Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«Αθηναϊκές Γλαύκες» – Περιοδική έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτηρίου της Alpha Bank

25 Ιουνίου 2012 @ 00:00 - 1 Ιανουαρίου 2013 @ 00:00

Ιούνιος 2012 – Ιανουάριος 2013, 
Δευτέρα-Πέμπτη: 08:00-14:30 Παρασκευή: 08:00-14:00
Εκθεσιακός χώρος Κεντρικού Κτηρίου Alpha Bank
Σταδίου, Αθήνα
Από τη Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012, παρουσιάζεται στον Εκθεσιακό Χώρο του Κεντρικού Κτηρίου της Alpha Bank στην Αθήνα η έκθεση «Αθηναϊκές Γλαύκες», η οποία διοργανώνεται από τη Νομισματική Συλλογή της Τραπέζης. Η έκθεση αποτελεί αναφορά στο πιο γνωστό νόμισμα της αρχαιότητας, την «Αθηναϊκή Γλαύκα», το τετράδραχμο της πόλεως των Αθηνών, με την κεφαλή της θεάς Αθηνάς στην εμπρόσθια και τη γλαύκα στην οπίσθια όψη. Το νόμισμα αυτό ξεπέρασε τα όρια της εκδότριας αρχής και χρησιμοποιείτο ευρέως στις διεθνείς συναλλαγές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην έκθεση προβάλλεται η ιστορία όλης της αργυρής νομισματοκοπίας των Αθηνών, ξεκινώντας από τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν περί τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Ακολουθούν οι πρώτες γλαύκες, οι γλαύκες του «Χρυσού» αιώνα του Περικλή, οι εκδόσεις του 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. και τα Στεφανηφόρα ή
«Τετράδραχμα Νέας Τεχνοτροπίας»  του 2ου και του 1ου αιώνα π.Χ., με τα οποία φθάνει στο τέλος της η αθηναϊκή νομισματοκοπία. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι αθηναϊκές απομιμήσεις, δηλαδή νομίσματα που εκδόθηκαν από ξένους δυνάστες και από περιοχές απομακρυσμένες και τα οποία χρησιμοποιούν ως πρότυπο τις αθηναϊκές γλαύκες.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο αθηναϊκό δεκάδραχμο, ένα από τα πιο σπουδαία νομίσματα της αρχαιότητας, που παρουσιάζει τους ίδιους εικονογραφικούς τύπους με αυτούς των τετραδράχμων, με ορισμένες, ωστόσο, βασικές διαφορές.
Στο τέλος της εκθέσεως, παρατίθενται νομίσματα της νεώτερης Ελλάδος έως και το κέρμα του ενός Ευρώ, στα οποία επιβιώνουν στοιχεία της αθηναϊκής γλαύκας. 
Την έκθεση συνοδεύει σχετικό έντυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Λεπτομέρειες

Αρχή:
25 Ιουνίου 2012 @ 00:00
Τέλος:
1 Ιανουαρίου 2013 @ 00:00