Αγροτικό Πρόγραμμα «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ» €1 εκατ. από τον ΤΑΡ, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την ΑΓΣ και το ΕΚΕΤΑ

Στις 31 Οκτωβρίου 2017, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) παρουσίασε την αγροτική του πρωτοβουλία «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ | Ενίσχυση Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης» που θα υλοποιηθεί και στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, ο ΤΑΡ θα επενδύσει περίπου €1 εκατ. σε εκπαιδευτικές και εφαρμοσμένες βιοτεχνολογικές δραστηριότητες, με στόχο να υποστηρίξει την καλλιέργεια, το μάρκετινγκ και την πώληση ξεχωριστών αγροδιατροφικών προϊόντων ή ποικιλιών που παράγονται τοπικά σε περιοχές κατά μήκος της όδευσης του αγωγού: μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα, πετιμέζι, πιπεριές, και κτηνοτροφικά προϊόντα (από αιγοπρόβατα και αγελάδες).

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης (ΑΓΣ) και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Πιο συγκεκριμένα, το επιστημονικό προσωπικό της ΑΓΣ θα προσφέρει στους ωφελούμενους σεμινάρια, καθώς και εξατομικευμένη εκπαιδευτική συμβουλευτική σε ό,τι αφορά βέλτιστες καλλιεργητικές μεθόδους, λίπανση, εξοπλισμό, κλπ. Από την πλευρά του, το ΙΝΕΒ θα συλλέξει δείγματα από τα προϊόντα ώστε να ταυτοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους, να καταγράψει τη γενετική τους «ταυτότητα», και στη συνέχεια να επιλέξει το καλύτερο γενετικό υλικό για να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Seth Frank της Σπουδαστικής Εστίας «Αλίκη Περρωτή», στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, άλλων εκπροσώπων των τοπικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και εκπροσώπων ΜΜΕ.

Έπειτα από σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Πάνου Κανέλλη, την πρωτοβουλία παρουσίασαν η κα. Κατερίνα Παπαλεξανδρή, Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα· ο κ. Σωτήρης Λαγανόπουλος, Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη· ο Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Projects στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή· και ο Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου, Ερευνητής ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών).

Η Κατερίνα Παπαλεξανδρή τόνισε τη σημασία της όλης πρωτοβουλίας για τον ΤΑΡ και για τις τοπικές κοινότητες που διασχίζει στη Βόρεια Ελλάδα, ως μέρος του Προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, συνολικού ύψους €32 εκατ., που το Έργο υλοποιεί εθελοντικά στις περιοχές κατά μήκος του αγωγού. «Με το πρόγραμμα αυτό, καταδεικνύουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στην ελληνική γη και τα γεωργικά της προϊόντα, με στόχο να αυξήσουμε τα πλεονεκτήματα και την προστιθέμενη αξία τους σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον», σημείωσε.

Ο Σωτήρης Λαγανόπουλος μίλησε για τη στενή συνεργασία μεταξύ του ΤΑΡ και του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την υλοποίηση ποικίλων κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και για το ρόλο του Ιδρύματος στον εντοπισμό, την προετοιμασία και την παρακολούθηση τέτοιου είδους δράσεων για τον ΤΑΡ.

Ο Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος παρουσίασε τη συμβολή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στο πρόγραμμα, καθώς και τα κριτήρια επιλογής προϊόντων και ωφελούμενων, ενώ ο Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου ενημέρωσε το ακροατήριο για τη βιοτεχνολογική διάσταση της πρωτοβουλίας και τη σημασία που έχει η δημιουργία brand names για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα, μέσω της γενετικής τους ταυτοποίησης και επιλογής βέλτιστου γενετικού υλικού.

Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για περαιτέρω πληροφορίες:

Τηλ: 2310 492822
Email: spmo@afs.edu.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ