Ίδρυμα Μποδοσάκη: Καμπάνια του Ιδρύματος Μποδοσάκη για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες

Καμπάνια του Ιδρύματος Μποδοσάκη για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες

Συνεργάστηκαν pro-bono οι εταιρείες Solid-Havas, Top-Cut Modiano και Rabbeats Music

Με κοινωνικό τηλεοπτικό μήνυμα & social media activation, το Ίδρυμα Μποδοσάκη επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων που εξακολουθούν να φθάνουν ή βρίσκονται στην Ελλάδα μόνα τους. Η ταινία είναι ήδη διαθέσιμη στο διαδίκτυο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/TbsOw1ENJlA, (και με αγγλικούς υπότιτλους στον σύνδεσμο: https://youtu.be/hto4GDH3HLU) ενώ έχει εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και προβάλλεται από την 1η Απριλίου ως κοινωνικό μήνυμα από τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ένα χαρτόκουτο, το οποίο έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις, αντίστοιχες με αυτές που βιώνουν τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά – πρόσφυγες που βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας και άρα είναι απροστάτευτα. Στο τέλος της ταινίας αποκαλύπτεται ότι το χαρτόκουτο συμβολίζει, ουσιαστικά, κάθε ένα από τα ασυνόδευτα παιδιά και πως το άμεσο ζητούμενο για τα παιδιά αυτά είναι μια ασφαλής στέγη. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα (17ης Μαρτίου 2017) στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), του ΝΠΔΔ που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των αιτημάτων στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο εκτιμώμενος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα είναι 2.000 παιδιά. Από αυτά, 891 παιδιά είναι σε λίστα αναμονής, προκειμένου να τοποθετηθούν σε κάποια δομή όταν προκύψει κενή θέση. Ώσπου να συμβεί αυτό, τα παιδιά αυτά βρίσκονται σε δομές κλειστού τύπου, σε προστατευτική φύλαξη (κράτηση), ενώ πολλά περιπλανώνται στους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας και άλλων πόλεων και παραμένουν εκτεθειμένα σε κυκλώματα πορνείας, σε κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων & ανθρώπινων οργάνων κτλ.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, μέσω του προγράμματος Safe Home, έχει ήδη χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή δυο νέων ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, του ξενώνα Ίριδα, που λειτουργεί η ΜΚΟ «Ιατρική Παρέμβαση» καθώς και του Μαλλιοπουλείου Ευαγούς Ιδρύματος στην Κυψέλη, που λειτουργεί η ΜΚΟ «Praksis». Επίσης, καλύφθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες του ξενώνα Ίριδα για έξι (6) μήνες καθώς και μέρος των λειτουργικών δαπανών έξι (6) υφιστάμενων δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων ανά την Ελλάδα, τις οποίες λειτουργούν οι ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, Praksis, Γιατροί του Κόσμου. Επίσης, ενισχύθηκε το πρόγραμμα προσωρινής αναδοχής των ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων της ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση».

Με την κοινωνική αυτή ταινία, ξεκινά η δεύτερη φάση του προγράμματος, κατά την οποία το Ίδρυμα Μποδοσάκη εξακολουθεί να δέχεται δωρεές για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες, τις οποίες και θα διοχετεύει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, με γνώμονα πάντα τη φροντίδα και την προστασία τους.

Ευχαριστούμε θερμά τον σκηνοθέτη της ταινίας Βασίλη Μπουραντά και τις ομάδες των εταιρειών Solid-Havas, Top-Cut Modiano και Rabbeats Music που εργάστηκαν pro-bono για τη δημιουργία και παραγωγή της ταινίας. 

Για να δείτε και να μοιραστείτε online την ταινία, πατήστε εδώ
Για να κάνετε μια δωρεά στο πρόγραμμα Safe Home, πατήστε εδώ 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ