Έρευνα για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα από την ICAP Group

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει αξιόλογη παρουσία στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα και σταδιακά επιτυγχάνει βήματα προόδου. Οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά και διάφορες άλλες αναπτυξιακές οργανώσεις προσπαθούν να ενθαρρύνουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσω διαφόρων σχεδίων, κινήτρων και μέτρων προώθησης. Παρ΄ όλα αυτά, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν τη μειοψηφία επί του συνόλου των επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GEDI – The Global Entrepreneurship and Development Institute, στην Ευρώπη οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 52% του συνολικού πληθυσμού, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το 35% των αυτοαπασχολούμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 30% περίπου των νέων επιχειρηματιών.

Σχετικά με τις δραστηριότητές τους, παρατηρείται μία τάση των γυναικών να ασχολούνται κυρίως με υπηρεσίες που είναι σχετικές (περισσότερο) με καταναλωτές. Χώρες με υψηλά ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση είναι η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες.

Βεβαίως, υπάρχουν διάφοροι ανασταλτικοί παράγοντες της γυναικείας επιχειρηματικότητας παγκοσμίως, όπως είναι η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η έλλειψη κεφαλαίων, το θεσμικό πλαίσιο κάθε χώρας κ.α. Επίσης, οι κοινωνικοί παράγοντες που επικρατούν σε κάθε χώρα είναι πολύ σημαντικοί και επηρεάζουν ανάλογα την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα και να δώσει κίνητρα για να κινητοποιηθεί μεγαλύτερο μέρος των γυναικών προς την “επιχειρηματική δραστηριοποίηση”.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ