Interamerican: Αιμοδοσία – Κάνουμε το καλό και ωφελούμε την υγεία μας

H βοήθεια προς τους άλλους είναι επωφελής για την ψυχική υγεία και ευημερία των ανθρώπων

Δελτίο Τύπου

Αίμα… περισσότερες φορές το βλέπουμε στον κινηματογράφο ή διαβάζουμε γι’ αυτό σε βιβλία ποίησης, παρά στην πραγματική ζωή. Ευτυχώς. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που η ζωή τους κρίνεται από αυτό. Μία δωρεά αίματος μπορεί να σώσει τρεις ζωές, ανθρώπων που:
  • Υποφέρουν από σοβαρά τραύματα
  • Χρειάζονται χειρουργική επέμβαση
  • Βρίσκονται σε θεραπεία για καρκίνο

Η αιμοδοσία είναι ζωτικής σημασίας. Έχει όμως οφέλη και για τον αιμοδότη. Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε:
  • Τα οφέλη της αιμοδοσίας για τον αιμοδότη
  • Τις πιθανές – απλές – παρενέργειες
  • Πώς ένας άνθρωπος έσωσε 2 εκατομμύρια μωρά και άλλες 4 αλήθειες για το αίμα!
  • Που και πως μπορεί να δώσει κανείς αίμα
  • Ποια προετοιμασία χρειάζεται πριν την αιμοδοσία

Οι αιμοδότες έχουν καλύτερη διάθεση

Συχνά λέγεται ότι είναι καλύτερο να δίνουμε παρά να λαμβάνουμε. Αυτό ισχύει και για το αίμα, αποτελεί δε μία υπόθεση η οποία υποστηρίζεται και από την έρευνα. Ειδικά μάλιστα σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και εργασιακής ανασφάλειας.

Σε έρευνα του Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας (Mental Health Foundation) στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί άνθρωποι δήλωσαν ότι αισθάνονται πολύ άγχος και ταυτόχρονα πολύ απασχολημένοι για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Ενώ θέλουν να επικεντρωθούν στις καλές πράξεις που βοηθούν την κοινότητα, δεν έχουν τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο. Η ίδια έρευνα καταδεικνύει ότι η βοήθεια προς τους άλλους είναι επωφελής για την ψυχική υγεία και ευημερία των ανθρώπων. Έτσι λοιπόν μία αξιόλογη λύση που συμβιβάζει την ανάγκη για προσφορά βοήθειας στους ανθρώπους γύρω μας με τον περιορισμένο χρόνο, είναι η αιμοδοσία.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η προσφορά βοήθειας μπορεί:
  • να μειώσει το στρες
  • να βελτιώσει τη συναισθηματική μας ευεξία
  • να ωφελήσει τη σωματική μας υγεία
  • να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα αρνητικά συναισθήματα
  • να ενισχύσει την αίσθηση του ανήκειν σε μία κοινότητα

Τι είναι λοιπόν ένα τσιμπηματάκι και μία μικρή μελανιά στο χέρι μπροστά στο καλό που προσφέρει η αιμοδοσία; 

ΠΗΓΗ: Robotham D, et al. (2012). Doing good? Altruism and wellbeing in an age of austerity. 
mentalhealth.org.uk/publications/doing-good-altruism-and-wellbeing-age-austerity

Η αιμοδοσία προστατεύει την καρδιά 

Αυτή τη φορά, κυριολεκτικά καθώς οι αιμοδότες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και καρδιακής προσβολής. Μελέτη έχει αποδείξει ότι η τακτική αιμοδοσία μειώνει σημαντικά:
  • τη μέση ολική χοληστερόλη και τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας («κακή» χοληστερόλη), προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • τα αποθέματα σιδήρου, τα οποία αποθέματα σιδήρου υψηλού σωματίου πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Άλλη μελέτη, συσχετίζει τη μείωση των αποθεμάτων σιδήρου με τη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου
  • την αρτηριακή πίεση, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

ΠΗΓΕΣ
Kamhieh-Milz S, et al. (2015). Regular blood donation may help in the management of hypertension: An observational study on 292 blood donors. DOI: 
10.1111/trf.13428
Uche EI, et al. (2013). Lipid profile of regular blood donors. DOI: 
10.2147/JBM.S42211
Leo R. Zacharski Bruce K. Chow Paula S. Howes Galina Shamayeva John A. BaronRonald L. Dalman David J. Malenka C. Keith Ozaki Philip W. Lavori, Decreased Cancer Risk After Iron Reduction in Patients With Peripheral Arterial Disease: Results From a Randomized Trial JNCI: Journal of the National Cancer Institute 

Υπάρχουν παρενέργειες από την αιμοδοσία;

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που τρέμουν στη θέα της βελόνας, η οποία όμως είναι πεντακάθαρη, καινούργια για κάθε αιμοδότη και αποστειρωμένη. Έτσι λοιπόν, ακόμα κι αν η όψη της τρομάζει, η βελόνα είναι απολύτως ασφαλής και δεν επιτρέπει τη μετάδοση ασθενειών στον αιμοδότη.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ναυτία ή ζάλη μετά από την αιμοδοσία. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά. Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορείτε να ξαπλώσετε με τα πόδια σας λίγο ανυψωμένα μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κάποια αιμορραγία στο σημείο της βελόνας. Η εφαρμογή πίεσης στο σημείο για μερικά λεπτά συνήθως μπορεί να το σταματήσει. Τέλος, ενδέχεται να αναπτύξετε έναν μικρό μώλωπα στην περιοχή.

5 εκπληκτικές αλήθειες για την αιμοδοσία και το αίμα
  1. Οι χορτοφάγοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακτήσουν τον σίδηρο που χάθηκε από την αιμοδοσία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σίδηρος που βρίσκεται στα λαχανικά δεν απορροφάται από το σώμα μας, όπως ο σίδηρος από τις ζωικές πρωτεΐνες. Ωστόσο, οι χορτοφάγοι που επιθυμούν να είναι ενεργοί εθελοντές αιμοδότες, μπορούν να πάρουν συμπληρώματα σιδήρου. 
  2. Οι επιστήμονες σήμερα δοκιμάζουν υποκατάστατα αίματος με αιμοσφαιρίνη και μελετούν ένα προϊόν που ονομάζεται SANGUINATE ™. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει κάτι για την αντικατάσταση του ανθρώπινου αίματος. 
  3. Ο όγκος του αίματος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του ατόμου, το επίπεδο της ενυδάτωσης του οργανισμού του και τον όγκο των κυτταρικών στοιχείων (λευκά αιμοσφαίρια και ερυθρά αιμοσφαίρια κατά κύριο λόγο) στο αίμα του. Ο συνολικός όγκος του αίματος για ένα μέσο άνθρωπο 70 κιλών είναι περίπου 5,5 λίτρα. Στην αιμοδοσία ο αιμοδότης δίνει περίπου μισό λίτρο αίμα. Ο οργανισμός δημιουργεί νέο αίμα μετά από μια δωρεά, οπότε η αιμοδοσία δεν μας «στραγγίζει»
  4. Ένας άνθρωπος έχει σώσει 2 εκατομμύρια μωρά χάρη στην σπάνια ομάδα αίματός του! Ενώ εκτιμάται ότι ο μέσος άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του μπορεί να σώσει περίπου 1.000 ζωές λόγω δωρεάς αίματος, ο James Harrison κατάφερε να βοηθήσει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους λόγω του σπάνιου αίματός του. Το αίμα του Harrison περιείχε υψηλά επίπεδα μιας ανοσοσφαιρίνης και χρησιμοποιήθηκε ειδικά για να βοηθήσει τα μωρά με μια κατάσταση γνωστή ως αιμολυτική νόσος των νεογνών. Εν ολίγοις, σε αυτές τις περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα των μητέρων επιτίθεται στο έμβρυο. Ωστόσο, η μετάγγιση αίματος του Harrison μπορεί να το αποτρέψει. Έχει δώσει αίμα πάνω από 1000 φορές.
  5. Στο σώμα μας υπάρχουν 0,2 mg χρυσού. Το περισσότερο κυκλοφορεί διαλυμένο στο αίμα μας.  

Που και πως δίνει κανείς αίμα; 

Αίμα μπορείτε να προσφέρετε σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ διαθέτει αιμοδοσία. Υπάρχουν και κινητά συνεργεία που πραγματοποιούν αιμοληψίες σε χώρους εργασίας αλλά και αλλού. Εάν επιθυμείτε να προσφέρετε αίμα για κάποιον ασθενή που νοσηλεύεται σε Ιδιωτικό νοσοκομείο, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο τμήμα αιμοδοσίας που συνεργάζεται με το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. (https://ekea.gr )

Για να δώσετε αίμα, πρέπει να εγγραφείτε, διαδικασία η οποία περιλαμβάνει την ταυτοποίησή σας, την παροχή του ιατρικού σας ιστορικού και μία γρήγορη εξέτασή σας. Θα σας δοθούν επίσης πληροφορίες σχετικά με τη δωρεά αίματος, για να διαβάσετε.

Μόλις είστε έτοιμοι, η διαδικασία αιμοδοσίας θα ξεκινήσει.

Στην διαδικασία δωρεάς ολικού αίματος, ο αιμοδότης κάθεται σε μια καρέκλα που ξαπλώνει. Μπορείτε να δώσετε αίμα είτε καθισμένος είτε ξαπλωμένος. Μια μικρή περιοχή του χεριού σας θα καθαριστεί και στη συνέχεια θα εισαχθεί μια αποστειρωμένη βελόνα. Θα σας πάρουν περίπου 450 ml αίματος στη διάρκεια 8 έως 10 λεπτών. Μην ανησυχείτε για τον πόνο! Πέρα από ένα τσίμπημα και πιθανόν τράβηγμα του νεύρου που θα νιώσετε μόλις εισαχθεί η βελόνα, την υπόλοιπη ώρα δε θα έχετε ενόχληση. 

Τέλος, το νοσηλευτικό προσωπικό θα αφαιρέσει τη βελόνα και θα περιποιηθεί το χέρι σας.

Μία μικρή προετοιμασία προτού δώσετε αίμα

Σχεδόν κάθε υγιής ενήλικος, με εξαίρεση τις εγκύους, μπορεί να δώσει αίμα. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία διαλογής εξασφαλίζει ότι η αιμοληψία είναι επιτρέπεται για τον επίδοξο αιμοδότη. Για μερικούς, η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο αγχωτική, γι ‘αυτό συνιστάται η ανάπαυση για μικρό χρονικό διάστημα μετά.

Προτού δώσετε αίμα, πρέπει να αναφέρετε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις ιατρικές παθήσεις που σας απασχολούν και τα φάρμακα που παίρνετε. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να επηρεάσουν αν θα επιλεγείτε για δωρεά αίματος.

Πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 8 εβδομάδες μεταξύ 2 μεταγγίσεων αίματος και 16 εβδομάδες μεταξύ 2 δωρεών συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι δωρεές αιμοπεταλίων μπορούν να γίνονται κάθε 7 ημέρες, έως και 24 φορές το χρόνο.

Πριν το ραντεβού σας για να δώσετε αίμα, πιείτε αρκετό νερό και καταναλώστε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Καλό θα ήταν ή φροντίστε το προσωπικό να γνωρίζει αν έχετε ένα προτιμώμενο χέρι ή φλέβα και αν προτιμάτε να καθίσετε ή να ξαπλώσετε. Η ακρόαση μουσικής, η ανάγνωση ή η κουβέντα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας.

Πηγή εικόνας και άρθρου: 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ