ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για το πρόγραμμα «Ηρακλής» το οποίο, ενώ επιτάχυνε την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, χρήζει εμπεριστατωμένης διαδικασίας συνεχούς επανεκτίμησης των κινδύνων.


Η ενότητα αυτή άνοιξε με τον Δρ. Γεώργιο Χριστοδουλάκη, του ομίλου εταιρειών ICAP, ν’ αναλαμβάνει ρόλο ομιλητή με τίτλο: “Securitization-Enhanced Corporate and Systemic Financial Stability”, ενώ στη συνέχεια για “Τιτλοποιήσεις: Ευκαιρίες και Κινδύνους” μίλησε ο Βασίλης Κοσμάς – Alantra. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με το αντίστοιχο Panel όπου συμμετείχαν οι Βασίλης Kοσμάς – Alantra, Νικόλαος Κουτσογιάννης – Attica Bank, Κωνσταντίνος Βρεττός – Eurobank, Άγγελος Δανόπουλος – AVIS, με συντονιστή τον Δρ. Γεώργιο Χριστοδουλάκη του ομίλου εταιρειών ICAP.


FinTech: Οι διεθνείς τάσεις εξέλιξης του κλάδου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.


Ο κόσμος των financialservices μέσω open banking, API protocols, Real time data analytics, alternative digital payments & currencies, BaaS/PaaS, unbundling υπηρεσιών, εξελίσσεται ραγδαία (“The perfect storm”) καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (Retail, Transportation, Digital Banking, Insurance κ.α.) και επιτρέπει να ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες ανάγκες των πελατών. Οι άμεσα προσβάσιμες, εύχρηστες και φιλικές εφαρμογές κάνουν την ζωή των χρηστών πιο εύκολη και είναι εμφανής η δυναμική των fintechs προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους επενδυτές. Οι fintech υπηρεσίες στοχεύουν να διεισδύσουν σε ολοένα και περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες, ενώ η αντίδραση των τραπεζών και ιδίως των Giga Banks, αναμένεται με ενδιαφέρον.


Την τελευταία αυτή θεματική ενότητα άνοιξε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, Deputy CEO της Eurobank, με την παρουσίαση του «FinTech: Οι διεθνείς τάσεις εξέλιξης του κλάδου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», ενώ στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Μαρία Πάρπου – Paysafe, που ανέπτυξε το θέμα «“The impact of FinTect on Financial Services”. Ο Anthony Scriffignano – Dun & Bradstreet, συνέχισε με την ομιλία του: “Reflecting on the impact of global disruption in the context of business decision-making”, πριν περάσουμε στην τελευταία ευθεία του συνεδρίου, όπου ο Δρ. Μιχαήλ Μαυροφοράκης – InTTrust, μίλησε για το θέμα: “Ηow AI can help organizations to improve Insights from their Data” και η Χαρά Νικολοπούλου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ανέλυσε την “Κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες”.

Στο panel της ενότητας αυτής συντονιστής ήταν ο Διομήδης Σπινέλλης – ΟΠΑ ενώ συζήτησαν οι Μυλαίδη Στούμπου – Microsoft, Μαρία Πάρπου – Paysafe, Χαρά Νικολοπούλου – Επιτροπή Ανταγωνισμού, Άγγελος Βλαχόπουλος – IBM.


Στο κλείσιμο του 14ου Συνεδρίου Credit Risk Management, ο Αντιπρόεδρος & Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ομίλου εταιρειων ICAP, Γιώργος Κούρτης, με την ομιλία του “Credit Risk – the way forward” έδωσε το στίγμα του συνεδρίου, συνοψίζοντας και εστιάζοντας στα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν ενώ παράλληλα μίλησε για το Disruption έναντι του Evolution στο Credit Risk Management σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Συγκεκριμένα οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές κρίσεις που διαταράσσουν την αγορά καθιστούν την εξέλιξη αναγκαία. H διαρκώς εναλλασσόμενη ισορροπία, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της νέας κανονικότητας, η οποία καθιστά την τεχνολογία, τη real time πληροφόρηση και τα evolutionary ratings απαραίτητα για την σωστή εκτίμηση του κινδύνου ενός οργανισμού. Κλείνοντας αναφέρθηκε στον θεσμικό ρόλο των ρυθμιστικών αρχών, στην ισορροπία που πρέπει να διατηρηθεί ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, λαμβάνοντας υπόψη, πρωτίστως, το όφελος του κοινωνικού συνόλου.


Διακεκριμένοι Χορηγοί του Συνεδρίου: Designia Insurance Brokers και InTTrust.
Χορηγοί: Atradius, Eurobank, Euler Hermes, Green Properties, Interamerican, KPMG, Marsh.
Υποστηρικτές: Accenture, Eurochem, IBM, KOPE, Siemens Healthineers.
Χορηγοί Επικοινωνίας: Ασφαλιστικό Marketing, advertising.gr, banks.com.gr, ΒusinessΝews.gr, Business
Today, dimoprasion.gr, ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ & ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ, Ethos Media, Η ΝΑΥΤΕMΠΟΡΙΚΗ,
INSURANCE DAILY NEWS, naftemporiki.gr, ΧΡΗΜΑ.

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ