Aποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Διεύθυνση Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP Group πραγματοποίησε δειγματοληπτική έρευνα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας εκδοτικής πρωτοβουλίας της ΙCAP Group “ Leading Employers in Greece ” (δείτε εδώ το e-book) που εστιάζει στην ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, αξία των ευρύτερων πρακτικών Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού αλλά και των προγραμμάτων Κοινωνικής Δράσης και Προσφοράς. 

Σκοπός της έρευνας είναι: 
  • Η μελέτη και αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής των δράσεων ΕΚΕ από τις ελληνικές επιχειρήσεις. 
  • Η σκιαγράφηση των οφελών που επιφέρουν οι πρακτικές ΕΚΕ στις εταιρείες. 
  • Η παρουσίαση των μηχανισμών επικοινωνίας/ προβολής που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για τις εφαρμοζόμενες δράσεις ΕΚΕ. 
  • Η διερεύνηση των ανασταλτικών παραγόντων που δρουν αποτρεπτικά στην περαιτέρω υλοποίηση δράσεων ΕΚΕ στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο Νίκος Ταβουλάρης, Consultant της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, ο οποίος επιμελήθηκε της συγκεκριμένης έρευνας δήλωσε σχετικά: «Η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια σε συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό επιχειρήσεων. Εν τούτοις, το ασταθές και γεμάτο προκλήσεις οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να δράσουν οι επιχειρήσεις αποτελεί τροχοπέδη για την εφαρμογή των δράσεων ΕΚΕ. Υπ’ αυτό το πρίσμα αποκτά μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την σημαντικότητα της  ΕΚΕ και φαίνεται ότι την κατατάσσουν αρκετά ψηλά στις επιχειρηματικές τους δράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΚΕ θεωρείται «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντική από το 93% των επιχειρήσεων του δείγματος, ποσοστό αυξημένο κατά 6% σε σχέση την περυσινή έρευνα. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας, η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο (91%), η προσέλκυση και διατήρηση υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου δυναμικού (84%) και η ενίσχυση και η προστασία της εταιρικής εικόνας (82%), αξιολογήθηκαν ως τα σημαντικότερα οφέλη που επιφέρουν οι δράσεις ΕΚΕ. Παρά την κατανόηση για τη σημαντικότητα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (53%) θεωρεί ότι ο βαθμός εφαρμογής των πρακτικών ΕΚΕ από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα και μόλις το 6% του δείγματος θεωρεί ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη εφαρμόζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εγχώριες επιχειρήσεις». 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ