PRESSIOUS ARVANITIDIS: Ανανίας Αρβανιτίδης “Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας”

Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

“Ο ρόλος του εντύπου γίνεται ολοένα και διαφορετικός, αξιοποιώντας τον πολυαισθητηριακό του χαρακτήρα, ο οποίος είναι και το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα σε σχέση με την digital επικοινωνία. Το έντυπο μπορούμε να το αγγίξουμε, να το μυρίσουμε να το αισθανθούμε και αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότερες εταιρείες επιστρέφουν στο έντυπο και αξιοποιούν αυτές του τις δυνατότητες”, εξηγεί.  

– Η PressiousArvanitidis έχει να επιδείξει μια μακροχρόνια πορεία στην ελληνική αγορά. Μπορείτε να αναφέρετε επιγραμματικά τους σημαντικότερους σταθμούς καθώς και συνεργασίες της εταιρείας;

Η εταιρεία μας φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της. Πενήντα χρόνια από τότε που ο ιδρυτής της, Διαμαντής Αρβανιτίδης, άνοιξε το δικό του τυπογραφείο στο άντρο των τυπογράφων της εποχής εκείνης, πίσω από την Πλατεία Ομόνοιας, στην οδό Γερανίου. Ο πρώτος σημαντικός σταθμός έκτοτε ήταν το 1997, χρονιά κατά την οποία δημιουργήθηκε το σημερινό καταστατικό της εταιρείας, στο οποίο αναφέρονται για πρώτη φορά και οι γιοι του ιδρυτή, ο Θωμάς και ο Ανανίας, οι οποίοι διοικούν την εταιρεία σήμερα. Ένας ακόμη σημαντικός σταθμός ήταν όταν το 2002 έγινε η μετεγκατάσταση της παραγωγής της εταιρείας στο πρότυπο για τον κλάδο ιδιόκτητο εργοστάσιο στο 78ο χλμ της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας και ταυτόχρονα μία σειρά επενδύσεων σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό.  Τελευταίος σημαντικός σταθμός ήταν το 2019 όταν έγιναν τα εγκαίνια των υπερσύγχρονων γραφείων της εταιρείας στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο ισόγειο των οποίων έχει δημιουργηθεί ο πολυχώρος Printcafe και μία πρότυπη γραμμή παραγωγής ψηφιακών εκτυπώσεων που έχουν ως σκοπό την ακόμα αμεσότερη εξυπηρέτηση των συνεργατών της.

Συνεργασία σταθμός για την οποία είμαστε και ιδιαιτέρως υπερήφανοι, ήταν όταν το 2010, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η εταιρεία μας συνεργάστηκε με το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών και έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά FSC, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην πορεία το σύνολο του κλάδου να δει τον ρόλο του διαφορετικά.

Μια ακόμη πρόσφατη συνεργασία η οποία μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί ως σταθμός είναι εκείνη με την Fogra, η οποία καθιστά την PressiousArvanitidis ως τον πρώτο και μοναδικό οργανισμό πιστοποίησης χρώματος στην Ελλάδα.
 
– Σχεδιάζετε κάποιες νέες επενδύσεις;

Ως εταιρεία συνώνυμο ενός κλάδου, η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε αναπτύξει ένα πρόγραμμα σημαντικότατων επενδύσεων, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε το πλάνο της επόμενης πενταετίας το οποίο έχουμε σχεδιάσει.
 
– Ποιες αλλαγές έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και πώς η εταιρεία αντιμετωπίζει αυτές τις νέες συνθήκες;

Το μέγεθος του κλάδου των εκτυπώσεων και της έντυπης επικοινωνίας επηρεάστηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως τη χρονιά που διανύουμε φαίνεται πως παρόλο που έχει αλλάξει η συμπεριφορά του καταναλωτή επανερχόμαστε στα επίπεδα του 2019 μέσω μίας διαφορετικής οδού.

Ο ρόλος του εντύπου γίνεται ολοένα και διαφορετικός, αξιοποιώντας τον πολυαισθητηριακό του χαρακτήρα, ο οποίος είναι και το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα σε σχέση με την digital επικοινωνία. Το έντυπο μπορούμε να το αγγίξουμε, να το μυρίσουμε, να το αισθανθούμε και αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότερες εταιρείες επιστρέφουν στο έντυπο και αξιοποιούν αυτές του τις δυνατότητες. Στην PressiousArvanitidis έχουμε αναπτύξει μία διαδικασία μέσα από την οποία μετράμε τις εργασίες εκείνες που αναδεικνύουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του εντύπου, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό τους συνεργάτες μας να πάρουν όλο και μεγαλύτερη αξία από την επένδυσή τους στη συγκεκριμένη μορφή επικοινωνίας.

– Πώς έχετε ενσωματώσει τα κριτήρια ESG στη στρατηγική της εταιρείας;

Κάθε εταιρεία που σέβεται τον ηγετικό της ρόλο σε έναν κλάδο έχει καθήκον να ενσωματώσει τα κριτήρια ESG στη στρατηγική της. Στην PressiousArvanitidis εφαρμόζουμε πρότυπα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης από το 2008 και δημοσιεύουμε έκθεση διαχείρισης από το 2016. Έχουμε αναπτύξει πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και εφαρμόζουμε μεθοδολογία διοίκησης της εταιρείας, στην οποία έχουν φωνή όλοι οι άνθρωποί της. Πρόσφατα πιστοποιηθήκαμε με CRI Pass, ένα εργαλείο το οποίο αξιολογεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων βάσει των ESG πυλώνων.

– Ποιος είναι ο ρόλος του/της CEO στη διατήρηση και ανάπτυξη των στελεχών του/της και ποιος στην προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά;

Εξαιτίας των τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται στην αγορά εργασίας παγκοσμίως, το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκεται πολύ υψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων όλων των CEOs. Πόσο μάλλον η ανάπτυξη και η διατήρηση των στελεχών του οργανισμού του. Ο ρόλος του CEO είναι να αφουγκράζεται τα στελέχη του, να τα ενδυναμώνει, να δημιουργεί διαρκώς ευκαιρίες ανάπτυξης και να εξασφαλίζει κονδύλια για την εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση και τη δια βίου εξέλιξή τους. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με την ανάδειξή τους στην αγορά, αποτελούν το βασικό συστατικό της συνταγής προσέλκυσης νέων στελεχών από αυτή.

– Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;

Θα το συμβούλευα να κάνει απολύτως ξεκάθαρες στον εαυτόν του τις αξίες του και να μην σταματήσει πότε να δίνει τους αγώνες που χρειάζονται για αυτές.
 
– Ποιες ικανότητες και δεξιότητες εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα απαιτηθούν να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη;

Η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα πράγματα στην εποχή μας μας βοηθάει να σκεφτούμε πως η προσαρμοστικότητα σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα είναι δεξιότητες που θα απαιτηθούν να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη στο μέλλον.

– Η προσωπική ενασχόληση ενός CEO με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία είναι μέρος του ρόλου του/της;

Η δική μας θέση είναι πως η ματιά και η ευαισθησία ενός CEO είναι εκείνη που θα βοηθήσει έναν οργανισμό να κάνει το κάτι ακόμα παραπάνω για θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Αυτός είναι ένας ακόμη ρόλος στο πλαίσιο του ρόλου του CEO, ο οποίος, μέσα σε όλα που καλείται να διαχειριστεί, είναι να θυμάται πως είναι πάνω από όλα άνθρωπος.

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου/Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ