Υποθαλάσσιος Αγωγός «Ποσειδών»: Ανακάλυψη τριών αρχαίων ναυαγίων κατά τη διάρκεια αρχαιολογικού ελέγχου

Σε συνέχεια της λεπτομερούς υποθαλάσσιας έρευνας και χαρτογράφησης του βυθού στην ευρύτερη περιοχή της όδευσης του Υποθαλάσσιου Αγωγού Διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας (Αγωγός «Ποσειδών»), κατά το διάστημα 11 έως 17 Μαΐου 2012 διενεργήθηκε ο προγραμματισμένος αρχαιολογικός έλεγχος.

Η ανωτέρω έρευνα διενεργήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και κάλυψε το τμήμα της προβλεπόμενης όδευσης του αγωγού εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και έως τα όρια της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία.

Η έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη τριών αρχαίων ναυαγίων, δύο ρωμαϊκής εποχής (πιθανώς 3ου μΧ αι) και ένα νεώτερων χρόνων (πιθανώς 17ου ή 18ου αι), σε βάθη 1180μ, 1280μ και 1375μ αντίστοιχα. Τα ανωτέρω ευρήματα αποτελούν τα βαθύτερα εντοπισμένα ναυάγια στην περιοχή της Μεσογείου και ονομάστηκαν αντίστοιχα «Ποσειδών 1», «Ποσειδών 2» και «Ποσειδών 3».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον αρχαιολόγο Δρ. Δημ. Κουρκουμέλη, ο οποίος είχε την επί τόπου διεύθυνση της έρευνας εκ μέρους της ΕΕΑ, καθώς και το πλήρωμα του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ και την επιστημονική ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ, για την σημαντική συμβολή και συνεργασία τους.

Τα ευρήματα δεν επηρεάζουν ούτε επηρεάζονται από την υλοποίηση του Έργου IGI POSEIDON. Το σύνολο της δαπάνης της συγκεκριμένης έρευνας καλύφθηκε από τον φορέα του έργου, ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ.

Στην εν λόγω εταιρεία συμμετέχουν ισοµερώς η ΔΕΠΑ και η Ιταλική EDISON.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ