Πρωτοπόρος η INTERAMERICAN και στην υπευθυνότητα

Γιάννης Ρούντος: Συμβόλαιο τιμής για την INTERAMERICAN ο Απολογισμός Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Άλλη μια πρωτοποριακή κίνηση από την INTERAMERICAN, αυτή τη φορά όχι και τόσο… ασφαλιστική, αφού μιλάμε για λογοδοσία κοινωνικής υπευθυνότητας, την πρώτη στον κλάδο. Τί σημαίνει αυτό για την Εταιρεία και την ασφαλιστική αγορά;

Γ.Ρ.: Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την άποψη ότι μια λογοδοσία ΕΚΕ «δεν είναι και τόσο ασφαλιστική». Αντιθέτως, πιστεύω ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν περισσότερους επιχειρηματικούς λόγους να λογοδοτούν για την υπευθυνότητά τους – ιδίως στις μέρες μας, κατά τις οποίες η αγορά μας ταλανίζεται από κρίση εμπιστοσύνης στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Ο διαχρονικά σταθερός λόγος είναι ότι η κοινωνική υπευθυνότητα αποτελεί στοιχείο του πυρήνα της ασφαλιστικής αποστολής. Το αγαθό της ασφάλειας δεν είναι ρούχο που πλουτίζει την εποχιακή γκαρνταρόμπα μας.

Όσον αφορά στον πρωτοποριακό για την ασφαλιστική αγορά χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας, θα έλεγα ότι ο Απολογισμός μας είναι προϊόν ώριμης εταιρικής στάσης έναντι όλων των ενδιαφερομένων μερών: των μετόχων, των πελατών μας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας
στη διανομή, των τοπικών κοινωνιών στις οποίες απευθυνόμαστε και των μη κυβερνητικών οργανώσεων με τις οποίες συνδεόμαστε. Το γεγονός ότι ο Απολογισμός της INTERAMERICAN εως στιγμής είναι ο μοναδικός στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, προσωπικά μου προκαλεί προβληματισμό και περίσκεψη. Στο πεδίο της κοινωνικής υπευθυνότητας οι επιχειρήσεις οφείλουν να αμιλλώνται συνεργαζόμενες. Εδώ δεν χωρεί ανταγωνισμός, κάτι τέτοιο θα ήταν αντιφατικό ως προς την ιδέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Θεωρήστε αυτή τη θέση ως πόρτα ανοιχτή για συνέργειες με άλλες εταιρείες του κλάδου – αρκεί οι συνέργειες να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για το αποτέλεσμα.

Τί προσδοκά μια ασφαλιστική εταιρεία, όπως η INTERAMERICAN, από την ανάπτυξη έργου κοινωνικής υπευθυνότητας και από την έκδοση του σχετικού Απολογισμού;

Γ.Ρ.: Στην INTERAMERICAN, σκοπός και προσδοκία μας είναι η δημιουργία επιπρόσθετης αξίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη που προανέφερα, πέρα από τις κατά συνθήκην υποχρεώσεις της Εταιρείας. Σε στρατηγικό επίπεδο, θέλουμε να πετύχουμε μια διεύρυνση των διαστάσεων του κέρδους για όλους, που δεν θα περιορίζεται στο πλαίσιο του οικονομικού περιεχομένου της έννοιας. Γι’ αυτό θεωρούμε την έμπρακτη κοινωνική υπευθυνότητα ως μια πηγή που ποτίζει τον ηγετικό ρόλο της εταιρείας, την κερδοφορία, την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, την ανάπτυξη των ανθρωπίνων πόρων και της διανομής προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και την καινοτομία, σε ένα έδαφος που συνθέτουν η οικονομική ανάπτυξη, η περιβαλλοντική υπευθυνότητα και η κοινωνική ευαισθησία – δηλαδή η τριπλή βασική αρχής της αειφορίας.

Σχετικά με τη σκοπιμότητα της έκδοσης του Απολογισμού, εδώ τα ζητούμενα είναι η εφαρμογή του ως εργαλείου αμφίδρομης επικοινωνίας και δημιουργικής σύζευξης απόψεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά και η ανάληψη δεσμεύσεων εκ μέρους της Εταιρείας πάνω σε συγκεκριμένους στόχους. Θα το έλεγα συμβόλαιο τιμής. Εξίσου σημαντικό προσδοκώμενο είναι η ενίσχυση της εφαρμογής της ΕΚΕ στις καθημερινές πρακτικές των εργαζομένων και η ομογενοποίηση της εταιρικής κουλτούρας πάνω στην ιδέα της εθελοντικής συμμετοχής των ανθρώπων της INTERAMERICAN. Συνολικά, πιστεύω ότι ο Απολογισμός μπορεί να μας προστατεύσει από τον επιχειρηματικό αυτισμό, είναι το ακριβές πειστήριο του βαθμού της κοινωνικοποίησης της Εταιρείας.

Παρεμπιπτόντως, άρεσε το concept του χαρταετού στο εικαστικό του Απολογισμού.

Γ.Ρ.: Η σημειολογική προσέγγιση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μας οδήγησε σε αυτό το οπτικό αντίστοιχο, όπου αποτυπώνεται το νήμα της συνέχειας και συνέπειας, η σαφήνεια του αντικειμένου, η ανέλιξη, η ικανοποίηση μέσα στην προσπάθεια «να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα» όπως λέει ο Ποιητής.

Στον Απολογισμό σας «φυσάει» από πολλές μεριές… αν και πολλοί πιστεύουν ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι μόνο καλές πράξεις για την κοινωνία, φιλανθρωπία.

Γ.Ρ.: Είναι παρεξήγηση, που τρέφει εύλογα και την καχυποψία των πολιτών απέναντι στις εταιρείες που επιδίδονται στην περιστασιακή φιλανθρωπία. Λένε «πλυντήριο αμαρτιών η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» ή «εναλλακτικός τρόπος για διαφήμιση» κ.λπ. ερμηνεύοντας έτσι κάποιες φαρισαϊκές ελεημοσύνες. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, αντιθέτως, είναι μια ξεκάθαρη στάση και συμπεριφορά στο σύνολο του επιχειρείν και τούτο το γνωρίζουν καλά όσες εταιρείες την ασκούν -όχι πολλές, δυστυχώς, στη χώρα μας- δομικά και σε σχέση με διεθνή πρότυπα αναφοράς.

Στον Απολογισμό της INTERAMERICAN, λοιπόν, «φυσάει» απολογιστικά και διάφανα για το ποια είναι η Εταιρεία -από το ποιόν των μετόχων της μέχρι τα οικονομικά της στοιχεία- για τον τρόπο που διακυβερνάται – όραμα, αξίες, διαδικασίες, επιτροπές, δεοντολογία, εσωτερικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, πώς αμοίβεται το Διοικητικό Συμβούλιο και τα ανώτατα στελέχη-, πώς διαμορφώνει και προωθεί προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και πώς διαχειρίζεται τις σχέσεις της με τους πελάτες. Ακόμη, η Εταιρεία ανοίγει τα χαρτιά της για το ανθρώπινο δυναμικό της με παρουσίαση στοιχείων, πολιτικής ίσων ευκαιριών, εκπαίδευσης και ανάπτυξης με συγκεκριμένα προγράμματα, αξιολόγησης και ανταμοιβής, αλλά και με στοιχεία έρευνας ικανοποίησης προσωπικού, μέτρα και επιδόσεις υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Τέλος, καταγράφονται οι πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης σε ό,τι αφορά στο αποτύπωμα των λειτουργιών της Εταιρείας και οι ασφαλιστικές καινοτόμες πρωτοβουλίες για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ενώ στον τομέα της κοινωνικής συνεισφοράς παρουσιάζονται οι σειρές των οργανωμένων δράσεων και των αποτελεσμάτων στους άξονες της φροντίδας για την υγεία, της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση κινδύνων, της υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και έκτακτες πρωτοβουλίες για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Αντιλαμβάνεσθε από το εύρος την ολιστική θεώρησή μας για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Λογοδοτούμε για ό,τι κάναμε και του χρόνου θα λογοδοτήσουμε και για ό,τι δεσμευόμαστε να κάνουμε, αφού υπάρχουν καταγεγραμμένοι στόχοι. Και θα κριθούμε για όλα αυτά με βάση τους δείκτες κατά GRI -του Global Reporting Initiative- που μας υπαγορεύει αυστηρά τυποποιημένη διαδικασία σύνταξης Απολογισμού.

Πόσο ώριμη ήταν η INTERAMERICAN για έναν τέτοιο Απολογισμό;

Γ.Ρ.: Από την αξιολόγηση θα φανεί. Ωστόσο, δεν θα τολμούσαμε την έκδοση αν δεν είχαμε κατακτήσει ένα επίπεδο ωριμότητας. Υφίσταται πρόγραμμα ΕΚΕ για την κοινωνία από το 2003, με την ταυτότητα «Πράξεις Ζωής», όταν η έννοια ήταν άγνωστη ακόμη στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της INTERAMERICAN από το 2005 και η ευθυγράμμιση με την αντίληψη των μετόχων, επέκτεινε την έμπρακτη υπευθυνότητά μας και στα άλλα πεδία που περιλαμβάνει η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Συμπέρασμα;

Η ΕΚΕ αξίζει τον κόπο, αλλά απαιτεί σοβαρότατες προϋποθέσεις, με πρώτη και βασική την κατανόηση της έννοιας. Η μονοδιάστατη λογική του κέρδους σήμερα είναι τάφος για τις εταιρείες, ενώ και η λαθροβίωση πλέον ανιχνεύεται. Υπό καθεστώς οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι τόσο περισσότερο εκτεθειμένες σε κινδύνους όσο λιγότερο θωρακισμένες είναι ως προς την κοινωνική υπευθυνότητά τους.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ