Η αποτίμηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold, στη Χαλκιδική βρίσκεται σε κομβικό σημείο και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της δείχνει την προοπτική της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 1 δισ. δολ., έχοντας αποφέρει 375 εκατ. ευρώ έσοδα στο ελληνικό κράτος, 747 εκατ. ευρώ από εξαγωγές, 348 εκατ. ευρώ σε μισθούς και επιδόματα, 892 εκατ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές και περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής και δράσεις για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον. Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί 1.650 εργαζόμενους, με 9 στους 10 να προέρχονται από τον Δήμο Αριστοτέλη. Οι μέχρι σήμερα επενδύσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στα ενεργά μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών – τα οποία έχουν εκσυγχρονιστεί από την Ελληνικός Χρυσός και βρίσκονται αμφότερα σε φάση παραγωγής – καθώς και σε κατασκευαστικές εργασίες για το έργο των Σκουριών, που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης, έχοντας ολοκληρωθεί κατά 50%.

Η επένδυση σε πλήρη ανάπτυξη
Όπως τονίζεται από τους γνώστες του χώρου ο μεταλλευτικός κλάδος έχει τη δυναμική να δημιουργήσει μεγάλη προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και να αναδειχθεί σε κύριο πυλώνα ανάπτυξης της χώρας.  Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του ΙΟΒΕ για την συμβολή της εξορυκτικής βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία η συμμετοχή του μεταλλευτικού κλάδου στο ΑΕΠ αγγίζει τα επίπεδα του 3%. Εξίσου σημαντικό φαίνεται, πως είναι και το γεγονός, ότι το 5,5% της προστιθέμενης αξίας που δημιουργεί η εγχώρια βιομηχανία ανήκει στον μεταλλευτικό κλάδο. Παράλληλα, δημιουργούνται 80-100.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε μία χρονική συγκυρία, που η ανάγκη για την δημιουργία ακόμα περισσότερων βιώσιμων θέσεων εργασίας είναι πρωτεύουσα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η συγκυρία αλλά και οι δυνατότητες της χώρας επιτάσσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της επένδυσης στη Χαλκιδική. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, σήμερα, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον πλανήτη και την χώρα μας εν μέσω της πανδημικής κρίσης, οι μεγάλες επενδύσεις – και δη οι απευθείας ξένες επενδύσεις που εισάγουν καινούρια κεφάλαια στην χώρα.


Ο μεταλλευτικός κλάδος αποτέλεσε κατά την διάρκεια της πανδημίας, τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς, μία σταθερή δύναμη που με υπευθυνότητα και καινοτομία, στάθηκε όρθια, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και παράγοντας αξία για τις κατά τόπους εθνικές και τοπικές οικονομίες. Ειδικότερα στην Ελλάδα, είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο του 2020 ο δείκτης του κλάδου των λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση +21,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Η επίδοση αυτή συνέβαλε καθοριστικά ώστε η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα να ανακάμψει κατά 3,9% την συγκεκριμένη περίοδο.

Πηγή άρθρου και εικόνας: 
https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1645317/i-apotimisi-tis-ependusis-tis-ellinikos-xrusos-sti-xalkidiki–aksiosimeioti-antoxi-tou-eksoruktikou-kladou-en-meso-pandimias

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ