Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

6ο Διεθνές Φεστιβάλ ART4MORE ’12

12 Οκτωβρίου 2012 @ 00:00 - 14 Οκτωβρίου 2012 @ 00:00

6%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%ad%cf%82-%cf%86%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bb-art4more-12
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου: 16:00-23:00
Σάββατο, 13
Οκτωβρίου: 11:00-23:00
Κυριακή, 14
Οκτωβρίου: 11:00-23:00

 Pop Up 123, Πειραιώς 123 (πλησίον του Μετρό Κεραμεικός)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

μια Διοργάνωση της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»

Υπό την Αιγίδα του Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης &
του Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού


Το ART4MORE αποτελεί ένα καινοτόμο Διεθνές φεστιβάλ, αφιερωμένο στην Τέχνη και την Ψυχική Υγεία. Πραγματοποιείται ετησίως από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου).

Το φεστιβάλ σχεδιάζεται έτσι ώστε να συνάδει με την πόλη και τη δυναμική της, καλώντας τους επισκέπτες να λάβουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία ευαισθητοποίησης που αυτό προτείνει. Κάθε χρόνο επιλέγεται μια νέα θεματική, η οποία συγκεντρώνει σύγχρονα διεθνή έργα από το χώρο των εικαστικών, της μουσικής, του κινηματογράφου, της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου, του χορού, των νέων μέσων και του design.

Το φετινό φεστιβάλ προσεγγίζει καλλιτεχνικά και επιστημονικά τις σύγχρονες μορφές τέχνης που μπορούν να εξερευνηθούν με ένα σύνολο αισθήσεων και ταυτόχρονα μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και στην προσβασιμότητα νέων ομάδων κοινού στον πολιτισμό.

Η ΕΚΘΕΣΗ
Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν σε ένα μεγάλο κομμάτι «απτικής» έκθεσης όπου τα έργα αγγίζονται, ενώ άλλα έργα προσεγγίζονται μέσω διαφορετικών αισθήσεων:
Ready-Mades και Συναρμογές (Assemblage)

To assemblage είναι η δημιουργική διαδικασία στην οποία συλλέγουμε και οικειοποιούμαστε αντικείμενα για να φτιάξουμε μια σύνθεση. Αυτό το «κολλάζ αντικειμένων» χρησιμοποιείται συχνά σε θεραπευτικά πλαίσια, όπου ο θεραπευόμενος δημιουργεί με μινιατούρες αναπαραστάσεις σε δοχεία από άμμο (sandplay). Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν συναρμογές – γλυπτά του Νίκου Κλάδη αλλά και μικρότερης κλίμακας συναρμογές ή περιβάλλοντα από τον Δημήτρη Καλυβιώτη και την Κατερίνα Παπαζήση.
  • Μαλακά Γλυπτά
Η διατήρηση της επαφής με τον υλικό κόσμο, μέσω του αγγίγματος, επηρεάζει θετικά την ψυχική μας διάθεση. Οι διαφορετικές υφές που μας περιβάλλουν προξενούν συγκεκριμένες αισθήσεις και συναισθήματα στο άγγιγμα τους. Η ιδιότητα αυτή χρησιμοποιείται από τη σύγχρονη γλυπτική, η οποία ξεκινά να χρησιμοποιεί ασυνήθιστα υλικά «παίζοντας» με τους συνειρμούς που αυτά προκαλούν. Σε αντίθεση με τα βαριά και μνημειακά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στη γλυπτική, η σύγχρονη «μαλακή» γλυπτική χρησιμοποιεί οργανικά ή καθημερινά υλικά που εκπέμπουν ζεστασιά και μνήμες. Εκθέτουν οι καλλιτέχνες: Σταυρούλα Παπαδάκη, Γρηγορία Βρυττιά, Ελένη Αγγέλου, Άννα Λέκκα.
  • Η γλυπτική ως μέσον «αυτόματης» αναπαράστασης
Η γλυπτική είναι μια τέχνη που βοηθά στην άμεση απεικόνιση συναισθημάτων και συμβάλει στην ανάκτηση και διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας μέσω της απασχόλησης των χεριών και της εκτόνωσης της δημιουργικότητας μας. Αποτελεί μια τέχνη «οπτική» όσο και «απτική», με ιδιαίτερη απήχηση, τόσο στους βλέποντες δημιουργούς, όσο και στους δημιουργούς με προβλήματα όρασης. Εκθέτουν: Βασιλική Φενέκου, Δήμητρα Λιάκουρα, Πέτρος Ρουκουτάκης – τυφλός γλύπτης, Εργαστήριο Κεραμικής Φάρου Τυφλών, Εργαστήριο Κεραμικής και Δημιουργικών Δράσεων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Θεατρική Ομάδα Κέντρου Ημέρας ΚΗ.Π.Ο.Σ. της ΑμΚΕ ΔΙΟΔΟΣ.
  • Pop–up Βιβλία, Μηχανική Χαρτιού, Βιβλία για άτομα με προβλήματα όρασης
Τα pop-up βιβλία είναι τα βιβλία στα οποία, γυρίζοντας σελίδα, ανασηκώνονται τρισδιάστατες κατασκευές. Στην έκθεση ο επισκέπτης θα βρει δείγματα pop-up, χάρτινες κατασκευές, αλλά και βιβλία για άτομα με προβλήματα όρασης, μέσω της συνεργασίας με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος. Εκθέτουν: Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Παναγιώτα Στάικου (χάραξη σε πλεξιγκλας), Ιωάννα Παπαδοπούλου, Vira Konstanda, Sally Blakemore, Βάσω Ψαράκη, Εκδόσεις Πατάκη.
  • Εμψυχούμενα αντικείμενα – happenings κουκλοθεάτρου
Μάσκες και κούκλες, αφήγηση και μυθοπλασία. Η χρήση τους ως εναλλακτικά θεραπευτικά μέσα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη ψυχική υγεία. Τόσο λόγω της συμβολοποίησης που εμπεριέχουν, όσο και της ιδιότητας τους να δημιουργούν έναν «ασφαλή χωρο-χρόνο» όπου ακόμη και το ανυπόφορο μπορεί να απεικονιστεί, με τα όρια μεταξύ έμψυχου και άψυχου να είναι ρευστά. Συμμετέχουν: Χριστίνα Χρηστίδου, Πέτρος Συνοδινός.
  • Συναισθητικά Έργα
Η λέξη συναισθησία προέρχεται από τις λέξεις συν και αίσθηση, που σημαίνει μείξη των αισθήσεων. Τα έργα που εκτίθενται, μετατρέπουν μια μορφή τέχνης σε μια άλλη ή απευθύνονται σε ένα σύνολο αισθήσεων του επισκέπτη. Η αντίδραση στην κυριαρχία της εικόνας στο σύγχρονο πολιτισμό και η εμπλοκή περισσότερων αισθήσεων στα έργα τέχνης συμβάλει στην προσβασιμότητα ομάδων κοινού με συγκεκριμένες αναπηρίες. Εκθέτουν οι καλλιτέχνες: Άγγελος Μπούσμπουρας, Σπτυρίδων Παπαρούλιας – Φώτης Βελέντζας (ομάδα projectorato), Βασιλης Μπότουλας, Μάριος Πολυχρονιάδης.

ΟΜΙΛΙΕΣ
  • Eικαστικά Δρώμενα και Διαδρομές Αποκατάστασης, Εισηγητής: Μαρία Λιάκου, Εργοθεραπεύτρια, Οργάνωση: Κέντρο Ημέρας Ε.Π.Α.Ψ.Υ.
  • Η Ομάδα Αφήγησης ως ένα άλλο Μέσο Έκφρασης Προσωπικών Βιωμάτων και Δημιουργίας, Εισηγητής: Αγνή Ζαχαριάδου, Ψυχολόγος, Οργάνωση: ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ Ε.Π.Α.Ψ.Υ.
  • Το Θέατρο της Εμψύχωσης: η Τέχνη της Υλο-Ποίησης στο σύγχρονο αρχαϊκό πολιτισμό μας, Εισηγητής: Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοπαίχτης, Οργάνωση: Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!
  • Η εμπειρία του να είσαι «Ζωγράφος στους Τυφλούς», Εισηγητής: Ιωάννα Παπαδοπούλου,
  • Pop-up βιβλίο: από τη σύλληψη της ιδέας ως στη δημιουργία, Εισηγητής: Τζένη Παγάνη, Master of Arts in Publishing
  • Το σύνθωμα Τέχνη… Η καλλιτεχνική έκφραση ως διεργασία συμβολοποίησης, Το παράδειγμα του Οικοτροφείου Αλθαία, Εισηγητές: Εύη Καρακούλα – Κλινική Ψυχολόγος, Έλενα Αργυριάδη – Κλινική Ψυχολόγος, Μαριάνθη Μπάκου – Εργοθεραπεύτρια, Γιάννης Αναστασιάδης – Κοινωνικός Λειτουργός
HAPPENINGS
  • Με ένα χάδι τούτη η έκθεση αλλάζει, Εμψύχωση: Πέτρος Συνοδινός
  • Φασουλής – Καρναβαλική ιστορία έρωτα και θανάτου, Εμψύχωση: Στάθης Μαρκόπουλος – Κουκλοθέατρο Aγιούσαγια!
  • Φακιρίσματα, Εμψύχωση: Ευαγγελία Καμπουράκη και Ευγενία Τσιχλιά – Κουκλοθεατρικός Θίασος Ζλουχτήρια, Aγγελική Γουναρίδη
  • Η Τρελή Συναυλία, Παράσταση Κουκλοθεάτρου, Εμψύχωση: Francisco & Cristos Brito, Baruti
  • Μια Σκούπα από Σπαθόχορτο, Διαδραστικό Κουκλοθέατρο, Εμψύχωση: Νίκη Χατζηγεωργίου – καλλιτέχνιδα stand up comedy με πρόβλημα όρασης
  • Visual Mixtapes, Οπτικοακουστική πολυμεσική performance, Συντελεστές / Δημιουργοί: Σπυρίδων Παπαρούλιας, Φώτης Βελέντζας
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
  • Με τα Μάτια Κλειστά!, Βιωματικό εργαστήριο με αυτόματη κατασκευή με πηλό, Εμψύχωση: Δέσποινα Κατσούδα, Ψυχολόγος, Οργάνωση: Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας
  • Λαβύρινθος, ο παγωμένος έρωτας δράκος χρόνος, Βιωματικό εργαστήριο Δραματοθεραπείας, Εμψύχωση: Αγγελική Φωτεινού, Δραματοθεραπεύτρια – Εργοθεραπεύτρια – Κοιν. Λειτουργός, Υπεύθυνη των προγραμμάτων ψυχαγωγίας «Το Ταξίδι του Ήρωα», Οργάνωση: Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας
  • Το Δέντρο της Ζωής και οι Αρχαίες Υφάντρες, Βιωματικό εργαστήριο Δραματοθεραπείας, Εμψύχωση: Αγγελική Φωτεινού, Δραματοθεραπεύτρια – Εργοθεραπεύτρια – Κοιν. Λειτουργός, Υπεύθυνη των προγραμμάτων ψυχαγωγίας «Το Ταξίδι του Ήρωα», Οργάνωση: Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας
  • Γλυπτική με Αλουμινόχαρτο, Βιωματικό εργαστήριο, Εμψύχωση: Πέτρος Ρουκουτάκης – Καλλιτέχνης με πρόβλημα όρασης
  • Ιχνεύοντας στην άμμο, Βιωματικό εργαστήριο Sandplay, Εμψύχωση: Κατερίνα Σιαμπάνη / BΑ Ψυχολογίας, Msc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt – Εκπαιδευμένη στην Sandplay και Art-Therapy. Συνεργάτης και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου  Alzheimer και Συναφών διαταραχών. Συνεργάτης του Gestalt Foundation.
  • Εργαστήρι Κούκλας, Εμψύχωση: Μαιρηβή Γεωργιάδου, Φίλιππος Φέρτης, Οργάνωση: Εργαστήρι Μαιρηβή
  • Κόκκινη Κλωστή Δεμένη στην Ανέμη Τυλιγμένη, Των Παραμυθιών η Μουσική, Διαδραστική αφήγηση δύο παραμυθιών, Εμψύχωση: Νίκη Χατζηγεωργίου – καλλιτέχνιδα stand up comedy με πρόβλημα όρασης
  • Όταν τα δάχτυλά μου χρωματίζουν τα συναισθήματα, Βιωματικό σεμινάριο Εικαστικής Θεραπείας, Εμψύχωση: Ιουλία Σωτηρίου (εικαστικός, εικαστική εκπαιδευτικός, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια), Αντιγόνη Τρίμη (Συστημική & Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια)
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Μια εκρηκτική live συναυλία θα λάβει χώρα στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ ART4MORE ’12, την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου στο Κ44, Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι. Εμφανίζονται οι καλλιτέχνες: GAD. (acoustic), TRAP, Liber Animus, Missing Case. Η είσοδος στη συναυλία είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΝFO
Το 6ο ART4MORE ’12 διατηρεί το χαρακτήρα μιας εκδήλωσης σύγχρονης τέχνης για το «τυπικό» φιλότεχνο κοινό, ευελπιστεί ωστόσο να διανοίξει νέους τρόπους προσέγγισης του πολιτισμού από νέες ομάδες κοινού και να προσελκύσει άτομα με προβλήματα όρασης ή άλλες ευπαθείς ομάδες, μέσω ειδικού σχεδιασμού.

Στο χώρο του φεστιβάλ υπάρχουν εθελοντές που εκπαιδεύτηκαν στη συνοδεία ατόμων με προβλήματα όρασης, χάρις στην ευγενική υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών. Μπορούν να ξεναγήσουν άτομα με προβλήματα όρασης ή επισκέπτες που θέλουν να βιώσουν την εμπειρία της έκθεσης με κλειστά τα μάτια. Ο χώρος, ωστόσο, δε διαθέτει ράμπα για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ ART4MORE πραγματοποιείται σε συνάρτηση με το MatchBook Project της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», που αφορά τη συνεργασία τυπικών καλλιτεχνών με καλλιτέχνες ΑμεΑ. Στόχος του The MatchBook Project είναι η ουσιαστική ενσωμάτωση ευπαθών ομάδων στις εμπειρίες και τις ευκαιρίες της πολιτιστικής ζωής και η δημιουργία ενός προτύπου περιβάλλοντος για «προσβάσιμες» σε ΑμεΑ πολιτιστικές δράσεις.

Λεπτομέρειες

Αρχή:
12 Οκτωβρίου 2012 @ 00:00
Τέλος:
14 Οκτωβρίου 2012 @ 00:00