Ίδρυμα Μποδοσάκη: Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή καινοτομούν μαζί με τους Έλληνες παραγωγούς.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος ανακοίνωσε το νέο καινοτόμο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, την Τρίτη 2 Απριλίου. Το Πρόγραμμα εισάγει τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας στη χώρα μας.

Μέσα από την εγκατάσταση 12 τηλεμετρικών διατάξεων τελευταίας τεχνολογίας σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας μας, οι παραγωγοί έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, που απεικονίζονται μέσω χάρτη, με τη χρήση υπολογιστή και έξυπνων συσκευών. Με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις οι οποίες βασίζονται σε σημαντικές μετεωρολογικές και εδαφολογικές παραμέτρους.

Οι περιοχές που επιλέχθηκαν περιλαμβάνουν αγροτικά προϊόντα με μεγάλη σημασία για την τοπική και την εθνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, οι τηλεμετρικές διατάξεις θα εγκατασταθούν σε:
  • 4 αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Πελοπόννησο
  • 2 ελαιώνες σε Καλαμάτα και Χαλκιδική
  • 4 κτήματα παραγωγής ακτινιδίων στην Κεντρική Μακεδονία
  • 2 εκτάσεις λειμώνων (βοσκοτόπων) στην Ελασσόνα και την Ξάνθη
Σε πρακτικό επίπεδο, το Πρόγραμμα αναμένεται να ωφελήσει περίπου 100 – 120 παραγωγούς, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά με την προσθήκη των έμμεσα ωφελούμενων μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας με ανοιχτή πρόσβαση για όλους (open data).

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ευφυή Γεωργία στο ακτινίδιο και το επιτραπέζιο σταφύλι, εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή διαπεριφερειακή πλατφόρμα υψηλής τεχνολογίας S3, στην οποία συμμετέχουν 27 περιφέρειες από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα αποτελέσουν οδηγό για τη χάραξη Ευρωπαϊκής πολιτικής στον αγροτικό τομέα μετά το 2020, φέρνοντας την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων και τους Έλληνες παραγωγούς σε προνομιακή θέση έναντι των Ευρωπαίων αγροτών, στον τομέα αυτό.

Ο Βασίλης Σταύρου, Brand President της ΑΒ Βασιλόπουλος δήλωσε: «Η ΑΒ Βασιλόπουλος, είναι αφιερωμένη, εδώ και 80 χρόνια, στους Έλληνες παραγωγούς που με το μεράκι τους προσφέρουν τα πιο διαλεχτά προϊόντα του τόπου μας. Σήμερα, εγκαινιάζουμε ένα νέο Πρόγραμμα με δυο αξιόπιστους συνοδοιπόρους, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με τους οποίους μας συνδέει η αγάπη για τα καλύτερα της ελληνικής γης! Με πίστη στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή και σύμμαχο την τεχνολογία, συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των σύγχρονων Ελλήνων Παραγωγών.»

Στη συνέχεια η Αθηνά Δεσύπρη, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, δήλωσε: «Στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, έχοντας σαν στόχο τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντίκτυπου των δράσεων μας, δημιουργούμε ολοκληρωμένα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας που καθορίζονται από πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και ανταποκρίνονται στις στρατηγικές επιδιώξεις των εταιριών με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Τα οφέλη για την κοινωνία είναι πολλαπλασιαστικά. Το Πρόγραμμα της Ευφυούς Γεωργίας που εγκαινιάζουμε σήμερα σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή θα ενισχύσει τους συμμετέχοντες παραγωγούς με γνώση και εμπειρία στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και θα  καταδείξει το δρόμο της καινοτομίας με απλό και σαφή τρόπο σε όλους τους Έλληνες αγρότες.»

Επιλογικά, ο Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δήλωσε: «Η συμβολή της ΑΒ Βασιλόπουλος στην ανάπτυξη της Ελληνικής γεωργίας μέσα από αυτό το πρόγραμμα πηγαίνει πολύ βαθύτερα απ’ ότι μία απλή επένδυση σε ηλεκτρονικές υποδομές. Για πρώτη φορά, μία από τις ηγετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ σηματοδοτεί την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να αναπτυχθεί η γεωργία μας για να τροφοδοτεί τον καταναλωτή με ποιοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιμα. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμμετέχουμε σ’ αυτή την πρωτοποριακή προσπάθεια.»

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ