Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«Το Νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο»

6 Ιουλίου 2012 @ 00:00 - 3 Νοεμβρίου 2013 @ 00:00

6 Ιουλίου 2012 – 3 Νοεμβρίου 2013
Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης, Κέρκυρα
Από την Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012, παρουσιάζεται στον Εκθεσιακό Χώρο του Μουσείου Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα η έκθεση «Το Νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο», η οποία διοργανώνεται από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Η έκθεση αποτελεί μία περιήγηση στην ιστορία του Νομίσματος, από την εποχή της εφευρέσεως του (τέλη 7ου/αρχές 6ου αιώνα π.Χ.) έως το τέλος της ελληνιστικής εποχής (2ος 
αιώνα π.Χ.).
H έκθεση «Το Νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο» ξεκινά με γραφιστικές αναπαραστάσεις, στις οποίες παρουσιάζονται οι Πρόδρομοι του Νομίσματος και ο τρόπος κατασκευής των αρχαίων νομισμάτων. Ακολουθούν η Εφεύρεση του Νομίσματος, ο Διμεταλλισμός και τα Πρώτα Νομίσματα του Ελλαδικού Χώρου. Στην τρίτη αίθουσα, αναπτύσσεται η Εξέλιξη του Νομίσματος καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, που διακρίνεται σε τρεις περιόδους, την αρχαϊκή, την κλασική και την ελληνιστική. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα δύο ισχυρά νομίσματα του αρχαίου κόσμου, τα τετράδραχμα των Αθηνών (αθηναϊκές γλαύκες) και τα τετράδραχμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (αλεξάνδρεια τετράδραχμα), τα οποία ξεπέρασαν τα όρια της εκδότριας αρχής και χρησιμοποιούντο ευρέως στις διεθνείς συναλλαγές για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Σε ιδιαίτερο χώρο, υπάρχει ένα αφιέρωμα στην αρχαία νομισματοκοπία των Ιονίων Νήσων της Κέρκυρας, της Λευκάδος, της Κεφαλληνίας και της Ζακύνθου, με αντιπροσωπευτικές εκδόσεις. Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά 97 νομίσματα που ανήκουν στη Συλλογή της Alpha Bank. Χάρτες, σχηματικές αναπαραστάσεις, πλούσια επεξηγηματικά κείμενα και μεγεθύνσεις νομισμάτων βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας του νομίσματος και προσδίδουν στην έκθεση έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Την έκθεση συνοδεύει σχετική έκδοση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ από τον Σεπτέμβριο 2012 θα διεξάγονται στον Εκθεσιακό Χώρο του Μουσείου Εκπαιδευτικά Προγράμματα, με ειδικά σχεδιασμένο έντυπο.

Λεπτομέρειες

Αρχή:
6 Ιουλίου 2012 @ 00:00
Τέλος:
3 Νοεμβρίου 2013 @ 00:00