Νευροδιαφορετικότητα (Neurodiversity) και εργασιακό περιβάλλον: Προστιθέμενη αξία και κέρδος για τις επιχειρήσεις – (Μέρος 2ο)

Γράφει για τη Global Sustain, o Κωνσταντίνος Ταχτσίδης*

Στο 1ο μέρος του άρθρου (21/04/2023) είχαμε κάνει μια πρώτη αναφορά στο γιατί η προσέλκυση και διαχείριση ατόμων με νευροδιαφοροποιήσεις, όπως η ΔΕΠΥ, η δυσλεξία και το σύνδρομο Άσπεργκερ, είναι μια πραγματικά έξυπνη και αποδοτική κίνηση για κάθε επιχείρηση.


Είχαμε επίσης επισημάνει τους τρόπους με τους οποίους η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει -και στην Ελλάδα- να υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση συμπερίληψης και δημιουργίας ενός εργασιακού περιβάλλοντος και κουλτούρας, που όχι μόνο θα σέβεται τα άτομα με νευροδιαφορετικότητα, αλλά θα έχει άμεσα θετική και μετρήσιμη επίπτωση στη συνολική παραγωγικότητα του οργανισμού.

Οι έννοιες «διαφορετικότητα» και «συμπερίληψη» απασχολούν εδώ και καιρό τόσο την κοινωνία και τα social media, όσο όμως και τις επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που πρωτοπορούν και θέλουν να δώσουν το παράδειγμα.

Σε έναν ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κόσμο, οι εταιρείες προσπαθούν να γίνουν πιο συμπεριληπτικές και ποικιλόμορφες, ώστε -μεταξύ άλλων- να επιτύχουν και την προσαρμογή τους στα κριτήρια του ESG (Environmental, Social and Governance), δηλαδή Περιβάλλον-Κοινωνία-Εταιρική Διακυβέρνηση.

Η ψυχική υγεία και η ποικιλομορφία μιας επιχείρησης είναι βασικές μετρήσεις που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί αξιολόγησης -και κατ’ επεκτασην οι επενδυτές- όταν μετρούν τις δεσμεύσεις των κριτηρίων ESG.

Ενώ, όπως είναι λογικό, η φυλετική, η σεξουαλική και η έμφυλη διαφορετικότητα έρχονται πιο συχνά στο προσκήνιο, η νευροδιαφορετικότητα στο εργατικό δυναμικό έχει τη δυνατότητα να διευρύνει σε μεγάλο και μετρήσιμο βαθμό την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα μιας επιχείρησης, αρκεί οι νευροδιαφορετικοί εργαζόμενοι να αισθάνονται ότι ακούγονται και πως η διαφορετικότητά τους και τα ταλέντα τους αναγνωρίζονται.

Κορυφαίες εταιρείες έχουν εφαρμόσει στοχευμένες στρατηγικές για την πρόσληψη, υποστήριξη, διατήρηση και ενδυνάμωση των εργαζομένων με νευροδιαφοροποίηση.

Η ενσωμάτωση της νευροδιαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο όχι μόνο ευθυγραμμίζεται με τους στόχους των κριτηρίων ESG αλλά επίσης «ξεκλειδώνει» έναν πλούτο αναξιοποίητων ταλέντων.

Η μία μελέτη μετά την άλλη δείχνει ότι οι νευροδιαφορετικοί εργαζόμενοι αποδεικνύονται σε βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας εταιρείας.


Η σωστή διαχείριση ατόμων με νευρο-αναπτυξιακές διαφοροποιήσεις, όχι μόνο ενισχύει το εργατικό δυναμικό μιας εταιρείας, αλλά μπορεί κυριολεκτικά να αυξήσει τα έσοδα, ίσως με τρόπους που οι επιχειρήσεις δεν μπορούσαν καν να προβλέψουν πριν κάποια χρόνια. 

Τα νευροαποκλίνοντα άτομα έχουν συχνά εξαιρετικές ικανότητες σε τομείς όπως η αναγνώριση προτύπων, η δημιουργική επίλυση προβλημάτων, η διαχείριση κρίσεων και η σκέψη «έξω απ’ το κουτί».

Αναπτύσσοντας ένα εργατικό δυναμικό με νευροδιαφορές, οι εταιρείες μπορούν να προωθήσουν την καινοτομία και να βελτιώσουν τη συνολική τους απόδοση.
Οι εταιρείες που προωθούν τη νευροποικιλομορφία προσελκύουν θετική προσοχή από επενδυτές, πελάτες, αλλά και μελλοντικούς εργαζόμενους.

Το μέλλον είναι τώρα

Την περασμένη Πέμπτη (27/04), υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την πολύτιμη υποστήριξη της Global Sustain, της ΕΥ Ελλάδος και της Generation Y, είχα την τιμή και τη χαρά να διοργανώσω μια πολύ σημαντική και πετυχημένη εκδήλωση, με τίτλο «Σκεφτόμαστε Διαφορετικά: Η Αθήνα αγκαλιάζει τη Νευροδιαφορετικότητα».

Στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση, μίλησαν πετυχημένοι επαγγελματίες και προσωπικότητες που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι τις προκλήσεις της νευροδιαφορετικότητας στην καθημερινότητά τους. Όπως ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης (δυσλεξία), η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κατερίνα Γκαγκάκη (ΔΕΠΥ), ο Head of Talent Procurement EMEIA, GDS and Executive της EY, Ευάγγελος Θεοχάρης (σύνδρομο άσπεργκερ), ο CIO & Co-founder της Generation Y, Βασίλης Ροδοκανάκης (σύνδρομο άσπεργκερ).

Θα ήθελα όμως να σταθώ στην παρέμβαση της Ιωάννας Φαναριώτη (HR Director, EY Greece & South CESA Cluster), η οποία ανέφερε στην ομιλία της χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πως μια μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα μπορεί και ανατρέπει καθεστηκυίες εταιρικές αντιλήψεις δεκαετιών όσον αφορά στη διαχείριση προσωπικού και τις μεθόδους προσλήψεων, αξιοποιώντας έτσι τη μεγάλη δεξαμενή ταλέντων με νευροδιαφορετικότητα.

Μεταξύ άλλων η Ιωάννα Φαναριώτη, αναφέρθηκε σε «επαναστατικές» αλλαγές (ιδίως στην Ελλάδα) όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής νέων ταλέντων και την εκπαίδευση όλων όσων κάνουν συνεντεύξεις για να διαχειρίζονται στερεότυπα και προκαταλήψεις που όλοι έχουν και πολλές φορές αυτό οδηγεί στον αποκλεισμό ταλέντων με διαφορετικότητα, που θα μπορούσαν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία και κέρδος για κάθε εταιρεία.

Αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες αξιολόγησης με “Feedforward” και όχι με “feedback”.

«Βαζουμε στοπ στην ανελέητη κριτική που εστιαζει στα λαθη και όχι στα ταλεντα των συναδέλφων μας! Χρησιμοποιούμε ενθαρρυντικές υποστηρικτικές ερωτήσεις για να βγαλουμε τον καλυτερο εαυτό στα ταλεντα που διαχειριζόμαστε, όσο διαφορετικά είναι αυτά», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της.
«Ειδικά όμως για τη ΝΕΥΡΟ-ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμμαχία που θα μας αφυπνίζει και θα συμβάλλει προς την ευημερία όλων», συμπλήρωσε.

Οι εταιρείες λοιπόν που θα ενσωματώσουν και θα αξιοποιήσουν επιτυχώς άτομα με νευρο-αναπτυξιακές διαφοροποιήσεις, θα επωφεληθούν όχι μόνο από μια βελτιωμένη κοινωνική εικόνα, αλλά και από τις καινοτομίες, τις λύσεις, την αποδοτικότητα και ένα περιβάλλον εργασίας που θα περιλαμβάνει λιγότερους αποκλεισμούς.

Αγκαλιάζοντας τη νευροδιαφορετικότητα, οι επιχειρήσεις κάνουν ένα κρίσιμο βήμα προς τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος.

Πηγή Άρθρου: Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Κωνσταντίνος Ταχτσίδης είναι Δημοσιογράφος / Communications Specialist / Neurodiversity Advocate και διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ πριν 3 χρόνια.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ