Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

 • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

8ο ART4MORE 2014 – Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας

18 Οκτωβρίου 2014 @ 00:00 - 19 Οκτωβρίου 2014 @ 00:00

8%ce%bf-art4more-festival
1) ΕΚΘΕΣΗ PROJECTS: TALES OF THERAPY

Μια έκθεση που αντί για πίνακες φιλοξενεί ιστορίες. Ένας ξεχωριστός τρόπος παρουσίασης και ανοιχτής συζήτησης περιπτώσεων (case studies) όπου ζώα συνέβαλαν στη θεραπευτική διαδικασία ατόμων με θέματα ψυχικής υγείας. Κείμενα, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό φωτίζουν καινοτόμα προγράμματα, projects και πρακτικές από όλο τον κόσμο.

Θεματικές που παρουσιάζονται μέσω ιστοριών και φωτογραφιών:

 1. Συμβολή ζώων στην εκπαιδευτική ανάπτυξη παιδιού όπως η επιβολή, η μάθηση, η μητρότητα, η σεξουαλικότητα, το πένθος, κ.α. Πιλοτική χρήση ζώου σε σχολεία (Animal Assisted Learning).
 2. Ο εκπαιδευτικός ρόλος ενός ζώου συντροφιάς στο διάβασμα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, διάσπαση προσοχής).
 3. Κακοποιημένο παιδί – κακοποιημένο ζώο. Πρόληψη γονικής και παιδικής βίας.        
 4. Το ζώο ως γέφυρα κοινωνικοποίησης σε άτομα με αυτισμό.
 5. Η συμβολή των ζώων στη συμβουλευτική.
 6. Οι άστεγοι και τα ζώα τους.
 7. Παραβατική συμπεριφορά: Πρόγραμμα εκπαίδευσης σκύλων από νέους αναμορφωτηρίου.
 8. Ηλικιωμένοι και ζώα συντροφιάς
 9. Το ζώο ως γέφυρα κοινωνικοποίησης σε ΑμεΑ ή Ψυχικά Πάσχοντες.


2) ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η έκθεση συνοδεύεται από ένα κεντρικό γεγονός δικτύωσης και χαλαρής ατμόσφαιρας όπου, σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, το κοινό θα γνωρίσει επιστήμονες και εκπροσώπους από φορείς ψυχικής υγείας, οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της θεραπείας μέσω της συμβολής των ζώων (Animal Assisted Therapy), επιστήμονες με καινοτόμες πρακτικές στο πεδίο, φιλοζωικές οργανώσεις, εκπαιδευτές ζώων και άλλους παράγοντες  που δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Η συνάντηση αυτή αποτελεί ευκαιρία για νέες συνέργιες μεταξύ φορέων, ενσωμάτωση καλών πρακτικών από νέους επιστήμονες της ψυχικής υγείας και ενημέρωση του κοινού (ψυχικά πασχόντων ή μη) για τις σχετικές υπηρεσίες. 

Απαντώνται ερωτήσεις όπως:
 • Μπορεί να γίνει ο σκύλος μου σκύλος θεραπείας και να συνεισφέρει στο πεδίο ψυχικής υγείας;
 • Είμαι ψυχολόγος / θεραπευτής. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τη θεραπεία με ζώα συντροφιάς στις συνεδρίες μου με παιδιά ή ψυχικά πάσχοντες;
 • Πώς μπορώ να εργαστώ ως εθελοντής σε προγράμματα ψυχικής υγείας με ζώα θεραπείας; Πώς μπορώ να λάβω περεταίρω κατάρτιση;
 • Είμαι ψυχικά πάσχων, πώς μπορώ να επωφεληθώ με τη θεραπεία με ζώα συντροφιάς;
 • Είμαι οργανισμός που διαθέτει αδέσποτα ζώα, μπορούν κάποια από αυτά να συνεισφέρουν στα προγράμματα θεραπείας;
 • Τι προδιαγραφές πρέπει να ακολουθηθούν για να συμμετέχω ως πάσχων σε ένα ποιοτικό πρόγραμμα θεραπείας με ζώα συντροφιάς;

3) ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ

Η σχέση ανθρώπου και ζώου στην τέχνη και τη θεραπεία

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, επαγγελματίες ή ομάδες από δομές, θα εκθέσουν έργα που απεικονίζουν τη σχέση τους με τα ζώα συντροφιάς τους. Πραγματικά είναι πάρα πολλοί εκείνοι των οποίων το αγαπημένο τους ζώο έχει κεντρική θέση στο έργο τους.
Την έκθεση συμπληρώνουν πορτραίτα με τη σχέση των ελλήνων δημιουργών με τα ζώα τους, όπως π.χ. αντίστοιχα διάσημοι ζωγράφοι με τα κατοικίδια τους, ο Matisse, o Dali, η Frida Kahlo.


4) ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Βόλτα ευαισθητοποίησης και πορεία για την ψυχική υγεία με ή χωρίς τους τετράποδους φίλους μας.

Η προσχεδιασμένη διαδρομή που αποτυπώνεται σε χάρτη είναι αφιερωμένη στην ψυχική υγεία και περιλαμβάνει απαραίτητα εγγραφή, δρώμενα δρόμου και μουσική με αυτοσχέδια όργανα, λιχουδιές, κ.α.

Ακολουθεί κυνήγι θησαυρού για όλη την οικογένεια με στόχο την ευαισθητοποίηση στην αξία της ψυχικής υγείας. Facepainting και body painting από εμψυχωτές της ΕΔΡΑ.


5) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

A) Πρόγραμμα για μονάδες ψυχικής υγείας

Σε συνεννόηση με φορείς ψυχικής υγείας σχεδιάστηκε ένα δημιουργικό πρόγραμμα που θα αφορά μια καλλιτεχνική δράση σε συνδυασμό με ζώα θεραπείας από τον φορέα SAPT Hellas. Συμμετέχουν λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και παρευρίσκονται όσοι ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι φορέων επιθυμούν. 

Β) Ανοιχτό πρόγραμμα για παιδιά:

Σε αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά θα διδαχθούν μέσα από την τέχνη το σεβασμό για τα ζώα, τον θεραπευτικό δεσμό που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός ζώου και τις γνώσεις και κοινωνικές δεξιότητες που προσφέρει αυτή η συναναστροφή. Πρόκειται να οργανωθούν κάποια προγράμματα με ή χωρίς την βοηθητική παρουσία κάποιου ζώου όπου θα διεξαχθεί μια σειρά από εργαστήρια, π.χ.:
 • Παιχνίδια ρόλων, αφήγηση και δραματοποίηση με μάσκες και κούκλες. Τα ζώα ως σύμβολα ανθρώπινων συναισθημάτων, χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων. Εμψύχωση εργαστηρίων από θεραπευτές μέσω τέχνης και δραματοθεραπευτές.
 • Βιβλιοθήκη με παιδικά βιβλία, κόμικς και παραμύθια με ζώα από τις βιβλιοθήκες της ΕΔΡΑ. Αφήγηση παραμυθιού με τη παρουσία ζώου συντροφιάς. Συμμετέχουν οι δύο δανειστικές βιβλιοθήκες της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ.
 • Παιδική Γωνιά Τέχνης με υλικά για ευφάνταστες κατασκευές (περιδέραια σκύλων – γατιών, κατασκευή μαριονέτας ζώου, μάσκας ζώου, pop – up κάρτας ή κατασκευή σπιτιού για διάφορα ζωάκια π.χ. ερπετόσπιτο) με τη βοήθεια εμψυχωτή.
Γ) Πρόγραμμα για ενήλικες

Δίωρο σεμινάριο yoga: η συμβολή της παρατήρησης των ζώων στη χαλάρωση μέσα από ήχους, κινήσεις και αναπνοές.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ – PARTY

Συμβολικό εισιτήριο σε προϊόντα για το κοινωνικό παντοπωλείο.


Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014
Χώρος Τέχνης & Δράσης “Βρυσάκι”, Βρυσακίου 17, Πλάκα
Ώρες λειτουργίας: 12.00-00.00 – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Λεπτομέρειες

Αρχή:
18 Οκτωβρίου 2014 @ 00:00
Τέλος:
19 Οκτωβρίου 2014 @ 00:00