Venture Philanthropy & Κοινωνικές Επενδύσεις στο επίκεντρο της εκδήλωσης για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Ενδυνάμωσης ΜΚΟ

Με τη συμμετοχή περίπου 100 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και εκπροσώπων κοινωφελών ιδρυμάτων, εταιριών και κοινωνικών επενδυτών πραγματοποιήθηκε εχθές με ιδιαίτερη επιτυχία η εκδήλωση για την ολοκλήρωση του προγράμματος ενδυνάμωσης ΜΚΟ. Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης ΜΚΟ εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», που χρηματοδοτείται από τα EEA Grants, με διαχειριστή επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες η προσέγγιση του Venture Philanthropy από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «European Venture Philanthropy Association (EVPA)».  H προσέγγιση αυτή έχει στόχο τη δημιουργία ισχυρότερων οργανώσεων, μέσω της χρηματοδότησης (επιχορηγήσεις ή επενδυτικά κεφάλαια), της οργανωτικής τους υποστήριξης καθώς και της διαχείρισης του αντικτύπου τους (impact management). Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του EVPA, Kurt Peleman, η προσέγγιση του Venture Philanthropy έρχεται να απαντήσει στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης και υποστήριξης που προκύπτουν εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας σε οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι παραδοσιακά καλύπτονταν από κρατική χρηματοδότηση. Η προσέγγιση του Venture Philanthropy έρχεται να καταστήσει τους οργανισμούς – από φιλανθρωπικά ιδρύματα, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ή κοινωνικές επιχειρήσεις –βιώσιμους σε μακροχρόνιο επίπεδο και να τους βοηθήσει να επιτύχουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο στις κοινωνίες, όπου δραστηριοποιούνται. 

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που διεξάγει ο οργανισμός EVPA, από την εισαγωγή της προσέγγισης Venture Philanthropy πριν από 10 χρόνια έχουν επενδυθεί σε όλη την Ευρώπη περίπου 5 δις ευρώ σε συναφείς δραστηριότητες. Μάλιστα, προβλέπεται περισσότερη ανάπτυξη και κινητοποίηση κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς όλο και ισχυρότεροι οργανισμοί και βασικά θεσμικά όργανα όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G8 δείχνουν ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της κοινωνικής οικονομίας και του Venture Philanthropy. 

Στην ίδια εκδήλωση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής επιχορήγησης του Προγράμματος των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες» , παρουσίασε τα αποτελέσματα του Προγράμματος Ενδυνάμωσης ΜΚΟ.  Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν οι οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τα ΕΕΑ Grants στην Ελλάδα, και στόχος του ήταν η οργανωτική ενίσχυσή τους, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους και ο κοινωνικός τους αντίκτυπος. Το Πρόγραμμα μετρά 400 ώρες εκπαίδευσης, 23 εκπαιδευτικές ενότητες και 540 σελίδες εκπαιδευτικών εγχειριδίων. Συμμετείχαν 14 μέντορες, οι οποίοι προσέφεραν – επί πλέον των εκπαιδευτικών ωρών – 200 ώρες pro bono mentoring. Τα αποτελέσματα του Προγράμματος έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται στην πράξη, καθώς πολλές οργανώσεις έχουν υιοθετήσει βήματα για τη βελτίωση των διοικητικών τους διαδικασιών, όπως είναι για παράδειγμα οι ανοιχτές συνεδριάσεις Δ.Σ. στο πλαίσιο της λογικής λογοδοσίας και διαφάνειας που προτάσσεται, ή έχουν δώσει έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού και των εθελοντών τους.

Ως επόμενο βήμα στην ενδυνάμωση των ΜΚΟ στην Ελλάδα, ο Δήμος Αθηναίων και το Ίδρυμα Μποδοσάκη προχωρούν από κοινού στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας με τίτλο «Κοινωνικό Δυναμό». Το «Κοινωνικό Δυναμό» θα προσφέρει ένα πλαίσιο φιλοξενίας (φυσικό και διαδικτυακό χώρο) σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών, pro-bono τεχνική υποστήριξη,  ευκαιρίες μάθησης και δικτύωσης μεταξύ των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Θα υπάρχει ευρύ πεδίο συνεργασίας με φορείς με παρεμφερείς ή συμπληρωματικούς στόχους, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.



<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ