Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης πρόκληση για τους συνεργάτες πωλήσεων της INTERAMERICAN

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για τη σύσταση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) των συνεργατών πωλήσεων της INTERAMERICAN, του οποίου τη δημιουργία έχει εξαγγείλει από πέρυσι η εταιρεία. Ήδη, ολοκληρώθηκε η φάση της ενημέρωσης τόσο των συνεργατών του εταιρικού δικτύου πωλήσεων agency (συντονιστών, unit managers και ασφαλιστικών συμβούλων) όσο και των συνεργαζομένων πρακτόρων. Ειδικότερα για το δίκτυο των brokers, η ΙΝΤΕRAMERICAN οργάνωσε πρόσφατα ημερίδες ενημέρωσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η πρωτοβουλία της INTERAMERICAN παρέχει μια εξαιρετική δυνατότητα ασφάλισης των συνεργατών της στις πωλήσεις και είναι πρωτοποριακή για την Ελλάδα, σε μια περίοδο που ο επαγγελματικός κλάδος της διαμεσολάβησης στην ασφαλιστική αγορά περνά ένα μεταβατικό στάδιο μεταβολών -λειτουργικών, φορολογικών κ.ά.- ταυτόχρονα με προκλήσεις για τον ρόλο του συμβούλου. Πρότυπο για την εταιρεία αποτελεί το ΤΕΑ εργαζομένων INTERAMERICAN. Το Ταμείο, στο όγδοο έτος της λειτουργίας του φέτος, αριθμεί 1.222 μέλη και από το 2013, που επενδύει τα αποθεματικά του στο Αμοιβαίο Κεφάλαιο «ΤΕΑ INTERAMERICAN Global Balanced Fund of Funds», συνολικά έχει σημειώσει απόδοση 23,14% ενώ το αποθεματικό εφάπαξ παροχών που διαθέτει, ανέρχεται σε 16,89 εκατ. ευρώ (31/12/2017).

Επισημαίνεται ότι, όσον αφορά στο φορολογικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΑ στη χώρα μας, όπως αυτό καθορίζεται από τον Ν.4172/2013 (ΦΕΚ 167), οι εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών εκπίπτονται κατά 100% και δεν φορολογούνται οι εφάπαξ παροχές, ενώ οι συντάξεις φορολογούνται ως εισόδημα. Τα ΤΕΑ συστήνονται σε εθελοντική βάση, είναι μη κερδοσκοπικά, αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, βασίζονται στην επαγγελματική ιδιότητα ή στην απασχόληση σε κοινό εργοδότη ή στον κλάδο απασχόλησης των μελών και έχουν κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα. Τα ΤΕΑ εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ελέγχονται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και οι επενδύσεις τους εποπτεύονται και ελέγχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σήμερα προβάλλουν και στην Ελλάδα ως μια βάσιμη λύση συμπληρωματικής ασφάλισης (2ος πυλώνας) για ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα και παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, εφ’ όσον δεν κινδυνεύουν από νομοθετικές παρεμβάσεις και αλλαγές στο εταιρικό περιβάλλον, ενώ η νομική μορφή τους διευκολύνει την εποπτεία τους και διασφαλίζει τη διαφάνεια.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ