«Εκπαιδεύοντας υπεύθυνες επιχειρήσεις»

Άρθρο των κυρίων Μιχάλη Σπανού, Διευθύνοντος Εταίρου της EuroCharity, και Γρηγόρη Γιοβανώφ, Καθηγητή και Αντιπρύτανη του Athens Information Technology (AIT), στο περιοδικό «ΕΠΙΛΟΓΗ»

Στον απόηχο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο+20) η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα «υφαίνει» τον ιστό της αειφόρου διοίκησης «για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον».

Με το βλέμμα στη διασφάλιση ενός μέλλοντος όπου θα πρυτανεύει η ανθρώπινη ευημερία, 2.700 παγκόσμιοι ηγέτες, ανάμεσά τους ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, επενδυτές, ακαδημαϊκοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στο Ρίο, σε μία προσπάθεια να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη και να κλιμακώσουν τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων στις πολιτικές διαχείρισης.

Αν και διάχυτη είναι η εντύπωση ότι παρά τις μακροσκελείς διαπραγματεύσεις, το αναθεωρημένο πολιτικό κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι ηγέτες, στερείται δυναμικής για ουσιαστική δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη, το Ρίο+20 έδωσε στους ηγέτες των επιχειρήσεων την ευκαιρία να αναγνωρίσουν και να ενσωματώσουν καλύτερα την αξία του φυσικού κεφαλαίου στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, διαμορφώνοντας ένα σύνολο αποφασιστικών δεσμεύσεων για την αειφορία.

Το τελικό κείμενο της Διάσκεψης αντικατοπτρίζει την πρόθυμη δέσμευση της επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και τη δημιουργικότητα και την καινοτομία που διακρίνουν τις αειφόρες εταιρικές προσεγγίσεις, με στόχο την καταπολέμηση πιεστικών προβλημάτων όπως είναι η φτώχεια, τον περιορισμό των ρύπων, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την επισιτιστική ασφάλεια κ.ά. Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται ότι λαμβάνει και η εκπαίδευση, ως απαραίτητο στοιχείο για τη δημιουργία κουλτούρας αειφορίας και τη διάπλαση υπεύθυνων ηγετών.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Oι επιχειρηματικοί ηγέτες προσφέρθηκαν να συνδράμουν στη δημιουργία και την προαγωγή των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόκειται για την ενεργό συμμετοχή της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας στη διαμόρφωση στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ιδέα της θέσπισης νέων παγκόσμιων στόχων μετά τους Στόχους της Χιλιετίας που πρόκειται να λήξουν το 2015, «γοήτευσε» τόσο τις κυβερνήσεις όσο και το ευρύ κοινό, με τους ηγέτες επιχειρηματικών πολυεθνικών κολοσσών να διαμορφώνουν τη δική τους παγκόσμια ατζέντα.

45 ηγέτες επιχειρήσεων υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο υπέδειξαν στις κυβερνήσεις πολιτικές ορθολογικής διαχείρισης νερού, ζητώντας να θέσουν πλαίσια που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να προστατέψουν τους φυσικούς πόρους. Πρόκειται για την οικειοθελή δέσμευση των εκπροσώπων των μεγαλύτερων επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, όσον αφορά στη βελτίωση εταιρικών πρακτικών διαχείρισης νερού, καλώντας τις κυβερνήσεις να καταστήσουν προτεραιότητα την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη εξασφάλιση πρόσβασης σε αυτούς. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ηγέτες, υπογράμμισαν το μέγεθος της παγκόσμιας κρίσης νερού, κάνοντας έκκληση στις επιχειρήσεις να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους και να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ακόμα, πρότειναν συγκεκριμένες πολιτικές τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις ώστε να διατηρήσουν τα φυσικά αποθέματα και να ενθαρρύνουν προς αυτή την κατεύθυνση και τον ιδιωτικό τομέα, με έμφαση στη γεωργία, την επένδυση σε υποδομές και την καινοτομία. Ωστόσο, το ίδιο ανακοινωθέν λειτουργεί ως ένα μέσο αυτορρύθμισης των επιχειρήσεων, με τους συνυπογράφοντες να δεσμεύονται για τις βιομηχανικές πρακτικές, τους προμηθευτές, τη συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και τις δημόσιες αρχές.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Πάνω από 300 ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης συνυπέγραψαν ένα σχέδιο για την ενσωμάτωση της αειφόρου διαχείρισης στα πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων συμφώνησαν σε μία σειρά μέτρων για τη διάδοση των αρχών της αειφορίας στις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων και στα πανεπιστήμια. Αυτά συνίστανται στην υιοθέτηση των εξής: Αναλυτικές οδηγίες για την αλλαγή της διδακτέας ύλης όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς (Comprehensive Anti-Corruption Guidelines for Curriculum Change), Έκθεση για την καταπολέμηση της φτώχειας μέσω της εκπαίδευσης της διοίκησης (Report on Fighting Poverty through Management Education: Challenges, Opportunities, and Solutions) και Παγκόσμια πηγή πληροφοριών για την ισότητα των φύλων (Gender Equality Global Resource Repository). Ακόμα, σε αυτές τις πρωτοβουλίες προστίθεται ο οδηγός για την εφαρμογή των αρχών της πρωτοβουλίας Principles for Responsible Management Education-PRME (Inspirational Guide for the Implementation of PRME: Placing sustainability at the heart of management education), στον οποίο περιλαμβάνονται παραδείγματα (case studies) σχετικά με το πώς οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων και τα πανεπιστήμια διαχειρίζονται την αλλαγή με βάση τις Έξι Αρχές. Επίσης, μέσα από τη διακήρυξη του Ρίο για τη συνεισφορά των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των σχολών διοίκησης επιχειρήσεων στην αειφορία (Rio Declaration on the Contribution of Higher Education Institutions and Management Schools to The Future We Want: A Roadmap for Management Education to 2020), 300 εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων υψηλού προφίλ και πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο, ανέλαβαν δεσμεύσεις όπως: η διαμόρφωση μίας ομάδας ηγεσίας η οποία θα παροτρύνει τα μέλη της πρωτοβουλίας PRME να εφαρμόσουν και να εξελίξουν τις αρχές αειφορίας, η αποπομπή των μελών που αποτυγχάνουν να γνωστοποιήσουν πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο που σημειώνουν στην εφαρμογή των αρχών και τέλος η δημιουργία περιφερειακών κεφαλαίων (PRME Regional Chapters) για την πιο αποτελεσματική δέσμευση των μελών σε τοπικό επίπεδο.

Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Με τα παραπάνω ως δεδομένα και τις επιχειρήσεις να διαδέχονται τα κράτη στο ρόλο τους ως εμπιστευματοδόχοι της παγκόσμιας κοινότητας, η καλλιέργεια αειφόρου νοοτροπίας αποκτά νέο νόημα. Η υπεύθυνη φιλοσοφία και διαχείριση είναι εφικτή μόνο μέσα από την εκπαίδευση, τη στοχευμένη και εξειδικευμένη κατάρτιση της νέας γενιάς, η οποία θα αναλάβει  το ρόλο της πραγμάτωσης των στόχων αειφορίας και της επίτευξης της πράσινης οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η EuroCharity σε συνεργασία με  το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο τεχνολογίας AIT (Athens Information Technology) διοργανώνουν το Sustainability Forum 2012 – A training, networking and professional development event, στις 5 Οκτωβρίου 2012, στις εγκαταστάσεις του ΑΙΤ στην Παιανία. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό Forum στο οποίο θα μοιραστούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους με τους συμμετέχοντες, διεθνούς φήμης ομιλητές και ειδικοί σε θέματα αειφορίας, εστιάζοντας σε θέματα επικοινωνίας, μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος, υπεύθυνων επενδύσεων, κλιματικής αλλαγής, διασφάλισης κοινωνικών απολογισμών, ευθύνης για περιβαλλοντική ζημία κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα workshops και δηλώσεις ενδιαφέροντος μπορείτε να επισκεφτείτε την Ιστοσελίδα www.ait.gr/sf2012.




<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ