Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών της EuroCharity,
σε συνεργασία με Ελληνικά Πανεπιστήμια
Ανάγκη η Αειφορία σε καιρούς προκλήσεων
σε συνεργασία με Ελληνικά Πανεπιστήμια
Ανάγκη η Αειφορία σε καιρούς προκλήσεων
Η ανάγκη διερεύνησης των πολιτικών, των στρατηγικών, των ανησυχιών και των αναγκών των εταιρειών και των ΜΚΟ, αναφορικά με τα θέματα της εταιρικής υπευθυνότητας και της αειφορίας, είναι το κοινό συμπέρασμα που συνάγεται από τις πέντε έρευνες που παρουσίασε η EuroCharity σήμερα στο πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωστής Παλαμάς.
Στις τρεις από τις πέντε έρευνες πραγματοποιήθηκε μέτρηση ικανοποίησης των μελών της EuroCharity, διαπιστώνοντας το περιθώριο βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει ήδη, συζήτησης των ευκαιριών και των προοπτικών για νέα προϊόντα και υπηρεσίες και ενίσχυσης των υπαρχουσών συνεργασιών.
Αναλυτικά για όλες στις έρευνες τα κύρια σημεία έχουν ως εξής:
- Έρευνα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οι σημαντικότεροι άξονες δράσεις των εταιρειών είναι το περιβάλλον και ο τομέας της κοινωνίας (όπως στήριξη των τοπικών κοινωνιών, βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες και ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση). Απολύτως συμβατά με τα παραπάνω ευρήματα πρέπει να θεωρηθούν και τα συμπεράσματα σχετικά με την ιεράρχηση των ωφελημάτων από την υλοποίηση των δράσεων ΕΚΕ. Ως σημαντικότερα οφέλη χαρακτηρίζονται η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, η βελτίωση της εταιρικής εικόνας και η βελτίωση του εργασιακού κλίματος εντός της επιχείρησης.
- Έρευνα για την Πράσινη Οικονομία, σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αναφορικά με τη EuroCharity, οι επιχειρήσεις – μέλη είναι πολύ ικανοποιημένες από το ηλεκτρονικό newsletter, τα portal και τα συνέδρια. Σημαντικότεροι λόγοι συμμετοχής των εταιρειών στη EuroCharity είναι η ενημέρωση, η προβολή και η επικοινωνία για θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και πράσινης οικονομίας αλλά και η δικτύωση. Αυτό που θέλουν τα μέλη από την EuroCharity είναι μεγαλύτερη δικτύωση, περισσότερη ενημέρωση, συμβουλευτική καθοδήγηση και συμμετοχή σε συνέργειες. Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις – μη μέλη, οι 9 στις 10 γνωρίζουν τις υπηρεσίες της EuroCharity. Τέλος, επισκέπτονται τα portals με χρονική συχνότητα περισσότερο από μία φορά την ημέρα.
- Έρευνα για τις ΜΚΟ, σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η έρευνα έδειξε την ικανοποίηση των NGO Premium από τις υπηρεσίες της EuroCharity, καθώς δήλωσαν ότι είναι αρκετά ικανοποιημένες από τις υπηρεσίες της και κυρίως από το ηλεκτρονικό newsletter. Επίσης, είναι πολύ ευχαριστημένες από τη δικτύωση που τους προσφέρει η εταιρεία, όπως και από την προβολή και την επικοινωνία και αυτοί είναι οι δύο πιο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους οι ΜΚΟ αυτές ανήκουν στα μέλη της EuroCharity.
- Αποτελέσματα άσκησης φοιτητών με θέμα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Επιχειρηματική Ηθική που πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
- Πολυκριτήρια Αξιολόγηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και η Επίδρασή της στις Επιδόσεις των Επιχειρήσεων, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης
Από τη συγκριτική αξιολόγηση των εταιρικών κοινωνικών επιδόσεων ανά κλάδο, παρατηρείται ότι:
- Οι επιχειρήσεις του τραπεζικού κλάδου έχουν συγκριτικά καλύτερη συνολική εταιρική κοινωνική επίδοση από τους άλλους εξεταζόμενους κλάδους.
- Οι βιομηχανίες που εξετάστηκαν είχαν καλύτερη επίδοση στην ΕΚΕ με εξαίρεση τις βιομηχανίες ενέργειας και φυσικού αερίου σε σχέση με τις επιχειρήσεις του κλάδου τηλεπικοινωνιών. Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ξεχωρίζουν οι ΟΤΕ και COSMOTE και στις βιομηχανίες οι ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ και ΑΓΕΤ.
- υπάρχει σχέση μεταξύ ΕΚΕ και δεικτών RoA και RoE, αλλά όχι με τη μεταβολή των πωλήσεων.
- οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι τράπεζες και οι βιομηχανίες ειδών διατροφής, πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου και ενέργειας αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων επιχειρήσεων του κλάδου τους, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της κερδοφορίας τους.
- οι επιχειρήσεις των κλάδων των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι μεταλλουργικές και οι άλλες βιομηχανίες που είχαν υψηλή κερδοφορία είναι σε πλεονεκτική θέση και επιλέγουν να διαχειριστούν την ΕΚΕ επειδή έχουν αρκετούς πόρους.
Παρουσίαση κ. Γιάννη Φίλου, Επίκουρου Καθηγητή Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών, με θέμα: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Επιχειρηματική ΗθικήΛήψη
Χαιρετισμός κ. Klas Eric Soderquist, Αναπληρωτή Καθηγητή Διοίκησης Καινοτομίας και Γνώσης στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Λήψη
Μεταπτυχιακή διατριβή της κ. Ελένης-Μαρίας Παναγιωταρά, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης, με θέμα: Πολυκριτήρια Αξιολόγηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και η Επίδρασή της στις Επιδόσεις των Επιχειρήσεων, Λήψη