LEADING WOMEN IN BUSINESS: Αύξηση των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες την τελευταία χρονιά και θετικότερα τα οικονομικά τους αποτελέσματα

Στις 21 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε με τα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ η 2η Έκδοση του Επιχειρηματικού Οδηγού της ICAP Group, αφιερωμένος στις Γυναίκες – Στελέχη που κατέχουν τα ηνία  εταιρειών στην Ελλάδα από τις θέσεις των Διευθυνουσών Συμβούλων, Γενικών Διευθυντριών και Διαχειριστριών. Ο Οδηγός φιλοξένησε ειδική μελέτη για τις 500 μεγαλύτερες βάσει Κύκλου Εργασιών επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες καθώς και τα αποτελέσματα πρωτογενούς έρευνας που διενεργήθηκε από την ICAP στα πλαίσια της Έκδοσης, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των εταιρειών που διοικείται από γυναίκα ανέρχεται στο 20,6% (οι 4.635 επιχειρήσεις από τις 22.497) έναντι 18,8% που ήταν πέρσι. Είναι αξιοσημείωτο ότι περισσότερες από 81% των εν λόγω γυναικών managers έχουν μετοχική σχέση με την επιχείρηση που διοικούν και, επιπροσθέτως αυτές οι εταιρείες παραμένουν μικρές στην πλειοψηφία τους μια και όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 22,6% αυτών έχει Κύκλο Εργασιών μικρότερο από €2 εκατ. και το 21,6 % απασχολεί λιγότερα από 10 άτομα. Αντίθετα, οι εταιρείες που έχουν ως επικεφαλής γυναίκα και ξεπερνούν τα €50 εκατ. σε τζίρο είναι μόνον 8,2% του συνόλου. Όσον αφορά στη γεωγραφική τους κατανομή, οι περισσότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται στα Νησιά Ιονίου, στην Κρήτη και στη Μακεδονία και ελαφρώς περισσότερο στον κλάδο του Εμπορίου (21,7%) ακολουθούμενο από τον κλάδο των Υπηρεσιών και, τέλος, της Βιομηχανίας. Εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα κερδοφορίας των επιχειρήσεων που έχουν στο τιμόνι τους μία γυναίκα. Αφενός το σύνολο αυτών των εταιρειών έχουν περιθώριο Κερδών EBITDA 10,6% ενώ το ίδιο ποσοστό κυμαίνεται στο 6,5% για το σύνολο των εταιρειών και, αφετέρου, οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες κατέγραψαν αύξηση Πωλήσεων κατά 5,4% σε αντίθεση με το σύνολο των εταιρειών του δείγματος που σημείωσαν μείωση πωλήσεων κατά 2,2%.

Από την πρωτογενή μελέτη που διενεργήθηκε μεταξύ των 800 μεγαλύτερων εταιρειών που έχουν επικεφαλής γυναίκα, εξήχθησαν, επίσης, πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα με σημαντικότερα αυτά που έχουν να κάνουν με το ότι 35% των γυναικών εργάζονται περισσότερες από 51 ώρες την εβδομάδα και πάνω από 87% όχι μόνον τοποθετούν την καριέρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους αλλά νιώθουν και ιδιαίτερη ικανοποίηση από την επαγγελματική τους πορεία.

Δείτε εδώ το e-book της Έκδοσης (αντίτυπα μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν καλώντας στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών 210 720 0050).

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ