INTERAMERICAN: Κορωνοϊός – Πως κολλάει, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε, υπάρχουν φάρμακα;

Ας μείνουμε ενημερωμένοι, ενεργοί ως προς τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε και αισιόδοξοι

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε απαντήσεις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες αξιόπιστες πηγές, σε συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν στην παρούσα φάση αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ας μείνουμε ενημερωμένοι, ενεργοί ως προς τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε και αισιόδοξοι.

1. Είναι αποτελεσματικά τα αντιβιοτικά για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19;

Όχι. Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, αλλά μόνο σε περιπτώσεις βακτηριακών λοιμώξεων. Ο COVID-19 προκαλείται από έναν ιό, έτσι τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν και συνεπώς τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας του COVID-19. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες ενός γιατρού για τη θεραπεία μιας βακτηριακής λοίμωξης.

2. Υπάρχουν φάρμακα ή θεραπείες που μπορούν να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν το COVID-19;

Ενώ μερικές δυτικές, παραδοσιακές ή σπιτικές θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του COVID-19, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υπάρχοντα φάρμακα μπορούν να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν την ασθένεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά αυτό- θεραπεία με φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, ως πρόληψη ή θεραπεία για το COVID-19. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη πολλές κλινικές δοκιμές που περιλαμβάνουν τόσο δυτικά όσο και παραδοσιακά φάρμακα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεχίσει να παρέχει επικαιροποιημένες πληροφορίες μόλις υπάρχουν διαθέσιμα κλινικά ευρήματα.

3. Υπάρχουν κινήσεις που δεν πρέπει να κάνω;

Οι παρακάτω κινήσεις ΔΕΝ είναι αποτελεσματικές κατά του COVID-2019 και μπορεί να είναι επιβλαβή:
  • Κάπνισμα
  • Να φοράτε πολλαπλές μάσκες
  • Τα αντιβιοτικών
Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε εγκαίρως ιατρικές συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης πιο σοβαρής λοίμωξης και φροντίστε να μοιραστείτε το πρόσφατο ιστορικό σας με τον παροχέα υπηρεσιών υγείας σας.

4. Πόσο καιρό διαρκεί η περίοδος επώασης για το COVID-19;

Ως “περίοδος επώασης” νοείται ο χρόνος μεταξύ της αλίευσης του ιού και της έναρξης εμφάνισης συμπτωμάτων της νόσου. Οι περισσότερες εκτιμήσεις της περιόδου επώασης για το COVID-19 κυμαίνονται από 1-14 ημέρες, συνήθως περίπου πέντε ημέρες. Αυτές οι εκτιμήσεις θα ενημερωθούν, καθώς σύντομα ίσως θα είναι διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα.

5. Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;

Δεν είναι βέβαιο πως ο ιός που προκαλεί το COVID-19 επιβιώνει σε επιφάνειες, αλλά φαίνεται να συμπεριφέρεται όπως και άλλοι κορωνοϊοί. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι κορωνοϊοί (συμπεριλαμβανομένων των προκαταρκτικών πληροφοριών για τον ιό COVID-19) μπορεί να παραμείνουν σε επιφάνειες για λίγες ώρες ή έως και αρκετές ημέρες. Αυτό μπορεί να ποικίλει υπό διαφορετικές συνθήκες (π.χ. τύπος επιφάνειας, θερμοκρασία ή υγρασία του περιβάλλοντος).

Αν νομίζετε ότι μια επιφάνεια μπορεί να μολυνθεί, καθαρίστε την με απλό απολυμαντικό για να σκοτώσετε τον ιό και να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους άλλους. Καθαρίστε τα χέρια σας με το χέρι με βάση το αλκοόλ ή τρίψτε τα με σαπούνι και νερό. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας.

6. Είναι ασφαλές να λαμβάνετε ένα πακέτο από shopping από οποιαδήποτε περιοχή όπου έχει αναφερθεί το COVID-19;

Ναι. Η πιθανότητα κάποιο μολυσμένο πρόσωπο να μολύνει εμπορικά αγαθά είναι χαμηλή. Επιπλέον, ο κίνδυνος να κολλήσετε τον ιό που προκαλεί το COVID-19 από πακέτο που έχει μετακινηθεί, ταξιδέψει και εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες και θερμοκρασίες είναι επίσης χαμηλός.

7. Μπορώ να κολλήσω το COVID-19 από το κατοικίδιο μου;

Ενώ μέχρι στιγμής υπήρξε η περίπτωση ενός σκύλου που αναφέρεται ότι μολύνθηκε στο Χονγκ Κονγκ, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ένας σκύλος, γάτα ή οποιοδήποτε κατοικίδιο ζώο μπορεί να μεταδώσει το COVID-19. Ο COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζει ή μιλάει. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, καθαρίστε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σας.

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να παρακολουθεί τις τελευταίες έρευνες σε αυτό το θέμα και σε άλλα θέματα COVID-19 και θα ενημερώνεται καθώς υπάρχουν νέα ευρήματα.


8. Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να αναπτύξει σοβαρή ασθένεια;

Ενώ ακόμα μαθαίνουμε πώς το COVID-2019 επηρεάζει τους ανθρώπους, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, οι πνευμονικές παθήσεις, ο καρκίνος ή ο διαβήτης) φαίνεται ότι αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια πιο συχνά από άλλες.

9. Είναι το COVID-19 το ίδιο με το SARS;

Όχι. Ο ιός που προκαλεί το COVID-19 και αυτός που προκάλεσε το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003 σχετίζονται μεταξύ τους γενετικά, αλλά οι ασθένειες που προκαλούν είναι εντελώς διαφορετικές.

Το SARS ήταν πιο θανατηφόρο αλλά πολύ λιγότερο μολυσματικό από το COVID-19. Δεν υπήρξαν εστίες SARS σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2003.

10. Υπάρχει εμβόλιο, φάρμακο ή θεραπεία για το COVID-19;

Όχι ακόμα. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει εμβόλιο και κανένα συγκεκριμένο αντιικό φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-2019. Ωστόσο, οι πάσχοντες θα πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα άτομα με σοβαρή ασθένεια θα πρέπει να νοσηλεύονται. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χάρη στην υποστηρικτική περίθαλψη.

Πιθανά εμβόλια και κάποιες συγκεκριμένες θεραπείες φαρμάκων βρίσκονται υπό διερεύνηση. Έχουν δοκιμαστεί μέσω κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ συντονίζει τις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων και φαρμάκων για την πρόληψη και θεραπεία του COVID-19.

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από το COVID-19 είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας, να καλύπτετε τον βήχα σας με την κάμψη του αγκώνα ή τον ιστό και να διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από τα άτομα που βήχουν ή φτάρνισμα.

Πηγή άρθρου και εικόνας: 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ