Ομιλία του κ. Γιώργου Κώτσαλου, Διευθύνοντα Συμβούλου, INTERAMERICAN, στην εσπερίδα με τίτλο «Διαχείριση Περιβαλλοντικού Κινδύνου και Επιχειρηματική Ευθύνη: Αναζητώντας βιώσιμες λύσεις»

Ο κ. Γιώργος Κώτσαλος, Διευθύνων Σύμβουλος, INTERAMERICAN, απηύθυνε χαιρετισμό στην εσπερίδα με τίτλο «Διαχείριση Περιβαλλοντικού Κινδύνου και Επιχειρηματική Ευθύνη: Αναζητώντας βιώσιμες λύσεις» που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της INTERAMERICAN στην Αθήνα την Τρίτη, 19 Μαΐου 2009.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην εσπερίδα που οργανώνει η INTERAMERICAN με τη συνεργασία του Royal Institution of Chartered Surveyors, διεθνούς οργανισμού διαπιστευμένων εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας ακινήτων και περιβαλλοντικών κινδύνων.

Ειδικότερα, θα ήθελα να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω για την πολύ σημαντική συμμετοχή τους στη σημερινή εκδήλωση τους φίλους εκπροσώπους των συνδιοργανωτών, τον Πρόεδρο του RICS Europe Δόκτορα Λουτσιάνο Καπάλντο και την κυρία Λιάνα Τουμάζου, Country Manager του RICS στην Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα και βέβαια, τον κύριο Τζέρυ Πέρσυ, διακεκριμένο εμπειρογνώμονα σε ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και στις επιχειρήσεις και διακεκριμένο μέλος του RICS, ο οποίος είναι ο βασικός εισηγητής του θέματος της εσπερίδας μας.

Οι Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι και η Επιχειρηματική Ευθύνη ορίζουν το πλαίσιο του άμεσου ενδιαφέροντος της προηγμένης ασφαλιστικής βιομηχανίας σήμερα, σε όλο τον κόσμο. Στον τόπο μας, η INTERAMERICAN είναι από τις πρώτες ασφαλιστικές εταιρείες που συνέλαβαν το μήνυμα των καιρών για την αναγκαιότητα της διαχείρισης αυτών των κινδύνων, αλλά και για τις συνέπειες που θα έχει και για τις ελληνικές επιχειρήσεις το νέο, πανευρωπαϊκό καθεστώς για την απόδοση ευθύνης, στη βάση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Η σοβαρή κρίση που διέρχεται η παγκόσμια οικονομία είναι, ίσως, η μεγαλύτερη ευκαιρία για να αναδειχθούν νέες αξίες και προτεραιότητες και για να αναζητηθούν νέες δραστηριότητες στο επιχειρείν – νέες αγορές τις λέμε εμείς. Μάλλον εκεί, βρίσκεται και το κλειδί για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης.

Σήμερα, μιλούμε όλο και περισσότερο για την πράσινη οικονομία. Διαμορφώνονται σχετικές πολιτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρώπη – διαβάσαμε πρόσφατα τις κατευθύνσεις του νέου Προέδρου Ομπάμα. Στη δική μας Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπονται επενδύσεις 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης, ενώ η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική βιομηχανία έχει 227 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών, που αντιστοιχεί στο 2,2 του Ακαθάριστου Προϊόντος της Ένωσης.

Αυτά τα δείγματα πορείας, κάτω από τη γενική παραδοχή ότι το εξελισσόμενο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θα κοστίσει πολύ περισσότερο από τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε από τη φούσκα των δανείων, σημαίνουν ότι σήμερα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη θεώρηση της Διαχείρισης των Περιβαλλοντικών Κινδύνων και της Επιχειρηματικής Ευθύνης.

Ποιός είναι ο ρόλος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε αυτή τη νέα πραγματικότητα; Μπορεί η ασφαλιστική βιομηχανία να συνεισφέρει στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, όπου αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 20% του Ακαθάριστου Παγκόσμιου Προϊόντος; Στα ερωτήματα αυτά, απαντά για την ασφαλιστική βιομηχανία η Οδηγία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη στην Ευρώπη.

Ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος έχει τη δυσάρεστη εμπειρία της καταβολής τεράστιων χρηματικών ποσών εξαιτίας περιβαλλοντικών καταστροφών. Με την Οδηγία, πιστεύω ότι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ανοίγει ένας δρόμος για την ευρεία ασφαλιστική κάλυψη κάθε έργου και επιχειρηματικής δραστηριότητας για περιβαλλοντικό κίνδυνο. Το θέμα έχει ως προοπτική, στο βάθος του χρόνου, την υποχρεωτική κάλυψη τουλάχιστον των πιο επικίνδυνων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

H INTERAMERICAN έχει δώσει ως σήμερα το στίγμα της ηγετικής δύναμης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, που χαρακτηρίζεται από την πρωτοπορία και την καινοτομία. Το Περιβάλλον αποτελεί τη νέα, μεγάλη πρόκληση για την Εταιρεία μας.

Αξίζει να επισημάνω ότι από το 2006 η INTERAMERICAN είναι η μόνη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία μέλος του Finance Initiative, του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον.
Είμαστε δεσμευμένοι για ασφαλιστική εξειδίκευση στην αναγνώριση και κατανόηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, για την ποσοτικοποίηση και αντιμετώπιση κάθε κινδύνου για το Περιβάλλον, για καλές περιβαλλοντικές πρακτικές σε λειτουργικά μας θέματα στο ζήτημα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά και για συμβολή στην πρόληψη των περιβαλλοντικών καταστροφών.

Σήμερα, λοιπόν, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αξιοποιούμε την αναπτυγμένη ασφαλιστική τεχνογνωσία μας και στα περιβαλλοντικά ζητήματα, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για βιώσιμη ανάπτυξη, με δύο προϊοντικές γραμμές:

  • Την ασφάλιση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας «Energy Line»,
  • Την ασφάλιση Επιχειρηματικής Ευθύνης για το Περιβάλλον «Green Line»,

ενώ παράλληλα διαθέτουμε την υποδομή και την τεχνογνωσία για να υποστηρίζουμε με περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες την εγκατάσταση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σε επιχειρήσεις, πρωτοπορώντας για μια ακόμη φορά στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Και βέβαια, ως υπεύθυνη για το Περιβάλλον επιχείρηση η INTERAMERICAN έχει ενσωματώσει στο πλαίσιο της Εταιρικής Ευθύνης πρωτοβουλίες για να γίνει η Εταιρεία πιο πράσινη και για να αναπτύξουν οι εργαζόμενοί της περιβαλλοντική κουλτούρα και συμπεριφορά.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Εταιρεία μας η σημερινή εσπερίδα και η παρουσία σας εδώ. Είμαι βέβαιος ότι θα ακουστούν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από τους ομιλητές.

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.

 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ